Ποιους ευνοεί η ουσιαστική κατάργηση του ΣΔΟΕ

Ποιους ευνοεί η ουσιαστική κατάργηση του ΣΔΟΕ

Ανησυχητικές διαστάσεις αρχίζουν να προσλαμβάνουν οι πρώτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις δημόσιες και κρατικές δομές, καθώς είναι ορατή πλέον η προσπάθειά της να ξηλώσει κάθε υπηρεσία που δεν μπορεί να  ελέγξει και χειραγωγήσει.

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει ουσιαστικά το ΣΔΟΕ, μετά από 24 χρόνια, την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και την νεοσυσταθείσα αυτοτελή Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, αποτελεί ένα πλήγμα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς εντοπισμού και πάταξης της φοροδιαφυγής και γενικότερα του οικονομικού εγκλήματος.

Η ομολογία από τον νέο υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο ότι η κίνηση αυτή, τόσο για το ΣΔΟΕ όσο και για το ΣΕΠΕ (όχι θα το άφηναν), γίνεται προκειμένου να υπάρξει «αποκομματικοποίηση» των δύο αυτών υπηρεσιών, επιβεβαιώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Αφήστε που είναι προκλητικό να μιλά για κομματικοποίηση, η παρούσα κυβέρνηση, όταν εν μία νυκτί διόρισε, παρανόμως, Γενικούς Γραμματείς στα υπουργεία, γιατί ούτε ο νόμος 4369/16 εφαρμόστηκε, ούτε η κυβέρνηση έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Κι εν πάση περιπτώσει, γιατί δεν έπραξε το ίδιο και για τους Γενικούς Γραμματείς του ΣΔΟΕ και άλλων υπηρεσιών προκειμένου όπως ισχυρίζεται να τις αποκομματικοποιήσει;
 
Αντιθέτως, δημιουργεί μια νέα γραμματεία στην οποία θα ενταχθούν όλοι αυτοί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και την οποία βεβαίως θα στελεχώσει η κυβέρνηση με τον ίδιο τρόπο που αυτές τις ημέρες διορίζει ημετέρους. Αν αυτό δεν είναι κομματικοποίηση, τότε τι είναι;

Είναι δύσκολο να περάσει ακόμα και ως σκέψη το ενδεχόμενο ότι η απόφαση αυτή έρχεται για να ικανοποιήσει το προεκλογικό αίτημα επαγγελματιών προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη,  να σταματήσει πια τους ελέγχους, ή να πρόκειται «για εκδικητική μανία πολιτικών στελεχών, που κλήθηκαν από το ΣΔΟΕ για να απολογηθούν οι ίδιοι ή συγγενικά-φιλικά τους πρόσωπα, τα οποία είχαν εμπλακεί σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής», όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Πειραιά, Τρύφων Αλεξιάδης.

Όμως, συμβαίνει κάτι πολύ χειρότερο. Όλες αυτές οι αλλαγές και με τον τρόπο που γίνονται επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι όλοι αυτοί που συμμετείχαν στο πάρτι φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και οδήγησαν τη χώρα στην χρεωκοπία, μπορούν να επιστρέψουν σε αυτό ακόμα δριμύτεροι.  

Βεβαίως, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι όλοι αυτοί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν καταργούνται, αλλά συγχωνεύονται σε μια Γενική Γραμματεία, η οποία όμως, δεν έχει δημιουργηθεί κι εδώ ακριβώς εντοπίζεται ένας επιπλέον κίνδυνος: Να χαθούν χιλιάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής, ή πιο ορθά να θαφτούν!   

Κι ίσως να έχει δίκιο ο Τρύφων Αλεξιάδης ότι «η κατάργηση του ΣΔΟΕ είναι το καλύτερο δώρο, σε φοροφυγάδες-λαθρέμπορους και άλλους οικονομικούς εγκληματίες και ότι θέτει δε σε κίνδυνο τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής-λαθρεμπορίου και οικονομικού εγκλήματος που βρίσκονται τώρα στις αρμοδιότητες του».

Μακάρι να μην είναι έτσι, αν και το δόγμα Μητσοτάκη για λιγότερους φόρους και περιθωριοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, παρ ότι ακούγεται θελκτικό, εν τούτοις ισοδυναμεί με επιστροφή στις συνθήκες χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Άλλωστε οι πρώτες αποφάσεις αυτής της κυβέρνησης δείχνουν ποιους πραγματικά θέλει να ευνοήσει. Πολλοί δεν το βλέπουν καθώς ασχολούνται με το πέπλο της «κανονικότητας του φαίνεσθαι», με γόβες, κουστούμια, γραβάτες και χρυσοποίκιλτα άμφια...

Γιάννης Στρατάκης