Αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την τελευταία εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά άλλα τρία κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των περιστατικών λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου σε πέντε.

Οι ασθενείς προέρχονται από οικισμούς των περιφερειακών ενοτήτων Πιερίας (Δήμος Κατερίνης), Ξάνθης (Δήμος Τοπείρου), Καβάλας (Δήμος Νέστου), Λάρισας (Δήμος Λαρισαίων) και Καρδίτσας (Δήμος Σοφάδες).

Τρεις από τους ασθενείς εκδήλωσαν συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα) και δύο εμφάνισαν ήπια συμπτώματα (κυρίως πυρετό). Έωςκαι χθες το πρωί, τέσσερις ασθενείς παρέμεναν νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία, εκ των οποίων ένας σε μονάδα αυξημένης φροντίδας.

Ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού σύμφωνα με μελέτες υπολογίζεται ότι σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό, οι οποίοι είτε δεν εμφάνισαν καθόλου συμπτώματα είτε είχαν τα συμπτώματα μιας απλής ίωσης.

Ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, όπως η ένδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα) καθώς και τη χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, εφόσον είναι εγκεκριμένα στη χώρα.

Άλλα μέτρα προστασίας του ΕΟΔΥ είναι τα συχνά ντους για την απομάκρυνση του ιδρώτα που προσελκύει τα κουνούπια, η χρήση κουνουπιέρας ιδίως σε παιδικά κρεβάτια, η χρήση σίτας σε πόρτες και παράθυρα σπιτιών, ανεμιστήρα ή κλιματιστικού, εντομοαπωθητικών οικιακής χρήσης και η απομάκρυνση κάθε αντικειμένου με λιμνάζον νερό όπως οι θήκες των γλαστρών.

Με πληροφορίες από Καθημερινή και tovima.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις