Χουλιάρας για σεισμό στην Αττική: Δεν τελειώσαμε, είναι ακόμα πολύ νωρίς

Χουλιάρας για σεισμό στην Αττική: Δεν τελειώσαμε, είναι ακόμα πολύ νωρίς

«Δεν τελειώσαμε με το σεισμό, είναι πολύ νωρίς» είπε ο Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας για τη χθεσινή δόνηση που αναστάτωσε την Αττική κι έγινε αισθητή σε όλο το λεκανοπέδιο.

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθήνας, έκανε λόγο για φθίνουσα ένταση και ακολουθία των μετασεισμών της δόνησης της 19ης Ιουλίου.

Όσο για τον αν θα πρέπει να φοβόμαστε άλλους σεισμούς είπε στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» στον Ant1: «Να φοβόμαστε όχι, να είμαστε έτοιμοι για άλλους σεισμούς πρέπει».

Όσο αφορά στην ακολουθία των μετασεισμών, σημείωσε πως «όσο περνούν οι μέρες θα πρέπει να μειώνονται».

Ο Γ. Χουλιάρας συμβούλεψε τους πολίτες να παίρνουν μέτρα προφύλαξης για την προστασία τους από τους μετασεισμούς, όπως για παράδειγμα να στερεώνουν τα βαριά αντικείμενα για να μην πέσουν.

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει φόβος ο κύριος σεισμός της 19ης Ιουλίου να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα, σημείωσε πως είναι μικρό το μέγεθός του για να κάνει κάτι τέτοιο, επιβεβαίωσε, ωστόσο πως ήταν το ίδιο ρήγμα με αυτό του σεισμού του 1999.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Ενδέχεται να γίνει και άλλος ισχυρός μετασεισμός

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος και  μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε μέσω αναρτήσεών του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

«Η μετασεισμική ακολουθία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, όπως το έχω προσδιορίσει από μέρες, ότι δηλαδή ενδέχεται να γίνει και άλλος ισχυρός μετασεισμός. Όλα είναι απόλυτα φυσιολογικά και στα αναμενόμενα πλαίσια. Υψηλή πιθανότητα και για άλλους μικρότερους μετασεισμούς, χαμηλή για μεγαλύτερο μέχρι περίπου 5 (Ρίχτερ), ελάχιστη πιθανότητα (πρακτικά αμελητέα) για ισχυρότερο του 5,3. Όλες οι μετασεισμικές ακολουθίες χρειάζονται υπομονή.»