Για τις αλλαγές που χρειάζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να επέλθει η «κυβερνησιμότητα» σε Δήμουςκαι Περιφέρειεςμίλησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, μετά την εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός, σε 220 δήμους και σε 7 περιφέρειες ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης δεν διαθέτουν την αναγκαία πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά αντίστοιχα συμβούλια, ώστε να εφαρμόσουν το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχθηκαν από τους πολίτες και πρόσθεσε πως η ευθύνη βαραίνει την προηγούμενη κυβέρνηση και την ιδεοληπτική εμμονή της μετην απλή αναλογική, καθώς υπάρχει κίνδυνος να μπλοκαριστούν βασικές λειτουργίες στους Δήμους και στις Περιφέρειες.

Παράλληλα, ανέφερε πως πρέπει «να ενθαρρύνουμε τις δημοτικές παρατάξεις να συνεργαστούν μεταξύ τους, με την προϋπόθεση ότι θα είναι και η παράταξη του Δημάρχου».

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε για την επερχόμενη ρύθμιση πωςο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης θα έχουν την πλειοψηφία, συμπληρώνοντας πως περιέχειπαρεμβάσεις που αφορούν τη συγκρότηση της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής, ενώ επισήμανε ότι τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια θα εξακολουθήσουν να έχουν την πλειονότητα των αρμοδιοτήτων που ασκούν.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό, υπογράμμισε πωςγια να αποφύγουμε κωλύματα αν οι άλλες παρατάξεις διαφωνούν θα πρέπει να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, έχοντας πρώτα συνεργαστεί με τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου, με στόχο να μπει τέλος στις καταχρηστικές καταψηφίσεις προϋπολογισμών.

Ο ΥΠΕΣ ξεκαθάρισε ότι οι παρεμβάσεις γίνονται στο πλαίσιο του υπάρχοντος νόμου, ενώ αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα φέρει έναν απλοποιημένο κώδικα για την λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όσον αφορά τασκουπίδιατηςΚέρκυρας, έκανε λόγο για «υγειονομική βόμβα», δηλώνονταςότι υπήρξε επικοινωνία με τον Δήμαρχο του νησιού και του προτάθηκε μια λύση, την οποία θα ακολουθήσει.

Εν συνεχεία, επεσήμανεότι το θέμα των σκουπιδιών πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα των Δήμων και των Περιφερειών και«πρέπει να δοθεί λύση και στην Αττική για τα σκουπίδια αλλιώς θα μας «πνίξουν»».

Κλείνοντας, ο κ. Θεοδωρικάκοςαναφέρθηκε στην εμπλοκή που παρουσιάστηκε με μερίδα επιτυχόντων της προκήρυξης του ΑΣΕΠ 3Κ/2018, τονίζοντας πωςδόθηκε συνολική λύση με την τροπολογία που είναι μέσα στο νομοσχέδιο για την «κυβερνησιμότητα», προσθέτοντας πως τα προσόντα ντα που έχει ο κάθε υποψήφιος όταν κάνει την αίτηση, θα τα έχει και όταν γίνεται η πρόσληψη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις