Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης (31.07.2019) θα πραγματοποιηθεί τελικά η πρώτη δοκιμή του Συστήματος Συναγερμού Πολιτών, του Ευρωπαϊκού Αριθμού Κλήσεων 112, στην περιοχή της Σύρου, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Πιερρακάκη, και με ευθύνη του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και θα περιλαμβάνει εκπομπές- μηνύματα της υπηρεσίας Cell Broadcast και SMS στην περιοχή της Σύρου.

Οι εκπομπές Cell Broadcast θα ληφθούν από όσες κινητές συσκευές βρίσκονται εντός της περιοχής και υποστηρίζουν την υπηρεσία εκπομπής κυψέλης (Cell Broadcast) ή/και έχουν γίνει ρυθμίσεις ώστε να είναι ενεργοποιημένη.

Υπενθυμίζεται ότι τα μηνύματα θα είναι της μορφής «ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ ΩΩ:ΛΛ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΝΕΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΣΑΣ» .

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, «η πλήρης αξιοποίηση της δυνατότητας ενημέρωσης, προειδοποίησης και παροχής οδηγιών προς το κοινό σε πραγματικό χρόνο μέσω του 112 αποτελεί, απόλυτη προτεραιότητα της νέας διακυβέρνησης. Η ενεργοποίηση του 112 εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής αναδιάρθρωσης της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας και της θωράκισής της έναντι των φυσικών καταστροφών».Για το λόγο αυτό, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στις 10 Ιουλίου, είχε ζητήσει να τεθεί σε εφαρμογή η ενδιάμεση λύση προειδοποίησης (αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων – SMS), μέχρι την ολοκλήρωση του έργου 112, ως τέλη του χρόνου.

Για την ενδιάμεση αυτή λύση συνεργάστηκαν ομάδες εργασίες του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) και όλων των παρόχων κινητής τηλεφωνίας.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι, «από 10 Αυγούστου, η ΓΓΠΠ, ακριβώς ένα μήνα μετά την οδηγία του πρωθυπουργού, είναι έτοιμη να υποστηρίξει σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα πιλοτικά την ενδιάμεση εφαρμογή του συστήματος 112 μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση του έργου. Κατά το ενδιάμεσο, μεταβατικό αυτό στάδιο, θα είναι πλέον δυνατή η πιλοτική αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων- SMS σε όλους όσους βρίσκονται σε συγκεκριμένη περιοχή της χώρας προκειμένου να προστατευθούν από μία φυσική καταστροφή».

Άσκηση λειτουργίας του συστήματος αποστολής SMS σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 31 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι, παρουσία του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Να σημειωθεί ότι τα γραπτά μηνύματα θα φτάσουν την Τετάρτη στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών που θα βρίσκονται κατά την ώρα της άσκησης στη Σύρο. Η επιλογή του συγκεκριμένου νησιού έγινε διότι είναι γεωγραφικά ορισμένο και επειδή είναι πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Σημειώνεται ότι στην άσκηση δεν θα περιληφθούν όσα κινητά τηλέφωνα λαμβάνουν σήμα μέσω υπηρεσιών roaming.