Γιατί δεν λειτούργησε το σύστημα 112 στη φωτιά στον Υμηττό- Τι λέει ο Ν. Χαρδαλιάς

Γιατί δεν λειτούργησε το σύστημα 112 στη φωτιά στον Υμηττό- Τι λέει ο Ν. Χαρδαλιάς

Εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους δεν λειτούργησε το σύστημα 112 στη φωτιά τον Υμηττό έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του OPEN TV, ο κ. Χαρδαλιάς, είπε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν τεράστιο πανικό καθώς θα έπρεπε να σταλούν 502.348 SMS και πρόσθεσε ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν σημειωθεί στη χώρα μας 182 πυρκαγιές.

Διαβάστε: Χρυσοχοΐδης: Πυροσβέστες, ΕΚΑΒ, αστυνομία, δήμοι, περιφέρειες έκαναν τη δουλειά τους


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Διαβάστε: Ποιους ραδιοφωνικούς σταθμούς "έριξε" η φωτιά στον Υμηττό - Προβλήματα και σε τηλεοπτικά κανάλια

Αναφορικά με τη μη λειτουργία του συστήματος 112 στην περίπτωση της φωτιάς του Υμηττού, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, τονίζει τα εξής: 

«Τα κριτήριά μας (για τη λειτουργία του 112) είναι επιχειρησιακά και μόνο. Η διαδικασία του SMS είναι μια ενδιάμεση λύση, η οποία μπορεί να στείλει μήνυμα σε γεωγραφικές περιοχές. Στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή της ανατολικής Αττικής θα έπρεπε να στείλουμε 502.348 SMS, λέγοντας σε αυτά τα SMS "Αν είστε κάτοικος του οικισμού Προσηλίου, θα πρέπει να εκκενώσετε λόγω πυρκαγιάς". Αντιλαμβάνεστε ότι όλο αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν τεράστιο πανικό.

Πόσο μάλλον που τακτικά και επιχειρησιακά το βράδυ, όταν πρέπει να κάνουμε εκκενώσεις, προτιμούμε παγκόσμια συμβατικές διαδικασίες εκκένωσης. Διότι, πολλές φορές το SMS μπορεί να μην το ακούσει ο άλλος και μπορεί να καεί μέσα στο σπίτι του». 

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς  σημείωσε: «Από 1/1/2020, με το τελικό σύστημα του CBS μπορεί το SMS να πηγαίνει σε συγκεκριμένο γεωγραφικό προορισμό, δηλαδή θα μπορούσε να πάει μόνο στον οικισμό του Προσηλίου, όχι απλά μήνυμα αλλά μήνυμα με συναγερμό, ώστε να ξυπνήσει τον άλλο... Χθες, επιλέξαμε να κάνουμε την εκκένωση άμεσα, σε συνεργασία με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Θεωρήσαμε ότι οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια θα δημιουργούσε μεγαλύτερο πανικό».