Σαμοθράκη: Στο 100% οι ακυρώσεις - Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες - Ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης

Σαμοθράκη: Στο 100% οι ακυρώσεις - Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες - Ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης

Τεράστια έλλειψη φαρμάκων, τροφίμων καθώς και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, αντιμετωπίζει η Σαμοθράκη, λόγω του τετραήμερου ακτοπλοϊκού αποκλεισμού. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο νησί είναι η δήλωση στο ethnos.gr του προέδρου του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαμοθράκης, Γιάννη Γλύνια πως «τέτοια κατάσταση εμείς οι παλαιότεροι είχαμε να ζήσουμε από την εποχή της επιστράτευσης».

"Τα καταστήματα έχουν αδειάσει από είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και από άλλα προϊόντα. Πιστεύω ότι η κανονικότητα θα αποκατασταθεί το αργότερο από το πρωί της Πέμπτης (15.08.2019). Πάντως, στο… τσακ τη γλιτώσαμε, αφού, αν δεν είχαμε θετικές εξελίξεις άμεσα, θα αντιμετωπίζαμε τεράστια παρατράγουδα", τονίζει. 


Πλήγμα στον τουρισμό

Οι ακυρώσεις στον τουριστικό τομέα έχουν φτάσει στο 100%. Κατά τον κ. Γλύνια, οι επαγγελματίες του νησιού βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς πλέον δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες ώστε να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Σε ό,τι αφορά τους τουρίστες, που αναγκαστικά έμειναν στο νησί, αν και είχαν τελειώσει οι διακοπές τους, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαμοθράκης τονίζει ότι και το βράδυ της Τρίτης κοιμήθηκαν σε καταλύματα δωρεάν ή με πολύ χαμηλές τιμές, ενώ αρκετοί, για να βγάλουν τη νύχτα, έκαναν χρήση των χώρων του δημοτικού γυμναστηρίου και του σχολείου. Επίσης και τη χθεσινή ημέρα τουρίστες έφαγαν δωρεάν ή δίνοντας πολύ λίγα χρήματα σε εστιατόρια του νησιού. 

Σημειώνεται πως την Τετάρτη (14.08.2019), πραγματοποιήθηκαν τα δρομολόγια των επιβατικών και των οχηματαγωγών πλοίων που επιστράτευσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προκειμένου να συνδεθεί εκ νέου το νησί με την Αλεξανδρούπολη.

Τέσσερα δρομολόγια από Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη με επιστροφή μεταφέροντας συνολικά έως τώρα 600 επιβάτες έχει πραγματοποιήσει από το πρωί της Τετάρτης (14.08.2019) το πλοίο "Ζέφυρος".

Επίσης, το οχηματαγωγό "Άναξ" έχει πραγματοποιήσει ήδη ένα δρομολόγιο από Σαμοθράκη προς Αλεξανδρούπολη μεταφέροντας 12 επιβάτες, 139 ΙΧ οχήματα ένα φορτηγό και 6 δίκυκλα, ενώ θα εκτελέσει άλλα δύο δρομολόγια.

Στο μεταξύ απέπλευσε από τη Νάξο με προορισμό τη Σαμοθράκη το ταχύπλοο επιβατηγό-οχηματαγωγό "Andros Jet" προκειμένου να εκτελέσει άμεσα δύο δρομολόγια. Το πλοίο που μπορεί να μεταφέρει 600 επιβάτες και 75 ΙΧ αναμένεται στο νησί στις 22:00 το βράδυ. Θα εκτελέσει δύο δρομολόγια και από αύριο 15/08 τουλάχιστον τρία και αν χρειαστεί επιπλέον. 

Τα δρομολόγια που θα πραγματοποιήσει το καταμαράν επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Andros jet» από  έως την Παρασκευή (16.08.2019), ανακοίνωσε η ακτοπλοϊκή εταιρεία SEAJETS.

Η εταιρεία, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι "η SEAJETS ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του υπουργού Ναυτιλίας I. Πλακιωτάκη και της κυβέρνησης για το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη, στέλνει το επιβατηγό οχηματαγωγό ταχύπλοο "Andros Jet" προκειμένου να εξυπηρετήσει το επιβατικό κοινό και να εξομαλυνθεί η σύνδεση".

Τονίζει ότι ανάλογα με τις εξελίξεις που αφορούν την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης και σε περίπτωση που χρειαστούν επιπλέον δρομολόγια, θα υπάρξει άμεσα νεότερη ενημέρωση.

Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι "η κίνηση αυτή της SEAJETS είναι στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς πρώτα για τους κατοίκους του νησιού, αλλά και για όλους τους ταξιδιώτες επισκέπτες και ξένους τουρίστες χωρίς να υπολογίσει το κόστος".

Προσθέτει πως "τα έξοδα μεταφοράς του πλοίου από τις νότιες Κυκλάδες στη Σαμοθράκη σε συνδυασμό με τα έξοδα των δρομολογίων, της παραμονής του πλοίου και του πληρώματος δεν δύναται να καλυφθούν από τα αναμενόμενα έσοδα".


Νοτοπούλου: Να ανακοινωθούν μέτρα αποζημίωσης

"Η ταλαιπωρία των τουριστών στη Σαμοθράκη μετά τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της αποτελεί δυσφήμιση για τη χώρα μας και τον ελληνικό τουρισμό", αναφέρει η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου και σημειώνει πως "είναι ζωτικής σημασίας, έστω και τώρα, η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς μας".

Αναφέρει ειδικότερα σε δήλωση της πως "με δεδομένη την κακή εικόνα του πανέμορφου νησιού της Σαμοθράκης, τις ακυρώσεις, την απώλεια εισοδήματος στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου και την αδιανόητη ταλαιπωρία των τουριστών, είναι επιτακτική ανάγκη να ανακοινωθούν άμεσα μέτρα αναστροφής της εικόνας και της φήμης τόσο του νησιού όσο και του ελληνικού τουρισμού, όπως και μέτρα αποζημίωσης όσων ταλαιπωρήθηκαν, κατοίκων και τουριστών".

τουρισμός είναι η εθνική μας δύναμη και πλήττεται από  τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας", σχολιάζει η κ. Νοτοπούλου.