Εκτός Πανεπιστημίων έμειναν 23.627 φοιτητές, παρόλο που οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και φέτος ήταν ιδιαίτερα χαμηλές.

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής και σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης, μιλώντας στο iefimerida υπογράμμισε ότι «δεν κρίνονται τα πάντα» από τις Βάσεις 2019 και πως υπάρχουν εναλλακτικές και για όσους δεν πέτυχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως υπάρχουν πέντε «δρόμοι» για τις περιπτώσεις υποψηφίων που οι Βάσεις 2019 δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αυτές οι εναλλακτικές είναι οι εξής:

1. «Ραντεβού» ξανά με τις Πανελλαδικές

«Ο πρώτος δρόμος για όλους όσοι δεν ικανοποιηθούν από τις Βάσεις 2019 είναι να δώσουν ξανά πανελλαδικές εξετάσεις. Η υπουργός Παιδείας εξήγγειλε θα δώσουν με την παλιά ύλη την επόμενη χρονιά, δηλαδή αυτή στην οποία εξετάστηκαν ήδη. Επομένως, δεν θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μιας νέας ύλης και ενός νέο εξεταστικού συστήματος» σημειώνει.

2. Υποβολή μηχανογραφικού με την κατηγορία του 10%

Για όσους οι Βάσεις 2019 δεν έφεραν ευχάριστα «μαντάτα» υπάρχει και η δυνατότητα εκ νέου υποβολής του ίδιου μηχανογραφικού. «Αυτό το δικαίωμα το έχουν τα παιδιά για δυο χρόνια μετά την τελευταία εξέταση. Δηλαδή δίνουν μόνο το μηχανογραφικό. Οι θέσεις είναι λίγες. Συγκεκριμένα είναι 6% την πρώτη χρονιά και 4% τη δεύτερη και σίγουρα αυτό το μέσο δεν χρησιμεύει για να πιάσουμε σχολή πάνω από τα μόριά μας» τονίζει ο κ. Στρατηγάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη επιλογή είναι κατάλληλη για «οριζόντια μετακίνηση», δηλαδή «για να πάμε από μια σχολή που δεν μας αρέσει σε μια άλλη που “ζητά” παρόμοια μόρια».

3. Σπουδές στο εξωτερικό

Ο τρίτος «δρόμος» για όσους δυσαρεστηθούν από τις Βάσεις 2019 είναι οι σπουδές στο εξωτερικό. Η συγκεκριμένη κατεύθυνση απαιτεί έρευνα από την πλευρά του υποψηφίου, τόσο για την καταλληλότητα του ιδρύματος και του επιστημονικού πεδίου, όσο και για το κόστος που θα έχουν οι σπουδές στο εξωτερικό.

4. Κολλέγιο στην Ελλάδα

«Η τέταρτη δυνατότητα είναι οι σπουδές σε κάποιο κολλέγιο στην Ελλάδα που συνεργάζεται με πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Θέλει όμως πολλή προσοχή. Πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να ελέγξουν το μητρικό πανεπιστήμιο, ώστε να είναι σε καλή σειρά στις διεθνείς κατατάξεις. Υπάρχουν και πανεπιστήμια “σκουπίδια” και τα παιδιά πρέπει να επιλέξουν προσεκτικά» υπογραμμίζει ο κ. Στρατηγάκης.

5. ΙΕΚ και τεχνική κατεύθυνση

Κατά τον κ. Στρατηγάκη, υπάρχει ένας πέμπτος «δρόμος» που είναι οι σπουδές ΙΕΚ. «Μιλάμε για τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Σε αυτή την περίπτωση τα παιδιά μπορούν να μάθουν ένα επάγγελμα και σε δυο χρόνια να βγουν στην αγορά εργασίας. Για παράδειγμα να σπουδάσουν τεχνικοί υπολογιστών και σε σύντομο χρόνο να πιάσουν δουλειά στο σέρβις μιας αλυσίδας ή ενός καταστήματος» τονίζει.

Με πληροφορίες από iefimerida