Πρόταση ανταλλαγής των μαρμάρινων γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο με ελληνικές αρχαιότητες, που μπορούν να εκτεθούν στη Βρετανία, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον βρετανικό Observer.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Guardian, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:

"Η ευχή και η φιλοδοξία μας είναι να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες προκειμένου η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά να ταξιδέψει στον κόσμο. (…) Στο πλαίσιο αυτό, δεδομένης της σημασίας του έτους 2021, θα προτείνω στον Μπόρις Τζόνσον να μας δανείσει τα μαρμάρινα γλυπτά του Παρθενώνα και εγώ να του στείλω πολύ σημαντικά αρχαία έργα, που δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν φύγει από την Ελλάδα, να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο".

Ακρόπολη δεν ανήκει αποκλειστικά στους Έλληνες, είναι μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς. Αλλά αν θέλει κανείς να δει το μνημείο στην ενότητά του, πρέπει να το δει μαζί με τα γλυπτά του ναού. Είναι θέμα ένωσης του μνημείου" πρόσθεσε.

Το αίτημά μας για επιστροφή των γλυπτών παραμένει, δήλωσε ο ίδιος.

"Δεν νομίζω ότι η Βρετανία πρέπει να δώσει έναν αγώνα που είναι χαμένος, γιατί τελικά θα χάσει" σημείωσε, προσθέτοντας πως θα είναι μεγάλη η πίεση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις