Αυξημένα θα είναι και φέτος τα μέτρα ασφαλείας στην έναρξη της 84ης ΔΕΘ, το Σάββατο (07.09.2019) υπό την παρουσία 3.300 αστυνομικών, μόνο που αυτή τη φορά η ΕΛΑΣ ρίχνει το βάρος και στις επιχειρήσεις της αστυνομίας στα κτήρια που ήταν υπό κατάληψη αλλά και την γενικότερη κατάσταση στα Εξάρχεια.

Και αυτό γιατί οι επιτελείς της Κατεχάκη έχουν διαπιστώσει ότι η παρουσία της αστυνομίας στα Εξάρχεια και οι επιχειρήσεις εκκένωσης, σε συνδυασμό με το νόμο του ασύλου για τα πανεπιστήμια, θα αποτελέσουν ευκαιρία για ομάδες αντιεξουσιαστών που θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν επεισόδια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη φορά δεν θα μετακινηθούν για τη Θεσσαλονίκη ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από τη Αθήνα, καθώς οι αρχές θέλουν να παραμείνει στα Εξάρχεια το πέπλο ασφαλείας, ενώ θέλουν να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο ομάδες κουκουλοφόρων να δημιουργήσουν ένταση στην περιοχή με το δεδομένο ότι όλο το βάρος θα βρίσκεται στην βόρειο Ελλάδα.

Έτσι συνολικά 11 διμοιρίες θα μετακινηθούν από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα 5 διμοιρίες των ΜΑΤ και 6 των Υ.ΜΕ.Τ. Τα μέτρα ασφαλείας στη Διεθνή Έκθεση θα ενισχύσουν διμοιρίες από διπλανούς νομούςαπό τη Θεσσαλονίκη.

Οι εντολές που έχουν δοθεί είναι να βρίσκονται σε ασφυκτικό κλοιό τα κτήρια που είναι σε κατάληψη στη Θεσσαλονίκη και στα οποία δίνουν το παρόν καθημερινά αντιεξουσιαστές. Η επιφυλακή θα αρχίσει 48 ώρες πριν τη ΔΕΘ, καθώς κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ακτιβιστικών ενεργειών.

Στους αστυνομικούς έχει γίνει σαφές ότι θα πρέπει να διευκολυνθούν οι πολίτες που θα θέλουν να διαδηλώσουν ειρηνικά, όμως δεν θα πρέπει να γίνουν ανεκτά οποιαδήποτε περιστατικά επεισοδίων και να πρέπει να σταματούν εν τη γενέσει τους.

Επίσης στους αστυνομικούς δόθηκαν οδηγίες για ήρεμη και ψύχραιμη αντίδραση σε οποιοδήποτε μεμονωμένο περιστατικό που θα μπορούσε όμως να προκαλέσει μια γενικευμένη κρίση.

Το ελικόπτερο της αστυνομίας θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, ενώ εικόνα από τις πορείες θα δίνουν αστυνομικοί που θα βρίσκονται σε υπερυψωμένα κτήρια.


Ο χάρτης των πορειών

Οι κινητοποιήσεις ενόψει ΔΕΘ θα ξεκινήσουν την Παρασκευή (06.09.2019)στην Θεσσαλονίκη.

Το πρωί της Παρασκευής (06.09.2019)στις 08:00 αναμένεται να ξεκινήσει η Πανελλαδική Πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Θα διέλθει από Υγειονομικές Μονάδες και θα καταλήξει στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Το απόγευμα της Παρασκευής και στις 18:00 στον Λευκό Πύργο θα έχουν την καθιερωμένη διαμαρτυρία τους οι ένστολοι (αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί).

Θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, προκειμένου να επιδοθεί το Ψήφισμα με τα αιτήματα στον αρμόδιο Υφυπουργό.

Το απόγευμα του Σαββάτου (07.09.2019) και την ώρα των εγκαινίων της ΔΕΘ έχουν προγραμματιστεί και ανακοινωθεί τέσσερις διαφορετικές συγκεντρώσεις:

– Συλλαλητήριο στις 18:00 το απόγευμα στο Άγαλμα Βενιζέλου, που διοργανώνουν η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

– Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 18:00 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους.

– Συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στις 18:00 στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

– Συλλαλητήριο εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και αντιεξουσιαστών στις 18:00 στην Καμάρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις