Συνέντευξη Τύπου Τσίπρα στη ΔΕΘ: Δεν θα ζητήσω πρόωρες εκλογές

Συνέντευξη Τύπου Τσίπρα στη ΔΕΘ: Δεν θα ζητήσω πρόωρες εκλογές

Πάνω από τέσσερις ώρες διήρκεσε η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ, με το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων να είναι έντονο και τα θέματα που συζητήθηκαν πολλά, από την οικονομία ως το προσφυγικό και το περιβάλλον.

Δίνοντας το αντιπολιτευτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως "θα ασκήσει εποικοδομητική και μαχητική αντιπολίτευση".

Μάλιστα - ερωτηθείς σχετικά - δήλωσε πως υπάρχουν θετικά σημεία στη διακυβέρνηση από την ΝΔ, αναφέροντας: "Για παράδειγμα έχει διακηρύξει και θα τιμήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι θα κινηθεί στην ίδια πάνω κάτω γραμμή στην εξωτερική πολιτική".

"Όταν λέω εποικοδομητικοί εννοώ ότι δε θα κάνουμε το άσπρο μαύρο, να πούμε ότι η οικονομία δεν πάει καλά, ενώ πάει" είπε.

Για τα εσωκομματικά, είπε πως το κόμμα έχει ανοιχτές διαδικασίες και "δεν υπάρχει και η ιδιότυπη ομερτά που υπάρχει σε άλλα", ενώ επεσήμανε πως στην πορεία προς το συνέδριο όλα τα ζητήματα, και για τον πρόεδρο και για τον γενικό γραμματέα, είναι ανοιχτά.

"Αν  θέλω να αγωνιστώ για κάτι, αυτό είναι, όχι ένα κόμμα αρχηγικό αλλά πιο βαθιά δημοκρατικό, συμμετοχικό" σημείωσε.

Σκιαγραφώντας τα βήματα για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι το ερχόμενο διάστημα θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη η πολιτική διακήρυξη του κόμματος.

"Σύντομα θα έχουμε τα πρώτα δείγματα μιας καμπάνιας που ελπίζουμε να πλαισιωθεί από πολλούς χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες, για ένα κόμμα με φιλοδοξία όχι μόνο να επανέλθει στην εξουσία, αλλά να αλλάξει την Ελλάδα σε κατεύθυνση προοδευτική".

Για πρόωρες εκλογές

Ερωτηθείς για την προοπτική να ζητήσει πρόωρες εκλογές, όπως ο νυν πρωθυπουργός όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: "Εμένα με λένε Τσίπρα, δεν με λένε Μητσοτάκη".

Διαβεβαίωσε ότι καμία κυβέρνηση δεν προχωρά σε εκλογές επειδή το ζητά η αντιπολίτευση και προσέθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε εκλογές, γιατί ήθελε να δημιουργήσει τοξικό κλίμα με τη βοήθεια ΜΜΕ αλλά κυρίως για "να συσπειρώσει το κόμμα του".

Για την Βόρεια Μακεδονία

Δήλωσε υπερήφανος για τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία, όπως τόνισε "θα μείνει στην ιστορία", είπε ότι δεν οπισθοχώρησε μπροστά στο προφανές πολιτικό κόστος, ενώ έκανε λόγο για υποκρισία από την πλευρά του Κ. Μητσοτάκη.

Μιλώντας για το πολιτικό κόστος, είπε πως όσοι υποδαύλισαν τις αντιδράσεις και υποκίνησαν τους ακραίους θα το βρουν μπροστά τους στο μέλλον. 

"Είμαστε υπερήφανοι που αναλάβαμε το πολιτικό κόστος, γιατί κάναμε ένα βήμα μπροστά για την Ελλάδα και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της" ανέφερε και κατέληξε ότι "το καλό που κάναμε εμείς θα το βρούμε μπροστά μας και το κακό που έκαναν αυτοί, επίσης θα το βρουν μπροστά τους".

Για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της ΝΔ

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί κάθετα με το αναπτυξιακό μοντέλο της ΝΔ και θεωρεί ότι δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην ανάπτυξη.

"Το μοντέλο αυτό το έχουμε δοκιμάσει" τόνισε.

Το νομοσχέδιο που βγαίνει σε διαβούλευση πέραν του ότι περνά σε αντεργατικές ρυθμίσεις, που δείχνει την άποψή της κυβέρνησης για ανάπτυξη, επιδοτεί κλάδους που δεν είναι παραγωγικοί, σημείωσε.

"Αντί να επιδοτούμε παραγωγικούς κλάδους θα δίνουμε χρήματα σε φίλους και κολλητούς, θα επιδοτούμε τις ταχυμεταφορές, τα ντελίβερι, την εξαγωγική δραστηριότητα και θα επιδοτούμε το μονοπώλιο στη διακίνηση Τύπου", πρόσθεσε.

"Όλοι καταλαβαίνουμε για πιο λόγο γίνονται αυτές οι διατάξεις που δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Τα ζήσαμε όλα αυτά", είπε.

Είπε ότι δεν είναι δυνατό να δίνεται η αρμοδιότητα στον υπουργό Ανάπτυξης να δίνει περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και τόνισε:

ασυδοσία δε θα οδηγήσει στην ανάπτυξη".

Για την περιουσία Μητσοτάκη

Απαντώντας σε ερώτηση για με το πόθεν έσχες των πολιτικών, με αφορμή την αγορά κατοικίας στο Παρίσι από την σύζυγο του πρωθυπουργού,  είπε ότι σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία πρέπει να είναι όλα διαφανή, να ελέγχονται και να δίνονται πειστικές απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, τονίζοντας ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο.

Προσέθεσε ότι ο πρωθυπουργός, τον οποίο αφορά το ερώτημα σχετικά με την προέλευση των χρημάτων, θα κληθεί να το απαντήσει.

Για την Novartis

"Το φάρμακο συνολικά στην Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, μαζί με τα εξοπλιστικά και τις προμήθειες του Δημοσίου που ευθύνονται και για την κρίση" είπε απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση της Novartis.

Και σημείωσε ότι η Novartis αποτελεί διττό σκάνδαλο, καθώς υπάρχει και η προσπάθεια συγκάλυψης.

Διαβάζω σε editorial δύο μεγάλων εφημερίδων, η μία να παροτρύνει να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής και η άλλη να μη το κάνει, γιατί θα είναι βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης, ανέφερε και προσέθεσε: "Αντιλαμβάνομαι ότι θα έχει διάφορα εσωτερικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης. Εγώ θα του ευχηθώ καλά ξεμπερδέματα και θα του υπενθυμίσω ότι είμαι εδώ, είμαστε εδώ".

Για τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με την Novartis, έκανε λόγο για προσπάθεια εκφοβισμού.

"Ο κ. Σαμαράς έχει απειλήσει όλους τους δικαστικούς λειτουργούς που εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis", σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας κάνοντας λόγο για προσπάθεια εκφοβισμού. 

Για τη ΔΕΗ

Άσκησε έντονη κριτική στον Κωστή Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ, λέγοντας πως στο manual του νεοφιλελευθερισμού είναι να απαξιώνεις μία επιχείρηση για να μπορέσεις να την πουλήσεις

Πρόσθεσε ότι το ίδιο έκανε και με την Ολυμπιακή και το μόνο που κατάφερε είναι "να μεταφερθούμε από το μονοπώλιο του Δημοσίου, στο μονοπώλιο του ιδιωτικού τομέα".

Είπε ακόμα, ότι τα προβλήματα δεν προέκυψαν από την κοινωνική πολιτική της διοίκησης κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κατά τη διακυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από το 2010 και μετά.

Όπως σημείωσε, τότε υπήρξε γιγάντωση του δανεισμού και επιβάρυνση του μέσου καταναλωτή, με αύξηση των τιμολογίων κατά 60%, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μείωση κατά 12% και κοινωνική πολιτική και ο δανεισμό μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ. 

Για τη διαπλοκή στα ΜΜΕ

Σε ερώτηση για τις μονοπωλιακές καταστάσεις στο χώρο των ΜΜΕ, είπε πως "αν κανείς αναρωτιέται αν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρούστηκε με πολιτικό κόστος με το μιντιακό κατεστημένο, αρκεί να ανοίξει τις τηλεοράσεις του και να παρακολουθήσει δελτία ειδήσεων".

"Εμείς δεν επιδιώξαμε αυτές τις σχέσεις διαπλοκής, καταφέραμε κάτι σημαντικό, εφαρμόστηκε το Σύνταγμα πληρώνονται τα μέσα ενημέρωσης για τις άδειες, πληρώσανε φόρο διαφήμισης", είπε και πρόσθεσε:

"Σήμερα ξαναγυρνάμε στην... κανονικότητα, αυτοί οι οποίοι χορηγήσανε επικοινωνία στην προεκλογική περίοδο, στην προηγούμενη περίοδο, να ανταμειφθούν για αυτό". 

Για τη μεσαία τάξη

"Η μεσαία τάξη ξεκίνησε να βλέπει ελαφρύνσεις από το Σεπτέμβριο του 2018" δήλωσε.

"Η προσπάθειά μας αυτή θεωρώ ότι έδωσε σημαντική ανάσα" προσέθεσε και θύμισε την επιδότηση του ενοικίου, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στην ενέργεια και μια σειρά παρεμβάσεις που αφορούσαν τη μεσαία τάξη, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

"Η κυβέρνηση ανακάλυψε ένα μαξιλάρι 0.1% του προϋπολογισμού που είχαμε υπολογίσει. Αυτά τα 250 εκ. ευρώ παραπάνω δεν τα δώσανε στη μεσαία τάξη - το να δώσεις μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα άνω των 500.000 ευρώ δεν είναι μεσαία τάξη" είπε.

"Επίσης δεν θεωρώ ότι η σπουδή να μειωθεί άμεσα ο φόρος των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% είναι μεσαία τάξη" σημείωσε. 

Για το Ελληνικό

Ερωτηθείς για την επένδυση στο Ελληνικό, είπε ότι φτάσαμε σε ρεκόρ επενδύσεων το 2018, ενώ η χώρα ήταν σε φάση αποεπένδυσης, και σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο έργο "παραλάβαμε απλά μία σύμβαση" και υπενθύμισε ότι από το 2001 μέχρι το 2014 "έρχονταν και φεύγανε σχέδια επί χάρτου".

"Φέραμε μία υπόθεση που ήταν κοντά στο μηδέν, στο 90% της ολοκλήρωσης" είπε και τόνισε ότι σε όλη τη διαδικασία η τότε κυβέρνηση εργάστηκε για το δημόσιο συμφέρον και όχι για τα συμφέροντα των επενδυτών. 

"Δεν βάλαμε εμείς αρμόδιο υπουργό, στέλεχος της επιχείρησή του" (σσ επενδυτή) να διαπραγματεύεται, σημείωσε.

"Θέλουμε επενδύσεις, θέλουμε επενδυτές, αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση ότι το ελληνικό Δημόσιο, η ελληνική Πολιτεία δεν έχει κανόνες και δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου" τόνισε.

Για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας

"Δεν έγινε διαδικασία μετωπικής σύγκρουσης και δε μετανιώνω γι αυτό" ανέφερε, σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση έπρεπε να είναι πιο τολμηρή, στον διαχωρισμό των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας.

Επισήμανε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κατέληξε σε μια συμφωνία που ήταν ένα βήμα μπροστά για τη χώρα, άνοιγε το δρόμο για ένα πια διακριτό ρόλο, ενίσχυε οικονομικά την Εκκλησία, άφηνε την Εκκλησία να μην εμπλέκεται στα του κράτους και το αντίστροφο.

Ανέφερε ότι την επόμενη μέρα όλοι έμειναν έκπληκτοι, η ΝΔ μέσω του γραφείο Τύπου της είπε ότι ήταν μια θετική εξέλιξη "και τη μεθεπόμενη οι ακραίες δυνάμεις το τράβηξαν στα άκρα, όπως έκαναν και στο Μακεδονικό".   

Για τους μετακλητούς

Ζήτησε να σταματήσει η σπέκουλα με τους μετακλητούς, σημειώνοντας ότι "ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε 54 μετακλητούς, ενώ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πριν δυο μήνες είχε 12 μετακλητούς".

Όσον αφορά την απόφαση της κυβέρνησης για τη Νομική Πάτρας, είπε ότι "είναι ακατανόητη απόφαση της νέας κυβέρνησης- και δεν ξέρω αν αυτό είναι με κριτήριο την Πάτρα, μια τιμωρία στο λαό της Αχαΐας που δεν ψήφισε τον κ. Μητσοτάκη".

"Πιστεύω ότι είναι μια εμμονή ιδεολογικού χαρακτήρα" προσέθεσε. 

Για τα "Εξάρχεια"

Για το θέμα της ασφάλειας, είπε ότι η ΝΔ ανέδειξε ως μείζον το θέμα των Εξαρχείων προεκλογικά.

"Είπαν ότι σε μία εβδομάδα θα έχουν καθαρίσει, ενώ το μόνο που βλέπουμε είναι επιχειρήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, που καταλήγουν πολλές φορές και σε εικόνες φιάσκο, ντροπής θα έλεγα" ανέφερε.

Είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι η μάνα με το παιδάκι της, αλλά οι σπείρες της εγκληματικότητας και των ναρκωτικών.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες της κυβέρνηση του, μίλησε για τρεις επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία εξάρθρωσε σπείρες διακίνησης και αρκετά κιλά ναρκωτικών. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι το πρόβλημα δεν λύθηκε.