Με 24ωρη απεργία την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την επόμενη Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, ετοιμάζονται να απαντήσουν τασυνδικάτα του ιδιωτικού τομέαστο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που περιλαμβάνειένα μίνι εργασιακό νομοσχέδιο με σωρεία διατάξεων για τις κλαδικές συμβάσεις και τη διαιτησία.

Η ΓΣΕΕ, που τελεί υπό προσωρινή Διοίκηση και δεν μπορεί να προκηρύξει απεργία, προσκαλεί τις 150 Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που ανήκουν στο δυναμικό της να λάβουν αποφάσεις για απεργιακή κινητοποίηση.

Συλλαλητήρια ενάντια στο "πολυνομοσχέδιο – «σκούπα», με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί για λογαριασμό του κεφαλαίου να σαρώσει μισθούς και συνδικαλιστικές ελευθερίες", οργανώνει το ΠΑΜΕ την Τρίτη 17 Σεπτέμβρη. Παράλληλα το ΠΑΜΕ προκήρυξε απεργία για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου.

Το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ) προκήρυξε ήδη 24ωρη απεργία για την Τρίτη 24/9/2019, ενώ το ΔΣ του ΕΚΑ εξουσιοδοτεί την εκτελεστική επιτροπή να μετατοπίσει την 24ωρη απεργία σε περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει νωρίτερα προς συζήτηση το νομοσχέδιο στη βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες αντίστοιχη πρόσκληση προς τα σωματεία μέλη της αναμένεται να αποστείλει και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η οποία είναι η μεγαλύτερη Ομοσπονδία από τις 85 ομοσπονδίες της ΓΣΕΕ και επίσης τελεί υπό προσωρινή Διοίκηση και δεν μπορεί να προκηρύξει απεργία.

Στόχος είναι να υπάρξει γενικός συντονισμός με όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες ώστε να προκηρυχθεί για την ίδια ημέρα από όλους 24ωρη απεργία, ώστε αυτή να καταστεί έτσι εμμέσως πανελλαδική. Η κινητοποίηση προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα για τις 24 Σεπτεμβρίου.

Η ΓΣΕΕ είχεσυνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, προκειμένου να καταθέσει τις θέσεις της για το αναπτυξιακό σχέδιο νόμου, που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, κατά την διάρκεια της συνάντησης “τονίστηκε η κατηγορηματική αντίθεση της Συνομοσπονδίας σε σειρά διατάξεων που παρεμβαίνουν στον πυρήνα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της αυτόνομης περπατησιάς των συνδικάτων, κατατέθηκε σχετικό υπόμνημα, ενώ προτάθηκαν τροποποιήσεις που θα ενισχύουν τη δύναμη των εργαζομένων και των συλλογικών τους φορέων
στους χώρους εργασίας”.

Η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση του ιδιωτικού τομέα κάνει λόγο για "fast track"διαδικασίες σε παρεμβάσεις που “ απαιτούν σοβαρό και καλόπιστο διάλογο' ενώ επικαλείται το έλλειμμα Διοίκησης που υπάρχει στην Συνομοσπονδία εξαιτίας της αποτυχίας διεξαγωγής του τελευταίου συνεδρίου της.

Διευκρινίζει πως δεν είναι σε θέση να προκηρύξει πανελλαδική απεργία, καθώς στις “περιορισμένες αρμοδιότητες που το δικαστήριο χορηγεί στην Προσωρινή Διοίκηση της ΓΣΕΕ δεν περιλαμβάνεται η δυνατότητα κήρυξης απεργίας”.

Γι αυτό και προσκαλεί τα 150 Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες που ανήκουν στο δυναμικό της να “αναλάβουν πρωτοβουλίες και αγωνιστικές δράσεις προκειμένου να αναδειχθούν η αντίθεση αλλά και οι θέσεις των συνδικάτων για τις εργασιακές ανατροπές, που φέρνει το νομοσχέδιο”.

Η ΓΣΕΕ κατέθεσε στον Υπουργό Εργασίας αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις της επί των διατάξεων για τα εργασιακά του σχεδίου νόμου "αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο".

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις