Η Κυβέρνηση φοβάται την υπόθεση Novartis

Η Κυβέρνηση φοβάται την υπόθεση Novartis

Η υπόθεση Novartis επανήλθε αυτή την φορά στο προσκήνιο, ως εφιάλτης για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς απειλεί να ανατρέψει όλο αυτό το κλίμα των οικονομικών θαυμάτων που εντατικά καλλιεργεί το Μαξίμου, ενώ ταυτόχρονα ξυπνούν μνήμες για μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε «βρώμικη» καθώς ο πολιτικός βίος δηλητηριάστηκε από προσπάθειες εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων.

Μπροστά σε αυτούς τους κινδύνους το Μαξίμου έσπευσε, πριν καν ανοιχτεί η δικογραφία που στάλθηκε αμελλητί στην βουλή από τους δικαστές, μετά τις καταθέσεις του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου στην κυβέρνησή του Ευάγγελου Βενιζέλου, να προκαταλάβει τις εξελίξεις.

Με non paper έγινε γνωστό πως για τον κ. Τσίπρα δεν θα υπάρξει ούτε εξεταστική, ούτε προανακριτική επιτροπή, ενώ για τον κ. Παπαγγελόπουλο, σύμφωνα με διαρροές, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Ωστόσο, η σπουδή της κ. Μπακογιάννη να δηλώσει χθες, ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος επειδή δεν είναι βουλευτής και άρα δεν έχει ασυλία, θα πρέπει να κριθεί από την τακτική δικαιοσύνη, φωτίζει μια ακόμα διάσταση του θέματος που έχει να κάνει με τις εσωκομματικές πληγές που μπορεί να ανοίξει το θέμα στην ΝΔ αν επικρατήσει η σκληρή γραμμή Σαμαρά με στοιχεία ρεβανσισμού, αλλά και εσωκομματικού «μπρα ντε φερ»

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραφράζοντας την γνωστή ρήση του  Κωνσταντίνου Καραμανλή, την περίοδο του «βρώμικου 89», ότι  «έναν πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις στο δικαστήριο αλλά στο σπίτι του», ανέφερε: «Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια».

Επιπλέον, η οικογένεια Μητσοτάκη, που έχει συνδεθεί με την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, δεν θα ήθελε να αναμοχλευθεί εκείνη η περίοδος, μα ούτε να βρεθεί και ο δεύτερος πρωθυπουργός από την οικογένεια, με το ίδιο πολιτικό στίγμα.

Οι πολιτικοί συσχετισμοί, λοιπόν, ευνοούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και ως εκ τούτου και η πρόκληση προς τον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει αν τολμά στην σύσταση Εξεταστικής ή Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis

Μάλιστα μετά τις διαρροές από την ΝΔ ότι θα διαχωριστεί η υπόθεση για τον κ. Παπαγγελόπουλο, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «νέο τακτικισμό που φαίνεται να σκαρφίστηκε ο κος Μητσοτάκης», ενώ επιτίθεται με σφοδρότητα στον Πρωθυπουργό  σημειώνοντας ότι «είναι διπλά δειλός. Και απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο και απέναντι στον εσωκομματικό του εφιάλτη».

Από το ΣΥΡΙΖΑ καλούν και πάλι τον κ. Μητσοτάκη, αν έχει το θάρρος, όπως αναφέρουν, να προχωρήσει είτε σε εξεταστική είτε σε προανακριτική για όλους όσους κατονομάζει ο κος Σαμαράς στη μήνυσή του και να μη ψάχνει τερτίπια για να ξεφύγει.

Βέβαια, εάν διαχωριστεί η υπόθεση για τον κ. Παπαγγελόπουλο και οδηγηθεί σε Προανακριτική Επιτροπή, θα υπάρξει πονοκέφαλος και στον ΣΥΡΙΖΑ για τη γραμμή στήριξης που πρέπει να ακολουθήσει.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα επιδιώξει η Αξιωματική αντιπολίτευση είναι να φωτιστεί επαρκώς η πραγματική πλευρά της υπόθεσης Novartis που αφορά στην τεράστια φαρμακευτική δαπάνη που προκλήθηκε.

Πάντως, ανεξάρτητα από τη  όποια εξέλιξη, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι είτε με διαρροές, είτε με non paper, η κυβέρνηση μας προκαταλαμβάνει για τις κινήσεις της χωρίς καν να έχει ανοιχθεί ο φάκελος που έστειλε η δικαιοσύνη στη Βουλή, εκτός κι αν ορισμένα «πουλάκια» συνεχίζουν να κελαηδούν…

Γιάννης Στρατάκης