Μεγάλη αντιφασιστική πορεία πραγματοποιήθηκε από το Κερατσίνι στον Πειραιά, για τα έξι χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα,από τον χρυαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.

Με κεντρικό σύνθημα "ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί"αντιφασιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις της αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στην λεωφόρο Παύλου Φύσσα (πρώην Παναγή Τσαλδάρη), μπροστά από το μνημείο του Παύλου Φύσσα και στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στον Πειραιά. Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκε η οικογένεια και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν περισσότεροι από τρεις χιλιάδες άνθρωποι.

Η κινητοποίηση κατέληξε στο θέατρο του Πειραιά, καθώς, στο σημείο όπου βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής ο δρόμος ήταν φραγμένος από κλούβες με ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ.Στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν η Μάγδα και ο Παναγιώτης Φύσσας.

Προς το τέλος της πορείας, μάλιστα, σημειώθηκε μικρή ένταση μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής,μπροστά από το δημοτικό θέατρο του Πειραιά, επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, όταν ομάδες αγνώστων πέταξαν πέτρες και φωτοβολίδες προς τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απάντησαν με ρίψη χημικών. Παράλληλα σημειώθηκαν μικροφθορές σε λίγα καταστήματα επί της Ηρώων Πολυτεχνείου.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησαν στην πλατεία Νίκης ( Ζαρντέν) εργατικά σωματεία και φορείς που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Αντιφασιστικά συνθήματα όπως "Ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί"και "Κλείστε τα γραφεία της Χρυσής Αυγής τσακίστε τους φασίστες σ' ολόκληρη τη γη"κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.

Πριν την έναρξη της πορείας κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο στη οδό Παύλου Φύσσα η μητέρα του Μάγδα, αλλά και ο πατέρας του Σαχζατ Λουκμαν.Από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (18.09.2019) άρχισαν να συγκεντρώνονταιαντιφασιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις της αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, μπροστά από το μνημείο του Παύλου Φύσσα, στην οδό Παύλου Φύσσα 60, στο Κερατσίνι.

Ξεχώριζε ημητέρα του αδικοχαμένου μουσικού, Μάγδα Φύσσα, καθώς δεκάδες άνθρωποι έσπευσαν να της σφίξουν το χέρι. Άλλωστε η ίδια έχει κερδίσει τον σεβασμό με την δημόσια στάση της την τελευταία, "μαύρη"εξαετία της ζωής της… Η διαδήλωση πρόκειται να κατευθυνθεί στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Όπως αναφέρει η οικογένεια Φύσσα σε ανακοίνωσή της, "όλα αυτά τα χρόνια δίνουμε ο καθένας μας τις προσωπικές του μάχες αλλά και όλοι μαζί, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη, όχι μόνο μέσα στην δικαστική αίθουσα, όπου η δίκη κατά των δολοφόνων της ΧΑ βαίνει προς τον πέμπτο χρόνο της, αλλά και στην κοινωνία. Όλα αυτά τα χρόνια λοιπόν, η προσπάθεια των αντιφασιστών οδήγησε στην – σε μεγάλο βαθμό – κοινωνική απομόνωση του ναζιστικού μορφώματος, αρχικά με το σταδιακό κλείσιμο των γραφείων του ανά την Ελλάδα και στη συνέχεια με τον εκλογικό του αποκλεισμό από το Κοινοβούλιο, αλλά και την έγερση του ενδιαφέροντος του κόσμου για τις εξελίξεις στην δίκη".

Το παρών στην πορεία έδωσε, επίσης, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε: "Μπορεί να έχουμε κομματικό πανό, αλλά είμαστε εδώ ως άτομα, ως κομμάτι του κινήματος που τιμά τον Παύλο Φύσσα, τιμά όλα τα θύματα του φασισμού, τόσο τα πρόσφατα όσο και τα προηγούμενα. Ο ναζισμός δεν προέκυψε λόγω της κακής ψυχής κάποιων ανθρώπων: είναι καθαρή απόρροια, όπως και τη δεκαετία του '20, από μία τεράστια οικονομική κρίση η οποία ταπείνωσε έναν λαό. Αν συνδυάσεις μία μόνιμη χρεοδουλοπαροικία όπως στην Ελλάδα, τον εξευτελισμό ενός λαού και την έλλειψη ελπίδας, είναι πολύ εύκολο μέσα σε αυτή τη δυσαρέσκεια, να φυτρώσει ο σπόρος του κακού, να εκκολαφθεί το αυγό του φιδιού".

Παράλληλα υποστήριξε ότι "είμαστε ευτυχισμένοι που η κοινοβουλευτική έκφραση αυέθητού του φιδιού δεν είναι πλέον στη Βουλή, αλλά δεν έχουμε ακόμα σταματήσει να φοβόμαστε, δεδομένου ότι οι πολιτικές της Χρυσής Αυγής και οι νοοτροπίες της Χρυσής Αυγής βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκφραζόμενες στην κυβερνητική παράταξη".

Να σημειωθεί ότι ηδολοφονία άνοιξε τον "ασκό του Αιόλου" για την Χρυσή Αυγή. Η δίκη του ναζιστικού μορφώματος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά η Χρυσή Αυγή βρίσκεται πλέον σε αποσύνθεση μετά και την εκλογική αποτυχία της 7ης Ιουλίου καθώς τα μέλη της την εγκαταλείπουν και τα γραφεία της ανά την επικράτεια, κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Να σημειωθεί ότι ηοικογένεια Φύσσα διοργάνωσε μια σειρά από εκδηλώσεις και συζητήσεις τις προηγούμενες μέρες, "έναν αντιφασιστικό Σεπτέμβρη", όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Με κεντρικό σύνθημα "Σιγά μη Φοβηθώ"πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (17.09.2019), στον Πολυχώρο Λιπασμάτων, συναυλία με πολλούς καλλιτέχνες από διάφορα είδη μουσικής, υπό το πρίσμα ενός κοινού στόχου, τη μάχη κατά του φασισμού.

Στη συναυλία συμμετείχαν οι: Ματούλα Ζαμάνη, Άλλος κόσμος, Nightstalker, No Hard Feelings, Social Waste, The Titz, Dj Moya, ενώ η είσοδος ήταν ελεύθερη.

Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τον Πολυχώρο Λιπασμάτων στην Δραπετσώνα φωνάζοντας συνθήματα κατά του φασισμού και της Χρυσής Αυγής.