Πορεία στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου, έναν χρόνο από τον άγριο ξυλοδαρμό του μέχρι θανάτου, διοργανώνει σήμερα η πρωτοβουλίαJustice For Zak / Zackie και η ανοιχτή συνέλευση για τον Ζακ /Zackie.

Η προσυγκέντρωση θα γίνει στις δύο το μεσημέρι στην πλατεία Γλάδστωνος και θα ακολουθήσει πορεία στο Σύνταγμα και ενημέρωση – συζήτηση, όσον αφορά τις εξελίξεις στην υπόθεση.

Σε ανακοίνωσή, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, αναφέρει:

"Ένας χρόνος κατά τον οποίο η διερεύνηση παραμένει ανεπαρκής, όπως έχουμε παρατηρήσει εξάλλου και σε άλλες υποθέσεις που αφορούν την εκδίκαση περιπτώσεων αστυνομικής βίας στην Ελλάδα. Επιπλέον, ενώ η ποινική διερεύνηση για την υπόθεση έχει ολοκληρωθεί, η ημερομηνία έναρξης της δικαστικής διαδικασίας δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί".

Πρόσφατα διέρρευσε πως το βούλευμα κατά των έξι ατόμων που εμπλέκονται, θα αφορά την κατηγορία της θανατηφόρου σωματικής βλάβης και όχι της ανθρωποκτονίας με δόλο ή ενδεχόμενο δόλο, όπως επιθυμεί η οικογένεια.

Μιλώντας στο Popaganda, η συνήγορος της οικογένειας,Κλειώ Παπαπαντολέων, δήλωσε:

"Η οικογένεια έχει μια πολύ συγκεκριμένη θέση απέναντι στα γεγονότα, θέση που στηρίζεται απολύτως νομικά.

Είναι ένα έγκλημα που τελέστηκε on camera και όλοι μπορούμε να πούμε, όχι μόνο όσον αφορά το κοινωνικό του νόημα, αλλά και τη νομική του αποτύπωση ότι αυτό τον άνθρωπο τον σκότωσαν στον ξύλο.

Η οικογένεια θα μείνει σε αυτή τη θέση μέχρι το τέλος. Το «σκοτώνω κάποιον στο ξύλο» δεν μπορεί να αποτυπωθεί στην θανατηφόρα σωματική βλάβη αλλά σημαίνει ανθρωποκτονία τουλάχιστον με ενδεχόμενο δόλο".

Ανακοινώσεις κομμάτων

"Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από τη στυγερή δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας.

Το βάναυσο αυτό περιστατικό έφερε στην επιφάνεια πολλαπλές πτυχές από την κουλτούρα της μη ανοχής της διαφορετικότητας, της επιβίωσης της πρακτικής της αυτοδικίας αλλά και των αναχρονιστικών στερεοτύπων γύρω από το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης, τα οποία, όπως φάνηκε, μπορούν να οδηγήσουν στην ωμή βαρβαρότητα.

Η απαίτηση για την πλήρη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου. Είναι χρέος όλων μας να εργαστούμε σε καθημερινή βάση για μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία, απαλλαγμένη από αναχρονιστικά στερεότυπα και προκαταλήψεις" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση.