Την ανησυχία του για την κατάσταση στην πόλη Ιντλίμπ της Συρίας, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, εξέφρασε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Όπως είπε, «πρόκειται για τον τελευταίο θύλακα αντίστασης του ISIS. Αν καταρρεύσει, είναι πιθανό να εισρεύσουν στην Ελλάδα και φανατικοί τζιχαντιστές».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα τονίζοντας:

«Η κατάσταση στα νησιά είναι δραματική. Εξετάζουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές εισροές και υπό το πρίσμα των δυνητικών απειλών για την ασφάλεια της χώρας. Αποφασίστηκαν συνέργειες με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στο Αιγαίο», είπε αρχικά και συνέχισε: «Ενισχύθηκαν με μέσα και με πρόσθετο προσωπικό τα παρατηρητήρια στο Αιγαίο. Έγινε δανεισμός σκαφών προς στο Λιμενικό Σώμα, επανδρωμένα και με στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Η παρουσία των πλωτών μέσων λειτουργεί αποτρεπτικά».

Όσο για τις εισροές προσφύγων από τον Έβρο, δήλωσε: Δεν υπάρχει η ίδια συχνότητα εισροών από τον Έβρο. Ωστόσο, αυξάνονται και εκεί τα μέσα και τα μέτρα επιτήρησης. Θα έρθουμε σε συνεννόηση και με άλλα συναρμόδια υπουργεία για το θέμα των εισροών».

«Το πρόβλημα των προσφυγικών ροών είναι πανευρωπαϊκό και θυμίζει εθνική κρίση. Οι Ένοπλες Δυνάμεις οφείλουν να στηρίξουν και να βάλουν πλάτη σε όλα τα υπόλοιπα υπουργεία που είναι αρμόδια για την υποδοχή των προσφύγων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Επισήμανε ακόμη: «Υπάρχει πίεση προς τους Ευρωπαίους εταίρους για ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα από τον αρμόδιο υπουργό (σ.σ. τον κ. Γιώργο Κουμουτσάκο).

Ζητήθηκε ισχυρότερη παρουσία από τη “Frontex” και περισσότερα ΝΑΤΟϊκά πλοία, ωστόσο το ΝATO «δεν ιδρώνει» για το ζήτημα. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί».

Για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είπε: «Η δράση των ΜΚΟ εμφανίστηκε όταν προέκυψε το προσφυγικό πρόβλημα και δεν είχε τις δομές να το διαχειριστεί μόνο του το ελληνικό κράτος.

Υπάρχουν στρατόπεδα που φιλοξενούνται πρόσφυγες, που γίνονται εργασίες από ΜΚΟ για τις οποίες δεν ξέρω τίποτα. Δεν γνωρίζουμε τη δράση αρκετών ΜΚΟ. Κάποιες λειτουργούν με τρόπους, τους οποίους δεν γνωρίζουμε. Το ζητούμενο είναι να γίνει μεγαλύτερος έλεγχος, κάτι που θα γίνει».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις