Είναι γεγονός ότι όταν τα παιδιά μας δεν πειθαρχούν σε όσα λέμε, ταραζόμαστε, απογοητευόμαστε και νιώθουμε ανίκανοι να αντιδράσουμε. Συχνά, μάλιστα, χρησιμοποιούμε φράσεις «κλισέ» ως απαντήσεις στις δικές τους αντιδράσεις, οδηγώντας τα έτσι σε μεγαλύτερα ξεσπάσματα θυμού και φωνές.

Διαβάστε παρακάτω 15 φράσεις που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε την επόμενη φορά που το μικρό σας θα ξεσπάσει και θα σας φέρει στα όριά σας ή θέλετε να του υπενθυμίσετε μία συγκεκριμένη συμπεριφορά την οποία, τεχνηέντως, αγνοεί.

Τι πρέπει να θυμάσαι;

Τα παιδιά συχνά μας αγνοούν όταν τους λέμε συνέχεια το ίδιο πράγμα. Δώστε έμφαση στην κριτική σκέψη τους ρωτώντας μερικά βασικά πράγματα. Αντί, λοιπόν, να πείτε «Πρόσεχε», ρωτήστε το παιδί: «Τι πρέπει να θυμάσαι για το παιχνίδι στη γειτονιά;» ή «Σε παρακαλώ κοίταζε τον δρόμο πολλές φορές πριν βγεις με το ποδήλατο».

Σε παρακαλώ μίλα ήρεμα

Αντί να πείτε το κλασικό «Σταμάτα να φωνάζεις» ή «Κάνε ησυχία», δοκιμάστε να πείτε κάτι τέτοιο «Σε παρακαλώ μίλησε μου πιο ήρεμα» ή «Μου αρέσει το τραγούδι σου και θα ήθελα να πας στο δωμάτιό σου για να τραγουδήσεις όσο δυνατά θέλεις». Μερικά παιδιά έχουν από τη φύση τους πιο δυνατή φωνή από άλλα. Αν δεν καταφέρνουν να χαμηλώσουν από μόνα τον τόνο της φωνής τους, δείξτε τους πώς μπορούν να ψιθυρίζουν. Κοιτάξτε με ηρεμία και μιλήστε τους με σιγανή φωνή για να καταφέρουν να σας ακούσουν.

Θα ήθελες να το κάνεις μόνος ή να σε βοηθήσω;

Τα περισσότερα παιδιά ανταποκρίνονται θετικά όταν τους αναθέτουν ευθύνες . Δώστε στα δικά σας την ευκαιρία να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, ρωτώντας τα «Θα ήθελες να σε βοηθήσω με αυτό ή θα συνεχίσεις μόνος;» ή σε περίπτωση που ετοιμάζεστε για μια έξοδο, αντί να φωνάξετε «Φεύγουμε σε 10 λεπτά» , ρωτήστε: «Θα ήθελες να βάλεις μόνη σου τα παπούτσια σου ή να σε βοηθήσω;».

Τι έμαθες από αυτό το λάθος;

Αντί να θίξετε το παιδί σας λέγοντας «Ντροπή σου!» ή «Θα έπρεπε να το ξέρεις καλύτερα», για κάτι που έκανε και δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, εστιάστε στο κίνητρο για να αλλάξετε τη συμπεριφορά του παιδιού στο μέλλον.

Σε παρακαλώ…

… και συμπληρώστε την φράση όπως νομίζετε κάθε φορά. Αποφύγετε τα απαγορευτικά «Σταμάτα!» και «Μην το κάνεις αυτό!», χρησιμοποιώντας φράσεις που δεν αποπνέουν αρνητισμό και στην καθημερινότητά σας.

Τρέχουμε σαν Ολυμπιονίκες τώρα, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα

Συνήθως, όταν βιαζόμαστε φωνάζουμε στα παιδιά «Κάντε γρήγορα! Θα αργήσουμε!» ή «Γιατί αργείτε τόσο; Πέρασε η ώρα» ή απλώς τα ενημερώνουμε τελευταία στιγμή για την αναχώρησή μας. Για να είναι πιο σύντομη η προετοιμασία τους προσποιηθείτε ότι βρίσκεστε σε αγώνα δρόμου. Σιγουρευτείτε, όμως, ότι τα αφήνετε να ηρεμούν και κάποιες φορές για να έχετε πάντα τα σωστά αποτελέσματα.

Θες να φύγουμε τώρα ή σε 10 λεπτά;

Όταν φεύγουμε από φιλικό σπίτι ή πάρτι απλώς λέμε στα παιδιά «Ώρα να φύγουμε», εκείνα καθυστερούν και εμείς… νευριάζουμε. Για καλύτερα αποτελέσματα δώστε στα παιδιά την επιλογή και θα ανταποκριθούν πολύ καλύτερα από όταν ακούν «Ελάτε, έχουμε 10 λεπτά μόνο!».

Ας το προσθέσουμε στην λίστα με τα δώρα των γενεθλίων σου

Τα παιδιά μας εντυπωσιάζονται με όσα βλέπουν γύρω τους, ιδιαίτερα αν αυτά είναι παιχνίδια και τα θέλουν όλα. Η οικονομική μας κατάσταση, όμως, μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις αυτές του παιδιού. Επίσης, επειδή ακριβώς τα παιδιά μας θέλουν τα πάντα, οφείλουμε να τους διδάξουμε την αποταμίευση και το σεβασμό στις προσπάθειες των άλλων. Έτσι, αντί να πούμε «Δεν μπορώ να στο αγοράσω αυτό τώρα» ή «Δεν έχω χρήματα για πέταμα», ας τους δώσουμε την επιλογή να περιμένουν μέχρι τα γενέθλιά τους ή να προσπαθήσουν να εξοικονομήσουν χρήματα μόνα τους.

Σταμάτα, πάρε ανάσα και μετά ζήτα μου ό,τι θες

Τα παιδιά μας συχνά γκρινιάζουν και μουρμουρίζουν όταν θέλουν κάτι. Εμείς εκείνη την ώρα τους ζητάμε να πάψουν να κλαψουρίζουν, αλλά εκείνα συνεχίζουν. Για να μπορέσουν να μας μιλήσουν όπως θέλουμε ας αφήσουμε στην άκρη φράσεις όπως «Σταμάτα το κλαψούρισμα» και ας τα βοηθήσουμε να καταλάβουν τι ακριβώς θέλουμε, λέγοντας και δείχνοντας: «Πάρε βαθιά ανάσα, ηρέμησε και πες μου τι θα ήθελες».

Να θυμάσαι να σέβεσαι τους άλλους και τον εαυτό σου

Πολλές φορές λέμε στα παιδιά μας «Να είσαι καλό παιδάκι», έτσι απροσδιόριστα. Καλό είναι να είμαστε ακριβείς όταν μιλάμε στα παιδιά μας, καθώς – συχνά – δεν «απορροφούν» τις ασαφείς και γενικές οδηγίες. Αντί να πούμε, λοιπόν, «Σήμερα, να είσαι καλός», ας πούμε ακριβώς αυτό που θέλουμε: «Σεβόμαστε τους άλλους και τον εαυτό μας».

Παίξε ομαδικά

Πολλά παιδιά θέλουν να κερδίζουν πάντα και να έχουν τους πρώτους ρόλους στις ομάδες τους. Οι γονείς, συνήθως, για να αποτρέψουν αυτές τις συμπεριφορές λένε στα παιδιά τους: «Αν παίζεις με αυτόν τον τρόπο κανένα παιδάκι δεν θα σε κάνει παρέα», αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Είναι προτιμότερο να ενισχύσετε τα ομαδικά συναισθήματα του παιδιού σας, χωρίς να μειώνετε τις ηγετικές τους ικανότητες, λέγοντας: «Είσαι πολύ καλός αρχηγός. Να θυμάσαι να δείξεις τις ικανότητές σου μέσα στην ομάδα μαζί με τους φίλους σου. Κάνε ερωτήσεις, ζήτα τη γνώμη τους, άκουσέ τους και άφησέ τους να γίνουν εκείνοι αρχηγοί για λίγο, αντί να τους λες συνέχεια τι να κάνουν».

Χρειάζομαι να…

… χαϊδεύεις το σκύλο πιο ήρεμα ή να μιλάς πιο σιγά ή να περπατάς πιο αργά. Αντί να απαιτήσετε από το παιδί να κάνει κάτι, ζητήστε του με μία φράση που ξεκινά με το «Χρειάζομαι» αυτό που θέλετε. Τα περισσότερα παιδιά έχουν αναπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη και ανταποκρίνονται θετικότερα σε τέτοιου είδους φράσης.

Δεν πειράζει να κλαις

Τα παιδιά ανταποκρίνονται πολύ θετικά όταν δεν τα πιέζουμε να ξεπεράσουν τα συναισθήματά τους. Αντί να πούμε, λοιπόν, «Σταμάτα να κλαις» ή «Μην κάνεις σαν μωρό», ας αποδεχτούμε το συναίσθημα της λύπης και ας αφήσουμε τα παιδιά μας να το ζήσουν.

Πώς θα φροντίσεις τον εαυτό σου

Ενδυναμώστε τα παιδιά σας και προσπαθήστε να μην τους δίνετε την λύση έτοιμη. Αντί να τα παρηγορήσετε με λιχουδιές και κεράσματα όταν κάτι συμβαίνει, συζητήστε πώς θα είναι πιο δυνατά την επόμενη φορά, λέγοντας «Πώς θα φροντίσεις τον εαυτό σου την επόμενη φορά».

Δεν συμφωνώ με…. – ακόμα!

Αντί να αρνείστε το παιδί σας πράγματα λέγοντας «Είσαι μικρός ακόμα» ή «Δεν είσαι αρκετά μεγάλος για αυτό», εξηγήστε τους ότι δεν σας αρέσει από αυτή την ηλικία να έχει κινητό ή να τρέχει με το ποδήλατο στους δρόμους, αφού είναι επικίνδυνο. Όταν είμαστε ξεκάθαροι με τα παιδιά καταλαβαίνουν καλύτερα τις προθέσεις μας και μπορούν να ανταποκριθούν ευκολότερα σε όσα τους λέμε.

Οι παραπάνω συμβουλές είναι ενδεικτικές και η κάθε οικογένεια μπορεί να τις χρησιμοποιήσει με βάση τις δικές της ανάγκες.

Πηγή: infokids.com.cy

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις