Σε λειτουργία το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα - Το κόστος της αποτέφρωσης

Σε λειτουργία το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα - Το κόστος της αποτέφρωσης

Χρυσές δουλειές ετοιμάζεται να κάνει η πρώτη εταιρεία αποτέφρωσης που αναμένεται να λειτουργήσει εντός των επόμενων ημερών.

Πρόκειται για το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στη Ριτσώνα της Εύβοιας που το καλοκαίρι του 2018 έλαβε όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», τα περασμένα χρόνια πάνω από 4.000 νεκροί κατέληγαν ετησίως στη Σόφια με ένα κόστος που άγγιζε τα 2.000 ευρώ συνολικά για κάθε περίπτωση.

Μεγάλο μέρος του κόστους αφορούσε τη διαδικασία της αποτέφρωσης ενώ στην περίπτωση του ιδιωτικού αποτεφρωτηρίου στη Ριτσώνα, το αντίτιμο θα ανέρχεται σε 600 ευρώ.

Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, δυνητικοί «πελάτες» του αποτεφρωτηρίου θα μπορούσαν να είναι έως και 10.000 ετησίως, δεδομένου ότι περίπου 120.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τα εγκόσμια βάσει των ληξιαρχικών δεδομένων.

Αν ισχύσει αυτή η πρόβλεψη, η επένδυση θα αποσβεσθεί ταχύτατα καθώς το κόστος εγκατάστασης έφθασε στα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Αλακιώτης είναι και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, ενός φορέα που εδώ και πολλά χρόνια ασκούσε πιέσεις προς τους δήμους να δημιουργήσουν ανάλογη εγκατάσταση.

Οι δήμοι όμως, δεν έχουν ακόμη καταφέρει να ξεφύγουν από τα σχέδια επί χάρτου.

Πιο κοντά στην υλοποίηση βρίσκεται ο Δήμος Πατρέων όπου χάθηκε πολύς χρόνος με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προβλέπεται από τον νόμο. Επίσης, ο Δήμος Αθηναίων έχει ορίσει έναν χώρο στον Ελαιώνα αλλά εταιρείες της περιοχής κινήθηκαν δικαστικά εναντίον των αποφάσεων και μπλόκαραν την εξέλιξη.

Οι προθέσεις του νέου δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη δεν έχουν εκδηλωθεί δημόσια για το αν και κατά πόσο θα επιμείνει στην υλοποίηση του σχεδιασμού.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας συμμετέχει και ως αντιπρόεδρος η Ολυμπία Γαλενιανού ενώ την επικοινωνιακή διαχείριση έχει αναλάβει η εταιρεία V&O του Θωμά Βαρβιτσιώτη.