Την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη λειτουργία του καταγγέλλει το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως η κυβέρνηση, αντισυνταγματικά, «επιχειρεί να καταργήσει τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος επί 37 χρόνια βρίσκεται στον πυρήνα της υποδειγματικής λειτουργίας του».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Εν μια νυκτί, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος επί 37 χρόνια βρίσκεται στον πυρήνα της υποδειγματικής λειτουργίας του.

Αντισυνταγματικά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, επεμβαίνει στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου που υπηρετεί έναν πολύ ευαίσθητο κοινωνικό χώρο. Η Πράξη υπονομεύει πλήρως το έργο του ΚΕΘΕΑ, αφού συγχρόνως καταργεί την αποστολή του, τον σκοπό του και τη δυνατότητά του για ίδρυση νέων μονάδων!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και το ανάλογο ΦΕΚ.

Το ΚΕΘΕΑ ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου λειτουργούσε με ουσιαστική αυτονομία σε ό,τι αφορούσε τη διοίκηση, τα προγράμματα και τις κοινότητες, ενώ υπόκειται σε πλήρη δημόσιο οικονομικό έλεγχο και υπακούει σε όλες τις διαφανείς διαδικασίες προσλήψεων που επιβάλλει ο νόμος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να διορίζονται οι επικεφαλής του ΚΕΘΕΑ από τον υπουργό! Ως εκ τούτου τα πάντα πλέον περνούν στον πλήρη κυβερνητικό έλεγχο.

– Η κυβέρνηση θεσπίζοντας ουσιαστικά φωτογραφική διάταξη για τις ιδιότητες των διορισμένων πλέον μελών της διοίκησης, προβλέπει γενικώς ότι «ο πρόεδρος και τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη θα πρέπει να είναι καταξιωμένα και αναγνωρισμένα πρόσωπα του οικονομικού και επιστημονικού χώρου».

– Η θητεία των διορισμένων θα είναι επ' αμοιβή, καταργείται ο σκοπός του ΚΕΘΕΑ και η δυνατότητά του να ιδρύει νέες μονάδες όπου και όποτε χρειάζεται.

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ (πλην του διευθυντή που εκλέγεται από το Δ.Σ. και προέρχεται πάντα από τα σπλάχνα του ΚΕΘΕΑ) δεν εισέπρατταν καμία αμοιβή και αρκούσε η αφοσίωση και η εμπειρία τους στο θεραπευτικό έργο του οργανισμού. Αυτή ήταν άλλωστε και η εγγύηση της ανιδιοτελούς προσφοράς τους. Ο δε (εκλεγμένος) πρόεδρος δεν ήταν απλά ένας επιστήμονας αλλά ένας άνθρωπος με αξίες, που χαρακτηριζόταν από την προσφορά και την αφοσίωσή του στο πλευρό των αδύναμων και ειδικά των εξαρτημένων.


Θύελλα αντιδράσεων

"Αυτή είναι η δεύτερη φορά που κάποιοι επιχειρούν να βάλουν χέρι στο ΚΕΘΕΑ: το μεγαλύτερο δίκτυο απεξάρτησης και επανένταξης στην Ελλάδα. Το Κέντρο που θεραπεύει χωρίς «ουσίες υποκατάστασης». Που παραδίδει «καθαρούς» πολίτες στην κοινωνία, που αυτοδιοικείται μέσα από ένα μοντέλο, τόσο διαφανές, ώστε να αποκλείει κάθε μορφής αυθαιρεσία, μεροληψία και νεποτισμό", υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτης, σε δήλωση του σχετικά με το ΚΕΘΕΑ, συμπληρώνοντας πως "το γνωρίζω καλά, γιατί είχα την τιμή να συμμετέχω για χρόνια στο διοικητικό συμβούλιο και να διατελέσω αντιπρόεδρος μέχρι το 2017".

Παράλληλα, σημειώνει: "Το ΚΕΘΕΑ δεν ήταν ποτέ «ένα πείραμα». Ξεκίνησε ως ένα επιτυχημένο υπόδειγμα που παρέχει, από τη δεκαετία του ’80, δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής, όλες τις υπηρεσίες του: στο δρόμο, στις φυλακές, σε μονάδες σε όλη την επικράτεια. Και συνδράμει όλους όσοι πάσχουν από οποιαδήποτε μορφή εξάρτησης. Από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ μέχρι το τζόγο και το διαδίκτυο".

Εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, ο Δημήτρης Μάντζος σχολίασε ότι «εν μία νυκτί όλα αλλάζουν. Η διοίκηση του κέντρου περνά εξ ολοκλήρου στον υπουργό Υγείας, χωρίς εμφανή αιτιολογία και χωρίς καμία αναφορά στον εθνικό σχεδιασμό καταπολέμησης ναρκωτικών».

Ο κ. Μάντζος πρόσθεσε πως αν υπάρχει σοβαρός λόγος, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα έπρεπε να τον εξηγήσει δημόσια.

«Είναι εμφανές ότι η επιλογή αυτή αποτελεί σχολικό παράδειγμα αντισυνταγματικής άσκησης νομοθετικού έργου από την εκτελεστική εξουσία. Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου ενός φορέα με εγνωσμένη προσφορά στην απεξάρτηση και στην καταπολέμηση των ναρκωτικών δεν είναι θέμα 'εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης', όπως αξιώνει το Σύνταγμα (άρθρο 44 παρ. 1) για την έκδοση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου», τόνισε και κατέληξε αναφέροντας πως για τέτοιες παρεμβάσεις μόνο ένας δρόμος υπάρχει:

«Η διάταξη έπρεπε να έχει έρθει με σχέδιο νόμου στη Βουλή, συνοδευόμενο από αναλυτική αιτιολογική έκθεση, έκθεση δημόσιας διαβούλευσης και έκθεση συνεπειών ρυθμίσεως. Ειδικά στο κρίσιμο πεδίο των ναρκωτικών, οποιαδήποτε πολιτική επιλογή οφείλει να είναι προϊόν ευρείας διαβούλευσης και συναίνεσης. Όχι αντικείμενο διατάγματος».

Την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ παρεμβαίνει στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ερώτηση αναφέρονται συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Δημοσιεύτηκε στις 30/09/2019 στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης η απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ παρεμβαίνει στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, ορίζοντας ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας θα διορίζεται το ΔΣ του και θα καθορίζονται οι λειτουργίες του.

Πρόκειται για προκλητική ενέργεια που επιχειρεί να αλλάξει το χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ που επί σειρά ετών με τα προγράμματά του έχει συμβάλει στο να ξεφύγουν από την κόλαση των ναρκωτικών και να ενταχτούν στην κοινωνική ζωή και δράση χιλιάδες νέοι. Η ωμή αυτή παρέμβαση της κυβέρνησης της ΝΔ γίνεται στην κατεύθυνση της πιστής εφαρμογής της πολιτικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά που υποβαθμίζει τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα στρώνοντας το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης και που προωθεί τη νομιμοποίηση της πώλησης, της χρήσης και της καλλιέργειας κάνναβης, όπως με το απαράδεκτο σχετικό ψήφισμα της 13/02/2019 του Ευρωκοινοβουλίου. Έρχεται να προστεθεί στο «Στρατηγικό Σχεδιασμό» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που θέτοντας ως προτεραιότητα την προώθηση συνεργασιών όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ουσιαστικά δρομολόγησε το ΚΕΘΕΑ από αυτόνομος Οργανισμός να μετατραπεί σε υποστηρικτική δομή των προγραμμάτων «υποκατάστασης» του ΟΚΑΝΑ.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

– στην προκλητική αυτή απόφαση παρέμβασης στο ΚΕΘΕΑ;

– στην ανάγκη διαφύλαξης του χαρακτήρα του και στην ανάγκη να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό;».


Την αντίδρασή της εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Μονάδα Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 'Ανω, καθώς όπως αναφέρει «η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά και αναιτιολόγητα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, επιχειρεί να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ(Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων)». «Πρόκειται για μια βίαιη παρέμβαση στην οργανωτική δομή του ΚΕΘΕΑ, η οποία είναι μοναδική για τα δεδομένα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης», υποστηρίζει η 18 'Ανω.

Η εν λόγω κίνηση «επηρεάζει συνολικά όσους εμπλέκονται στον χώρο των εξαρτήσεων στην Ελλάδα και θέτει ερωτηματικά για τις πολιτικές που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του φαινόμενου», αναφέρει η Μονάδα, εκτιμώντας ότι «αλλοιώνει το χαρακτήρα των "θεραπευτικών κοινοτήτων" του ΚΕΘΕΑ, αλλοιώνει τις θεωρητικές και κλινικές του Αρχές, που βασίζονται στην ισότιμη συμμετοχή, τη συλλογικότητα και τον διάλογο».

Η υπάρχουσα οργανωτική δομή και κουλτούρα του ΚΕΘΕΑ «έχουν δοκιμασθεί για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες και έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Η καταστρατήγησή της αυτοτέλειας και της αυτονομίας των θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης παραπέμπει σε υποβάθμισή τους και σε πολιτικές διαχείρισης των εξαρτήσεων, ενδεχομένως και με τη χορήγηση υποκατάστατων» σημειώνεται στην ανακοίνωση.


Τη διαφωνία τους με την απόφαση της κυβέρνησης και του Υπουργού Υγείας να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι/ες, τα μέλη του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΑΡΓΩ του Γ.Ν.Θ. Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ – Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Φίλων ΑΡΓΩ.

Στην ανακοίνωσή τους τονίζεται ότι πρόκειται για “απόφαση που ελήφθη χωρίς διαβούλευση, τόσο με τον ίδιο το φορέα, όσο και με πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, αιφνιδιαστικά, εν μια νυκτί, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου”. Οπως αναφέρεται, το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, “αποτέλεσε και αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, τον ακρογωνιαίο λίθο της ουσιαστικής λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, που του παρείχε την αναγκαία αυτοτέλεια και αυτονομία, που κάθε πρόγραμμα απεξάρτησης επιδιώκει και επιθυμεί”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις