Τον όρο «λαθρομετανάστης» έσπευσε να υπερασπιστεί ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας για «ιδεολογική εμμονή» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είπε χαρακτηριστικά: «έκαναν την τρόικα… θεσμούς και μας έχουν πείσει ότι ο όρος λαθρομετανάστης είναι ρατσιστικός».

Ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ υποστήριξε πως «σε όλη την ελληνική νομοθεσία υπάρχει σε 400 νόμους ο όρος 'λαθρομετανάστες'».

Σημείωσε, δε, πως η Αμυγδαλέζα ήταν «Four Seasons» μπροστά στη Μόρια: «Ήταν κοντέινερ με κλιματιστικά. Τότε μας κατηγορούσαν γιατί είχαν οδοντίατρο μία φορά στις 15 ημέρες αντί μία φορά την εβδομάδα. Στην Αμυγδαλέζα δεν πέθανε κανείς από το κρύο».

Τέλος, τόνισε πως με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση: «Από τον Έβρο πλέον δεν θα περνάει κανένας[…] Έρχονται Αφγανοί και Σομαλοί, μαύροι, και λένε ότι είναι Σύριοι».

Διαβάστε: Μεταναστευτικό ή προσφυγικό; Ποιο είναι το σωστό και ποια η διαφορά ανάμεσα στις έννοιες;

Αξίζει να σημειωθεί πως το καλοκαίρι του 2018 ο Άρειος Πάγος ζητούσε την απάλειψη του μειωτικού όρου «λαθρομετανάστης» από όλα τα υπηρεσιακά έγγραφα. Μάλιστα, πρότεινε να αντικατασταθεί με τις λέξεις «πρόσφυγας», «άτομα παράτυπα εισερχόμενα στη χώρα», «αιτούντες άσυλο» κ.α.

Στο ίδιο έγγραφο καλούσε τους εκπαιδευτικούς να αναλάβουν δράσεις ευαισθητοποίησης, ώστε «να συμβάλουμε όλοι στην εξάλειψη φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού».

Το ίδιο σημειώνει και η Διεθνής Αμνηστία: «Όχι, δεν είναι "λαθρομετανάστες!". Η Διεθνής Αμνηστία δεν χρησιμοποιεί τον όρο "λαθρομετανάστης" ή "παράνομος μετανάστης" καθώς θεωρούμε πως ο όρος "λαθραίος" ή "παράνομος", όχι απλώς δεν είναι δόκιμος για έναν άνθρωποαλλά είναι και μειωτικός για την προσωπικότητά τους/της. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος όρος υποδηλώνει ή συνδέει τους μετανάστες με την έννοια της εγκληματικότητας (πολύ συχνά κακοπροαίρετα). Όταν ωστόσο κάποιος δεν έχει νόμιμη άδεια εισόδου ή παραμονής σε κάποια χώρα και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβει καθεστώς διεθνούς προστασίας, θεωρείται παράτυπος μετανάστης».