Οι έγκυοι που κοιμούνται ανάσκελα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης τους μπορεί να είναι πιο πιθανό να γεννήσουν ένα μωρό με χαμηλό βάρος, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ ρώτησαν περισσότερες από 1.700 γυναίκες που ήταν τουλάχιστον στην 28η εβδομάδα της κύησης για τη θέση του ύπνου τους. Βρήκαν ότι το μέσο βάρος των νεογέννητων, των οποίων οι μητέρες κοιμούνται ανάσκελα, ήταν 3,41 kg – δηλαδή 144g λιγότερο από τα 3,55 kg εκείνων των οποίων οι μητέρες κοιμούνται σε άλλη θέση, όπως για παράδειγμα στο πλάι.

Ο ύπνος στην πλάτη κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της κύησης έχει συνδεθεί με μειωμένη ροή αίματος προς τη μήτρα, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει την ανάπτυξη του εμβρύου, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Τι έδειξαν οι μελέτες

Για να ανακαλύψουν αν η θέση του ύπνου επηρεάζει το βάρος γέννησης, οι επιστήμονες εξέτασαν τέσσερις μελέτες πάνω στο θέμα. Από τις συνολικά 1.760 μελλοντικές μητέρες που συμμετείχαν στις μελέτες, 57 (3,2%) δήλωσαν ότι είχαν την τάση να κοιμούνται ανάσκελα κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Μαιευτική και Γυναικολογία» έδειξαν ότι τα μωρά αυτών των γυναικών ήταν μικρότερα από τα άλλα βρέφη, ωστόσο και οι δύο ομάδες μωρών ήταν υγιείς.

Ο ύπνος ανάσκελα προς το τέλος της εγκυμοσύνης θεωρείται ότι συμπιέζει την κοίλη φλέβα, τη μεγάλη φλέβα που επιστρέφει αίμα από το κεφάλι προς την καρδιά και την αορτή που μεταφέρει αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Αυτό μειώνει την ποσότητα αίματος που αντλεί η καρδιά της εγκύου, η οποία με τη σειρά της μειώνει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στο έμβρυο, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Πηγή: infowoman.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις