Με τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε δρομολογήσει ανταποκρινόμενοι στη βαθιά ανάγκη για αλλαγή που εξέφρασε ο ελληνικός λαός, στοχεύουμε στο rebrand της πόλης μας και στο rebrand της χώρας μας, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, προσθέτοντας ότι η Αθήνα πρέπει να αξιοποιήσει το δυναμικό της και να μετατραπεί σε μητρόπολη και η Ελλάδα να πάψει να αποτελεί μέρος του προβλήματος αλλά να αποτελέσει στο διεθνές στερέωμα μέρος της λύσης.

Στον χαιρετισμό του με τον οποίο άνοιξε τις εργασίες του 6ου Athens Democracy Forum στο Ζάππειο, με θέμα «Παγκόσμια Συζήτηση: Επανεφεύρεση της Δημοκρατίας», ο Κ. Μπακογιάννης έκανε αναφορές σε εμβληματικές ρήσεις του Τσόρτσιλ και του Χατζηδάκη για την αξία της δημοκρατίας.

Μίλησε για την αδυναμία των παραδοσιακών όρων και διαχωρισμών όπως «δεξιά» και «αριστερά», να αποδώσουν τις σύγχρονες προκλήσεις, σε μια χρονική στιγμή που ζούμε την καταβαράθρωση της μεσαίας τάξης στην Ευρώπη και βρισκόμαστε μπροστά στην πέμπτη βιομηχανική επανάσταση, την μαζική μετακίνηση των πληθυσμών και την κλιματική αλλαγή.

Δανείστηκε μια φράση του Μάνου Χατζηδάκη σύμφωνα με την οποία η δημοκρατία έχει τα στοιχεία τον λαϊκισμό και τον ελιτισμό για να επισημάνει ότι ο λαϊκισμός αν και δίνει λάθος απαντήσεις βάζει τα σωστά ερωτήματα με αποτέλεσμα να παγιδεύονται οι πολίτες.

Επικαλέστηκε τη φράση του Ουίνστον Τσόρτσιλ ότι «η δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα με εξαίρεση όλα τα υπόλοιπα που δοκιμάστηκαν ποτέ», αλλά και τη φράση του για τον «Μικρό Άνθρωπο» ως ύμνο στη δημοκρατία. «Χρειαζόμαστε μια συμπεριληπτική ατζέντα που δεν αφήνει κανέναν πίσω», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε την ανάγκη για «προστασία» και «αλληλεγγύη».

Κλείνοντας επέστρεψε στον ρόλο των τοπικών αρχών, λέγοντας ότι είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές δημοκρατικές δυνάμεις που πρέπει να παίξουν καταλυτικό ρόλο παρέχοντας πόρους, λύνοντας προβλήματα και χτίζοντας γέφυρες για όλους.

Ο κ. Μπακογιάννης έδωσε το βήμα στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που ήταν ο κεντρικός ομιλητής της πρώτης συζήτησης, κατά την πρώτη ημέρα του τριήμερου συνεδρίου. Στην έναρξη των εργασιών παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ και του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ.


Συνάντηση με Τουσκ

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε στο περιθώριο των εργασιών του «Athens Democracy Forum», ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Νωρίτερα, μιλώντας στο Forum, o κ. Μπακογιάννης, έστειλε το μήνυμα ότι η αυτοδιοίκηση ως ο πιο κοντινός θεσμός στην καθημερινότητα των πολιτών είναι εκείνη που μπορεί και πρέπει να δίνει πραγματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, στο χαιρετισμό του, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πορεία ανάκαμψης. Και οι πολίτες μας έδειξαν μια σαφή κατεύθυνση: την επιθυμία, τη βαθιά ανάγκη, η Ελλάδα να αλλάξει».

Επίσης είπε ότι πραγματοποιούνται «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» , «η ρητορική του 19ου αιώνα δεν μας βοηθά ούτε να καταλάβουμε ούτε να εξηγήσουμε τον 21ο αιώνα» και ότι ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη.

Ακόμη υπογράμμισε την αναγκαιότητα για μια νέα θετική ατζέντα που δεν αφήνει κανέναν πίσω, ειδικά εκείνους που αισθάνονται περιφρονημένοι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις