«Υπάρχει ένας φυσικός αυτουργός. Ερχόμαστε εδώ λόγω της συλλογικής ευθύνης. Δεν μπορώ να καταλάβω πως συσχετίζεται ένα ολόκληρο κόμμα με μία στυγερή δολοφονία» ανέφερε μιλώντας για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο Παν. Ηλιόπουλος, ο οποίος πρόσφατα ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Χρυσή Αυγή.

Απολογούμενοι ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, οι πρώην βουλευτές Ηλιόπουλος και Πολ. Ζησιμόπουλος, έμειναν πιστοί στην υπερασπιστική γραμμή του κόμματος.

Ο Ηλιόπουλος ήταν κατηγορηματικός ότι δεν δόθηκε καμία εντολή για τη δολοφονία. «Είχαμε 15% και ανοδική τάση. Δεν μπορούσε να δώσει κανείς εντολή για τίποτα» είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια συμπλήρωσε:

«Έχω πέσει θύμα μία μεγάλης πολιτικής πλεκτάνης, στην οποία εμπλέκεται η δικαστική εξουσία. Δεν βρίσκω άλλο λόγο που είμαι εδώ. Αν δεν είχα βγει βουλευτής, δεν θα ήμουν εδώ. Είναι η πρώτη παγκοσμίως δημοκρατικά εκλεγμένη εγκληματική οργάνωση».

Αν και παραδέχτηκε ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος στις ομιλίες του πολλές φορές είχε παρεκτραπεί, υπογράμμισε πως ο ίδιος δεν θα ανήκε ποτέ σε ένα χώρο που στήριζε τον Χίτλερ και τους ναζί.

Μάλιστα, εξήγησε ότι «ο Ηλίας (σ.σ. Κασιδιάρης) δεν μου είχε αναφέρει ποτέ τίποτα σχετικό με εθνικοσοσιαλισμό και ήμασταν πολλές ώρες μαζί. Δεν μου έχει πει καν ούτε ότι ο Χίτλερ έκανε καλά μακαρόνια. Ποτέ…. Δηλώνω εθνικιστής και ξεκάθαρα δεν έχω σχέση με το ναζισμό, είναι απέναντι στην ιδεολογία μου. Ο Χίτλερ σκότωσε Έλληνες και αν ζούσα το ‘40, θα ήμουν στο βουνό και θα τον πολεμούσα».


Από την πλευρά του ο Ζησιμόπουλος έκανε λόγο για «κυνήγι μαγισσών» σε βάρος της Χρυσής Αυγής το οποίο ξεκίνησε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ενώ παράλληλα καταδίκασε τις πράξεις βίας.

«Πριν τη δολοφονία, η Χρυσή Αυγή βρισκόταν στην κορύφωση αναφορικά με την απήχησή της και δεν μπορούσε να τους ελέγξει όλους» τόνισε ο κατηγορούμενος και συμπλήρωσε:

«Ήμουν σε ένα νόμιμο λαϊκό κόμμα. Δεν έκανα ποτέ έκνομες ενέργειες» ανέφερε ο πρώην βουλευτής υπογραμμίζοντας πως η Χρυσή Αυγή τον εκφράζει ιδεολογικά.