Μπορεί η ψήφος των αποδήμων να ήταν ο βασικός λόγος της συνάντησης που είχε την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, όμως η συνάντηση έβγαλε επιπλέον μία ακόμη σημαντική είδηση.

Στη συνάντηση, που διεξήχθη σε θερμό κλίμα, διαπιστώθηκε, σύμπτωση απόψεων των δύο πολιτικών αρχηγών και για τα χαρακτηριστικά του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, στη συζήτηση, που διήρκεσε 45 λεπτά εθίγη το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Φώφη Γεννηματά να επισημαίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι χρειάζεται πρόσωπο που θα ενώνει και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να διαμορφώνει τη συναίνεση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα απαξιώνεται ο θεσμός.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός φέρεται σύμφωνα με διαρροές στα ΜΜΕ να έδειξε να συμμερίζεται την άποψη της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής ότι το πρόσωπο που θα υποδειχθεί πρέπει να προέρχεται από την Κεντροαριστερά.

Κι αυτό προκειμένου να εξασφαλιστεί ευρεία συναίνεση και να συνεχιστεί η παράδοση, των τελευταίων δεκαετιών η κυβερνώσα παράταξη να υποδεικνύει για ΠτΔ πρόσωπο προερχόμενο από άλλη πολιτική πλευρά.

Αφού υπήρξε ταύτιση όσον αφορά το πολιτικό προφίλ του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν διαβουλεύσεις των δύο πλευρών για το κατάλληλο πρόσωπο.

Σημαντικές πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο το πρόσωπο από την Κεντροαριστερά να είναι γυναίκα κάτι που αν τελικά πραγματοποιηθεί τότε η Ελλάδα θα αποκτήσει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο σενάριο αυτό επικρατέστερες φέρονται οι Άννα Διαμαντοπούλου και η Μαρία Δαμανάκη, που διετέλεσαν Επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν δεν επιλεγεί γυναίκα, τα ονόματα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου και του πρώην υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου, παραμένουν στο «τραπέζι».

Ωστόσο σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή το πρόσωπο από την Κεντροαριστερά, μπορεί να προέρχεται από τον χώρο της διανόησης, να μην έχει κομματική «ταυτότητα» και να μην έχει προηγούμενη ενεργό ανάμειξη στην πολιτική.

Με τη συμφωνία Μητσοτάκη – Γεννηματά, το πρόσωπο που θα υποδειχθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας την περίοδο 2020-2025 θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 180 ψήφους βουλευτών – όση και η δύναμη των δύο κομμάτων – στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες που θα αρχίσουν τον ερχόμενο Φεβρουάριο, ενώ για την εκλογή του, με την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση θα είναι αρκετές 151.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει υποστηρίξει την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, περίπτωση που με τα σημερινά δεδομένα προφανώς αποκλείεται. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ θα καθοριστεί από το πρόσωπο που τελικά θα υποδείξει η πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις