Πιστός στη γραμμή που έχει χαράξει η Χρυσή Αυγή ο πρώην βουλευτής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, απολογούμενος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει διαπράξει οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη.

«Δεν γνωρίζω καν ποιες είναι οι πράξεις που μου αποδίδονται. Είμαι εδώ γιατί διετέλεσα βουλευτής του κόμματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα,είπε πως άκουσε για πρώτη φορά το όνομα του το μοιραίο βράδυ προσθέτοντας πως δεν γνώριζε τον Γιώργο Ρουπακιά τον οποίο συνάντησε για πρώτη φορά όταν ξεκίνησε η δίκη το 2015.

Ρωτήθηκε από την πρόεδρο για συγκεκριμένη συνέντευξή του, όπου φέρεται να είχε διατυπώσει θέσεις περί ευγονικής, κάτι που αρνήθηκε λέγοντας: «Εγώ, κ. Πρόεδρε είπα πως οι άνθρωποι με ασθένειες πρέπει να προσέχουν με τους απογόνους τους. Αν κάποιος, για παράδειγμα, είναι χρήστης ναρκωτικών να είναι προσεκτικός αν θα φέρει παιδί στον κόσμο».

Πρόεδρος: Να είναι προσεκτικός δηλαδή; Τι να κάνει; Να πάει στον γιατρό;

Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνει, ας κάνει ότι θέλει. Αλλά είναι απάνθρωπο να φέρει ένα παιδί στον κόσμο έτσι. Εγώ αυτό είπα. Και μετά λέγανε αυτήν τη θεωρία ότι εγώ είμαι υπέρ της ευγονικής.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου για το μουσικό συγκρότημα που έχει και για συγκεκριμένους στίχους τραγουδιού, όπως το «μίλα ελληνικά ή ψόφα», ο κατηγορούμενος, αφού ανέφερε πως πρόκειται για διασκευή αγγλικού τραγουδιού, είπε πως είναι δικαίωμά του να τραγουδά ό,τι θέλει στην προσωπική του ζωή.

Δήλωσε, ωστόσο, πως δεν θυμάται καθόλου συγκεκριμένη συναυλία του 2005 του συγκροτήματός του όπου συμμετείχαν, όπως του είπε η πρόεδρος, «Γερμανοί Ναζιστές με σημαίες της Βέρμαχτ και των SS». O κ. Ματθαιόπουλος είπε πως έχει πάει σε πολλές και επέμεινε πως δεν θυμάται.

Στην πίεση της προέδρου αν αυτές που έχει πάει είχαν «αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά», ο πρώην βουλευτής απάντησε πως έχει πάει σε διάφορες «με εθνικιστικά σύμβολα, με μαιάνδρους, κέλτικους σταυρούς». Όταν η πρόεδρος επέμεινε ότι αναφέρεται αποκλειστικά στα σύμβολα των Ναζί, ο κ. Ματθαιόπουλος είπε πως δεν μπορεί να θυμάται που πήγε πριν από 14 χρόνια.

Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος έστρεψε τα βέλη του σε μάρτυρα ο οποίος έχει καταγγείλει την δράση της Χρυσής Αυγής. «Σαν φίλος του έδωσα δύο συμβουλές για την κατάσταση του. Ανησυχούσα και του πρότεινα να απέχει για ένα διάστημα γιατί πίστευε ότι όλοι και όλα ήταν εναντίον του. Ήταν φίλος μου και δεν τον απείλησα. Του έδωσα μερικές συμβουλές. Μπορεί να επικαλεστεί ό,τι θέλει» ανέφερε και χαρακτήρισε τον συγκεκριμένο μάρτυρα «άνθρωπο με διαταραχές».

Κουκούτσης: Η Χρυσή Αυγή κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος

Αθώος δήλωσε απολογούμενος και ο κατηγορούμενος πρώην βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης ο οποίος έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή το 2017 για «καθαρά προσωπικούς λόγους και για λόγους πολιτικής πρακτικής».

«Έκρινα ότι είχαν εγκλωβιστεί σε μία παλαιοκομματική κατάσταση, ότι η Χρυσή Αυγή λειτουργούσε όπως τα υπόλοιπα κόμματα, με ξύλινο λόγο, όπως τα άλλα κόμματα του Κοινοβουλίου» τόνισε ο πρώην βουλευτής, που σήμερα δραστηριοποιείται στην Καλαμάτα καθώς έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος και στήριξε τον συγκατηγορούμενο του, ευρωβουλευτή πλέον, Ιωάννη Λαγό.

Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δράση του εκείνο το 6μηνο ήταν αυτή που πρέπει να είναι για έναν βουλευτή που ενδιαφέρεται για τον κόσμο (…) «Εκείνη την εποχή η δράση του στον Πειραιά με το μοίρασμα τροφής, σε συγκεκριμένες γειτονιές ήταν μη αμφισβητήσιμη» ανέφερε.

Ο Δημήτρης Κουκούτσης αρνήθηκε πως η Χρυσή Αυγή είχε στρατιωτική δομή. «Η Χρυσή Αυγή δεν είχε καμία δομή. Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Αν είχε τη στοιχειώδη οργάνωση, δεν θα κατέρρεε. Ήταν όλα στον αέρα» είπε στην απολογία του.

Ο ίδιος εξηγώντας προγενέστερες δηλώσεις του περί στρατιωτικής δομής ισχυρίστηκε: «Όπου και αν πηγαίναμε, υπήρχε τρομοκρατία. Δεν είναι λογικό κάποια στιγμή να υπερασπιστείς τα γυναικόπαιδα; Να έχεις περιφρούρηση; Το βρίσκω άδικο να κατηγορείται η Χρυσή Αυγή εκείνη την εποχή».

Πρόεδρος: Είχατε πει για τάγματα εφόδου…

Κατηγορούμενος: Απαντούσα σε συγκεκριμένη ερώτηση. Εννοούσα περιφρούρηση.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουκούτση, οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής «ήταν άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, φτωχοί που είχαν υποστεί τις συνέπειες των μνημονίων και όλη της δυστυχία της χώρας μας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δήλωσε πως βρισκόταν στην Καλαμάτα όταν έγινε και πως οι συνάδελφοί του και στελέχη του κόμματός, με τους οποίους επικοινώνησε αμέσως μόλις είδε τις ειδήσεις στα ΜΜΕ, του δήλωσαν πως δεν γνώριζαν τι ακριβώς είχε συμβεί στο Κερατσίνι.