Απογοήτευση ΗΠΑ από τη Σύνοδο: Έκκληση για "πράσινο φως" στη Βόρεια Μακεδονία

Απογοήτευση ΗΠΑ από τη Σύνοδο: Έκκληση για "πράσινο φως" στη Βόρεια Μακεδονία

Απογοήτευση εκφράζει το State Department για την απόφαση των ευρωπαίων ηγετών -ένας από αυτούς ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν - να μην δώσουν το πράσινο φως για ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, στην Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, την πρώτη που συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός της χώρας.

Οι άλλες δύο ήταν η Δανία και η Ολλανδία.

 Η ανακοίνωση αναφέρει πως οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες των δύο χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και εκφράζει απογοήτευση γιατί "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αναγνώρισε τις πολύ σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες" των δύο χωρών - αναγνώριση που θα επέτρεπε την έναρξη των διαπραγματεύσεων προς ένταξη στην ΕΕ σε αυτή τη φάση, όπως συμπληρώνει.

"Μία θετική απόφαση θα επιβεβαίωνε την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού δρόμου για τις χώρες αυτές και θα απωθούσε εχθρικές και κακόβουλες ξένες παρεμβάσεις, που ζητούν να υποσκάψουν τις δυτικές αξίες και την Ευρωατλαντική Συμμαχία" προστίθεται στην ανακοίνωση.

Χαιρετίζεται το γεγονός πως δεν τέθηκαν νέοι όροι στις δύο χώρες, ενώ εκφράζεται η ελπίδα και η παραίνεση να υπάρξει συμφωνία πριν τον ερχόμενο Μάιο, όταν θα διεξαχθεί η Σύνοδος Ευρώπης - Δυτικών Βαλκανίων.

Αντιδράσεις προκλήθηκαν και στους κόλπους του Συμβουλίου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού ΣυμβουλίουΝτόναλντ Τουσκ να κάνει λόγο για λάθος και να καλεί τις δύο χώρες να μην σταματήσουν την προσπάθεια και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να μιλά για "ιστορικό λάθος".

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η πρώτη Σύνοδος Κορυφής στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε με την ιδιότητα του πρωθυπουργού ασχολήθηκε με μία σειρά από θέματα, μερικά εκ των οποίων είχαν έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό ήταν ένα από αυτά και μάλιστα συμπεριελήφθη στο κείμενο των συμπερασμάτων μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού. Η Αθήνα προφανώς είναι ικανοποιημένη από τη σχετική αναφορά στο σημείο 8 του κειμένου, κάτι που ανέφερε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης και στη συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι χρειάζεται η Ευρώπη να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη και οι χώρες εκείνες που δεν θέλουν να συμμετάσχουν καθόλου σε έναν πιο δίκαιο επιμερισμό των προσφύγων, να αναθεωρήσουν. «Αυτή η πολιτική δεν στέκει, είναι απαράδεκτη» δήλωσε ευθέως, σημειώνοντας ότι ο ίδιος έβαλε το θέμα ως προτεραιότητα της χώρας του, ενώ άφησε αιχμές αν αυτό συνέβαινε στο παρελθόν.

Στην κυβέρνηση είναι ικανοποιημένοι και από τις αναφορές στο κείμενο των συμπερασμάτων για τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία και τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δυστυχώς δεν υπήρξε ομοφωνία καθώς τρεις χώρες διαφώνησαν.

Πλέον, είναι θέμα που πάει για το 2020, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι θεωρεί μεν τη συμφωνία των Πρεσπών προβληματική, πλην όμως από τη στιγμή που έχει κυρωθεί θα πρέπει να εφαρμοστεί.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει η γειτονική χώρα να συμμορφωθεί πλήρως και ανέφερε σχετικά το θέμα των εμπορικών σημάτων.

Απόλυτα σαφής ήταν και στην τοποθέτησή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-2017.

Άλλωστε, στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου, ανέφερε με έμφαση ότι η ελληνική θέση απηχεί την πλειοψηφία των κρατών μελών της Ε.Ε.. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το συνολικό επίπεδο των διαθέσιμων πόρων δεν μπορεί να κινηθεί κάτω από την πρόταση της Επιτροπής.

Όσο για το Brexit που ήταν από τα θέματα που κυριάρχησαν σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα, η συμφωνία που επετεύχθη να περάσει από το βρετανικό Κοινοβούλιο.