Αλαλούμ και χαμός για τον Joker: Ποιος λέει την αλήθεια; ΕΔΕ από το ΥΠΠΟ

Αλαλούμ και χαμός για τον Joker: Ποιος λέει την αλήθεια; ΕΔΕ από το ΥΠΠΟ

Σε ένα επικοινωνιακό χάος άνευ προηγουμένου για την κυβέρνηση αναδεικνύεται το θέμα της παρέμβασης αστυνομικών σε δύο κινηματογράφους στην Αθήνα λόγω παρουσίας ανηλίκων σε προβολές της ταινίας «Τζόκερ», καθώς μετά τη διάψευση που προηγήθηκε, ήρθε η καταδίκη της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, η οποία μίλησε για αυτόβουλη ενέργεια δύο υπαλλήλων που ενήργησαν χωρίς έγκριση, ενώ στη συνέχεια το φως της δημοσιότητας είδε μια διαφορετική εκδοχή που επικαλείται υπάλληλος του υπουργείου, ενώ την υπουργό "άδειασε" ο Μ. Χρυσοχοΐδης σε tweet του στο οποίο δήλωσε ότι θα πάει να δει την ταινία με τον 15χρονο γιο του.

Το σίριαλ, όπως φαίνεται έχει πολλά επεισόδια, αφού το μεσημέρι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε προς τους εκπροσώπους του Τύπου προσπάθησε να δικαιολογήσει την αρχική αντίδραση του ΥΠΠΟ να μιλήσει για fake news, ενώ επανέλαβε ότι οι δύο υπάλληλοι του υπουργείου που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, καλώντας την αστυνομία, υπερέβησαν το καθήκον τους.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι η ίδια έχει διατάξει ΕΔΕ και ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας.

«Να πάρουμε το θέμα του "Joker" ιστορικά. Χθες βράδυ ενημερώθηκα από το Γραφείο Τύπου ότι είχε δημιουργηθεί το περιστατικό αυτό στις δύο κινηματογραφικές αίθουσες. Το πρώτο που έκανα ήταν να ρωτήσω τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού και τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή Σύγχρονου Πολιτισμού αν γνωρίζουν κάτι για το θέμα.

Η απάντηση που πήρα ήταν ότι -όπως και εγώ- και εκείνοι δεν ήξεραν τίποτα και βγήκε η ανακοίνωση που στείλαμε χθες. Επειδή υπήρχαν πληροφορίες στα ΜΜΕ ότι επρόκειτο για υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού, αναφέραμε στην ανακοίνωσή μας ότι αν επιβεβαιωθεί ότι πράγματι είναι υπάλληλοι του υπουργείου, τότε θα κινηθούν οι διαδικασίες όπως προβλέπονται από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα», είπε η κ. Μενδώνη.

Η υπουργός Πολιτισμού απαντώντας στις κατηγορίες που έχουν εκτοξευθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης είπε:

«Η επιχείρηση η οποία γίνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση να πολιτικοποιήσει το θέμα και να αναφερθεί σε σκοτεινές εποχές, θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον ατυχής. Η αξιωματική αντιπολίτευση, επί 4,5 χρόνια κυβέρνηση, είχε όλο το χρονικό περιθώριο να διορθώσει το θεσμικό πλαίσιο. Υπουργική απόφαση ήταν άλλωστε. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν γνώριζε ότι υπήρχε αυτή η διαδικασία, διότι τα ειδικά δελτία εισόδου των συγκεκριμένων υπαλλήλων υπογράφονται από τη ΓΓ του υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2016, την κ. Βλαζάκη.

Ερωτηθείσα πώς σχολιάζει το tweet του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που έγραψε ότι θα πάει να δει την ταινία με τον 15χρονο γιο του, η υπουργός αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.


Καταγγελία: Ανταγωνιστική εταιρεία «κάρφωσε» τους ανήλικους

Την ίδια ώρα, έγινε και μία αποκάλυψη από τον γενικό διευθυντή σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου, Μάριο Κωστάκη, σύμφωνα με τον οποίο την καταγγελία για ανήλικους στις αίθουσες έκανε εταιρεία διανομής ταινιών.

«Η καταγγελία για την παρουσία ανηλίκων σε αίθουσες όπου παιζόταν το "Joker" έγινε από άνθρωπο εταιρείας διανομής ταινιών απευθείας στην υπάλληλο της γνωμοδοτικής επιτροπής που ειδοποίησε την Αστυνομία» είπε  κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο.


Υπάλληλοι ΥΠΠΟ: Υπήρχε άνωθεν εντολή

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού υποστηρίζει ότι πολίτες έκαναν καταγγελίες ότι ανήλικοι παρακολουθούν σε διάφορα σινεμά της Αττικής την ταινία Joker, της οποίας η προβολή απαγορεύεται σε παιδιά.

Στη συνέχεια, όπως υποστήριξε η υπάλληλος, το Τμήμα στο οποίο ανήκει ήρθε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε το πράσινο φως για να γίνουν έλεγχοι. Μάλιστα, όπως κατέθεσε, όλα έγιναν σε συνεννόηση με την προϊσταμένη της.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, προχτές το απόγευμα από το εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι και χτες το απόγευμα από τον κινηματογράφο «ΑΕΛΛΩ», στην Κυψέλη, επικοινώνησαν με την Άμεση Δράση οι δύο γυναίκες, χρησιμοποιώντας την ιδιότητα τους, ανέφεραν ότι ανήλικοι έβλεπαν την ταινία που είναι ακατάλληλη και ζήτησαν την παρέμβαση της Αστυνομίας για να εφαρμοστούν τα νόμιμα.

Στα σημεία μετέβησαν αστυνομικοί των τοπικών τμημάτων, οι οποίοι μπήκαν στις αίθουσες την ώρα της προβολής και διαπίστωσαν την αλήθεια των καταγγελιών.

Ειδικότερα στο Mall, βρέθηκαν επτά ασυνόδευτοι ανήλικοι, ενώ στην Κυψέλη βρέθηκαν οκτώ ασυνόδευτοι ανήλικοι και τέσσερις με τους γονείς τους.

Οι επτά του Mall οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Αμαρουσίου, όπου κλήθηκαν οι γονείς τους και τους παρέλαβαν. Στο Τμήμα οδηγήθηκε και ο υπεύθυνος του κινηματογράφου, μαζί με την υπάλληλο του Υπουργείου, η οποία έδωσε κατάθεση.

Όπως ισχυρίζεται στην κατάθεση της η υπάλληλος, υπήρχαν στην υπηρεσία της καταγγελίες από πολίτες ότι τα παιδιά πηγαίνουν και βλέπουν την συγκεκριμένη ταινία. Για τις καταγγελίες αυτές, πάντα σύμφωνα με την κατάθεση, ενημερώθηκε εισαγγελέας, ο οποίες έδωσε εντολή να γίνουν έλεγχοι.

Και οι δύο υπάλληλοι ανέφεραν ότι στο πλαίσιο αυτό πήραν εντολή από την προϊσταμένη τους να προχωρήσουν στους ελέγχους.

Στην περίπτωση του Mall, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του υπευθύνου, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα.

Στη δεύτερη περίπτωση, η υπάλληλος, η οποία ανέφερε τα ίδια στους αστυνομικούς που κάλεσε, δεν ζήτησε να προχωρήσει το θέμα, γι’ αυτό έγινε μόνο καταγραφή του περιστατικού και των ανηλίκων και κλήθηκαν οι γονείς τους οι οποίοι τους παρέλαβαν.

Τέλος, όπως επισημαίνει η ΓΑΔΑ, «αναφορές για παρουσία αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα».

Δείτε: Απίστευτο: Στέλνουν την αστυνομία σε σινεμά που προβάλουν το Joker και βγάζουν εκτός τους ανήλικους!


Μενδώνη: Οι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ έδρασαν αυτοβούλως

«Σωστή» χαρακτήρισε το πρωί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την αντίδραση του κόσμου για την είδηση, σημειώνοντας πως αυτό που έγινε ήταν «απολύτως ανοίκειο» και καταδικάζοντας απολύτως τα περιστατικά.

Όπως περιέγραψε η κ. Μενδώνη, μιλώντας στην τηλεόραση του Αντ1, δεν γνώριζε από πού προέρχονταν οι δύο κυρίες, «ρώτησα όλη την ιεραρχία, κανείς δεν είχε ιδέα. Σε συνεννόηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη πήρα τα στοιχεία τους, είναι πράγματα υπάλληλοι του υπουργείου. Κινήθηκαν αυτοβούλως προφανώς χωρίς να έχουν ενημερώσει και χωρίς να έχουν καμία εντολή, κι εγώ αναρωτιέμαι για τα κίνητρά τους» είπε χαρακτηριστικά.

«Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΠΟ δεν είχε δώσει καμία εντολή και αγνοούσε το θέμα, οι κυρίες αυτές δεν ενημέρωσαν, υπερέβησαν τις όποιες αρμοδιότητες και γι' αυτό θα κινηθεί η διαδικασία που προβλέπεται για την τιμωρία τους» ξεκαθάρισε η κ. Μενδώνη.

Με όλη τη συμπεριφορά τους, όπως πρόσθεσε, υπερέβαλαν των αρμοδιοτήτων τους, λειτούργησαν αυθαιρέτως. «Δεν μπορώ να καταλάβω τι τις οδήγησε να συμπεριφερθούν με αυτόν τον τρόπο» τόνισε η υπουργός.

Αναφορικά με τη θέση τους στο υπουργείο, εξήγησε πως ανήκουν στο προσωπικό της γενικής διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού, είναι μέλη Επιτροπής που εξετάζει την καταλληλότητα των ταινιών. Η επιτροπή, όπως εξήγησε η κ. Μενδώνη, είναι γνωμοδοτική και αυτό που λέει το θεσμικό πλαίσιο είναι πως έχουν δικαίωμα ελέγχου αποκλειστικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, δηλαδή στον γνωμοδοτικό τους ρόλο.

«Από τη στιγμή που κινήθηκαν με την υπαλληλική ιδιότητα, έπρεπε να έχουν ενημερώσει» συμπλήρωσε και κατέληξε λέγοντας: «Το υπουργείο Πολιτισμού κι εγώ προσωπικά καταδικάζουμε απερίφραστα, δεν το ξέραμε, θα λάβουμε όλα τα μέτρα για τον πειθαρχικό έλεγχο».


Χρυσοχοΐδης: Πολιτική φτήνια Τσίπρα

 Με ένα tweet ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σχολιάζει την χθεσινή έφοδο αστυνομικών σε κινηματογράφο, όπου προβάλλεται η ταινία «Joker», κάτι που προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων και πυροδότησε την πολιτική αντιπαράθεση.

«Σήμερα το βράδυ θα πάω να δω με τον 15χρονο γιο μου το #Τζόκερ» έγραψε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ωστόσο σε κατοπινή ανακοίνωση ο υπουργός επέλεξε να επιτεθεί φραστικά στον τέως πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για πολιτική φτήνια.


Τσίπρας: ΝΔ και Χρυσοχοΐδης μας επιστρέφουν στη δεκαετία του '60

«Την τάξη που δεν κατάφεραν να επιβάλουν τα όργανά της στο Γκόθαμ Σίτι, την αποκατέστησε τελικά το Σάββατο το βράδυ στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ ο κος Χρυσοχοΐδης», σχολιάζει καυστικά, στον προσωπικό λογαριασμό του στο Instagram, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει, ειδικότερα, ότι το περασμένο Σάββατο πήγε σινεμά, «ευτυχώς στον κινηματογράφο Αθήναιον και όχι στο ΑΕΛΛΩ», «σε μια κατάμεστη αίθουσα, κυρίως από νέα παιδιά, παρακολούθησα την ταινία που σπάει ταμεία σε Ευρώπη και Αμερική, το Τζόκερ».

«Πού να φανταστώ ότι μια εβδομάδα αργότερα η νέα "προοδευτική" κυβέρνηση της ΝΔ, με εντολή μάλιστα λειτουργών του υπουργείου Πολιτισμού, θα έβαζε την ΕΛ.ΑΣ να αποκαταστήσει τη τάξη; Και να μας επιστρέψει αισίως στη δεκαετία του '60, ίσως και ακόμη πιο πίσω...»


Διαβάστε: Η απάντηση Χρυσοχοΐδη στον Τσίπρα


"Έγιναν καταγγελίες, η αστυνομία ήταν υποχρεωμένη να επέμβει"

Ο γενικός γραμματέας του σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, μιλώντας στον Ant1, είπε ότι «έγιναν ανώνυμες καταγγελίες ότι την ταινία παρακολουθούν ανήλικοι και η αστυνομία ήταν υποχρεωμένη να επέμβει» και ανέφερε ότι οι υπάλληλοι που έκαναν την καταγγελία επικαλέστηκαν τον νόμο 445 του 1937.

Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., η ενέργεια των αστυνομικών έγινε κατόπιν κλήσεων στην Άμεση Δράση και επώνυμων καταγγελιών από δύο γυναίκες που δήλωσαν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και είπαν ότι υπήρχαν ανήλικοι στους κινηματογράφους.

«Έγιναν ανώνυμες καταγγελίες ότι την ταινία παρακολουθούν ανήλικοι και η αστυνομία ήταν υποχρεωμένη να επέμβει» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Ant1.


Ραγκούσης: Επιστροφή σε σκοτεινές εποχές

Για αδιανόητες εξελίξεις που μας γυρίζουν σε σκοτεινές εποχές, με υπεύθυνους τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κάνει λόγο ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούσης, με αφορμή την επέμβαση αστυνομικών σε κινηματογράφους, όπου νεαροί παρακολουθούσαν ακατάλληλη για την ηλικία τους ταινία.

Ο ίδιος, αφού επικοινώνησε με την ΕΛΑΣ και έλαβε, όπως δήλωσε, την επίσημη επιβεβαίωση των περιστατικών, τονίζει ότι θα υπάρξει γενικευμένη αντίδραση «απέναντι σε αυτά τα πρωτοφανή γεγονότα με την ενεργοποίηση κάθε κοινοβουλευτικού μέσου».

Και προσθέτει στη δήλωσή του: «Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι γι’ αυτές τις αδιανόητες εξελίξεις που γυρίζουν την Ελλάδα και την Ελληνική Αστυνομία σε πολύ σκοτεινές  εποχές».


Κίνημα Αλλαγής

Για επιστροφή στο χθες κάνει λόγο το Κίνημα Αλλαγής σχολιάζοντας την αστυνομική επέμβαση σε κινηματογραφικές αίθουσες μετά από καταγγελίες για την παρουσία ανηλίκων σε προβολές της ταινίας «Τζόκερ».

«Από τη φημολογία για fake news περάσαμε στην οργή της αρμόδιας υπουργού Πολιτισμού. Όμως ακόμη και ο υπερβάλλων ζήλος υπηρεσιακών παραγόντων έχει άμεση σχέση με μια περιρρέουσα πολιτική αντίληψη, που μετατρέπει την Ελληνική Αστυνομία ξανά σε χωροφυλακή» σημειώνει το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

«Από τις δήθεν μεταρρυθμίσεις, στην επιστροφή στο χθες. Γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται πολλές παρτίδες για να βγάλει τζόκερ» καταλήγει η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής.


Ποιος αποφασίζει για την καταλληλότητα των ταινιών

Σύμφωνα με νόμο 1597/86 "περί προστασίας και ανάπτυξης της κινηματογραφικής τέχνης, ενίσχυσης της ελληνικής κινηματογραφίας και άλλες διατάξεις" αναφέρεται στο άρθρο 2 ότι η κινηματογραφική τέχνη είναι ελεύθερη σύμφωνα με τους ορισμούς του Συντάγματος. Η λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται.

Ποιος είναι αυτός που αποφασίζει στη χώρα μας ποια ταινία είναι κατάλληλη για ανηλίκους και ποια όχι;

Διαβάστε την απάντηση εδώ