Σφαγή στην Προανακριτική: Οι εξαιρέσεις ΝΔ- ΚΙΝΑΛ που άναψαν τα αίματα

Σφαγή στην Προανακριτική: Οι εξαιρέσεις ΝΔ- ΚΙΝΑΛ που άναψαν τα αίματα

Εκρηκτική ήταν «πρεμιέρα» της προανακριτικής κατά Παπαγγελόπουλου η οποία προοιωνίζεται την κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Την ένταση πυροδότησε η σύμπραξη ΝΔ και ΚΙΝΑΛ που πρότειναν αμφότεροι να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των μαρτύρων οι Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ αμέσως μετά το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης των δύο πρώην υπουργών από την επιτροπή ακριβώς επειδή θα έχουν πλέον την ιδιότητα και του μάρτυρα.

Συγκεκριμένα ως προς τον πρώην αν. υπουργό Υγείας, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ του επιρρίπτουν ότι «γνώριζε λεπτομέρειες» για την έρευνα του Novartis – Gate και για αυτό «είχε προαναγγείλει» διώξεις κατά πολιτικών του αντιπάλων.

Στον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων στην Προανακριτική καταλογίζουν την επίσκεψη που είχε κάνει στην τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Μάλιστα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ πλαισιώνουν την επιχειρηματολογία τους με ένα νομικό πρόσχημα, σύμφωνα με το οποίο δεν μπορούν να μετέχουν στην επιτροπή πρόσωπα που έχουν κληθεί ως μάρτυρες σε αυτή.

Ωστόσο, από τον ΣΥΡΙΖΑ απαντούν επικαλούμενοι τον Ποινικό Κώδικα ο οποίος ορίζει, ότι για να ισχύσει κάτι τέτοιο θα έπρεπε ήδη να έχουν καταθέσει ως μάρτυρες για να μην έχουν δικαίωμα να μετέχουν στην επιτροπή.

Η συνέχεια ήταν αναμενόμενη... Παύλος Πολάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Θάνος Πλεύρης και Δημήτρης Μαρκόπουλος ενεπλάκησαν σε σκληρό καβγά και φραστικές επιθέσεις εντός και εκτός αιθούσης, ενώ πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «συμπαιγνία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ» με στόχο να προστατευτούν πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στο σκάνδαλο Novartis όπως ο Κωνσταντίνος Φρουζής και ο Νίκος Μανιαδάκης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Π. Πολάκης εξοργίστηκε από όσα άκουσε, με αποτέλεσμα να ξεκαθαρίζει σε υψηλούς τόνους ότι ο ίδιος και ο Δ. Τζανακόπουλος θα βγουν μόνο σηκωτοί από την αίθουσα της Γερουσίας που διεξάγεται η συνεδρίαση της Προανακριτικής. Υποστήριξε δε ότι όσοι αποκάλυψαν το σκάνδαλο και την «κλεψιά» δεν θα μπουν στο κάδρο…

Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση διαμήνυσε πως εάν το αίτημα εξαίρεσης του ΚΙΝΑΛ γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία, τότε θα υπάρξει αντίστοιχο αίτημα να εξαιρεθεί και ο Θάνος Πλεύρης που μετέχει στην επιτροπή και ο οποίος ήταν άμισθος σύμβουλος του Αδ. Γεωργιάδη, όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Υγείας.

Μάλιστα, το κλίμα ηλεκτρίστηκε περαιτέρω στους διαδρόμους και συγκεκριμένα όταν ο Θ. Πλεύρης βγήκε από την αίθουσα συνεδρίαζε η Προανακριτική προκειμένου να αποδείξει στους δημοσιογράφους ότι δεν τροποποιήθηκε η αρχική λίστα μαρτύρων της ΝΔ και πως δεν προστέθηκαν εκ των υστέρων τα ονόματα των Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου προκειμένου να εξαιρεθούν από την Επιτροπή.

Τότε, από την αίθουσα εξήλθε ο πρώην αν. υπουργός Υγείας λέγοντας στον βουλευτή της ΝΔ ότι αποφάσισαν μαζί με τον Β. Κεγκέρογλου να εξαιρέσουν τον ίδιο και τον Δ. Τζανακόπουλο από την Προανακριτική προκειμένου να προφυλάξουν τον Κ. Φρουζή.

Οι διάλογοι που ακολούθησαν είναι χαρακτηριστικοί:

Π. Πολάκης: Τι κάνεις ρε, δίνεις συνέντευξη; Λέω ότι είσαι καραγκιόζης μέγας γιατί άλλαξες το συνημμένο και μετά πρόσθεσες εμάς. Μόνο τα δικά μας μικρά ονόματα δεν ξέρατε; (σ.σ. στην λίστα μαρτύρων της ΝΔ αναφέρονται μόνο τα επίθετά τους). 

Θ. Πλεύρης: Τεχνικά πώς μπόρεσα να αλλάξω το αρχείο.

Π. Πολάκης: Αποφάσισαν μαζί με τον Κεγκέρογλου να μας βγάλουν εκτός για να προφυλάξουν τον Φρουζή από τις δικές μας ερωτήσεις και έρχεται τώρα να μας δείξει ότι μάθαμε χθες κομπιούτερ. Άσε μας. Δεν μας το μοίρασαν στην αρχή επίτηδες. Έδωσαν στην αρχή τον άλλον έδωσα του ΠΑΣΟΚ και δεν μας το μοίρασαν αυτό, πήγαν και το έφτιαξαν και μετά μας το έδωσαν.

Κι ενώ τα αίματα είχαν ανάψει, στην επίθεση πέρασε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος...

Δ. Τζανακόπουλος: Δεν μιλάω με σένα άντε από δω φασίστα.

Π. Πολάκης: Άντε Καραγκιόζη…

Στην ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα ήρθαν να προστεθούν οι ειρωνείες και οι χαρακτηρισμοί του Δ. Μαρκόπουλου προς τον Δ. Τζανακόπουλο. «Κοιτάτε ποιος ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος που φωνάζει αλλόφρων» είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Δημήτρης Μαρκόπουλος: Άντε ρε, άντε ρε, τέτοιο ήθος…

Ο Π. Πολάκης χαρακτήρισε τον κ. Μαρκόπουλο «πληρωμένο παπαγαλάκι» και «δολοφόνο χαρακτήρων» και συνέχισεΑ «Μην μας πιάνεις στο στόμα σου, το ψωμί μας εμείς το βγάζουμε τίμια, δεν είμαστε σαν κι εσένα πληρωμένα μικρόφωνα, άντε καραγκιοζάκο».

Ενδιαφέρουσα πάντως είναι και η επισήμανση του ΚΚΕ ότι το αίτημα εξαίρεσης των δύο υπουργών είναι άστοχο και προκλητικό και υποβάλλεται για την δημιουργία εντυπώσεων.

Η τελική απόφαση για την εξαίρεση των δυο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα ληφθεί την ερχόμενη Τρίτη οπότε θα έχουμε τη νέα συνεδρίαση της Προανακριτικής.