«Έκπληξη» χαρακτήρισε ο ειδικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Μάνος Λογοθέτης, τις αντιδράσεις των κατοίκων στα Βρασνά του δήμου Βόλβης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM». Όπως είπε, στα ίδια ξενοδοχεία φιλοξενούνταν, μέχρι πρόσφατα, αρκετοί άνθρωποι, γι' αυτό και «δεν περιμέναμε τέτοια αντίδραση».

Ερωτηθείς εάν επρόκειτο για μεμονωμένο γεγονός, ο κ. Λογοθέτης απάντησε πως «δεν ήταν μεμονωμένο, με την έννοια ότι είχαμε κι αλλού αντιδράσεις, ωστόσο όχι τόσο έντονες. Γι' αυτό και ήταν μια έκπληξη».

Σημείωσε, δε, πως τα πρόσφατα υψηλής έντασης γεγονότα στη Σάμο «είναι αναμενόμενο να δημιουργούν ενδεχόμενα μια διέγερση και ανησυχία στους κατοίκους περιοχών που φιλοξενούν ή θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες».

Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα πως όσο θα εξελίσσεται το σχέδιο για την αποσυμφόρηση των νησιών, «η αποδοχή από τον κόσμο θα είναι ενδεχόμενα καλύτερη, γιατί η ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά μεγάλη».

Να αναλάβουν όλες οι περιοχές ένα μικρό κομμάτι της επιβάρυνσης

Ο κ. Λογοθέτης ανέφερε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταφερθούν άλλοι 2.000 άνθρωποι από τα νησιά, εκτός των μετακινήσεων που πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά, εξηγώντας ότι αυτό γίνεται γιατί οι ρυθμοί στο κανονικό σύστημα μετακίνησης των προσφύγων – μεταναστών προς την ενδοχώρα είναι υποδεέστεροι των αφίξεων που είχαμε μέχρι πρότινος.

Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη να γίνει κατανοητό το γεγονός ότι τα νησιά του Αιγαίου δέχονται μεγάλη πίεση και θα πρέπει όλη η ενδοχώρα να αναλάβει ένα μικρό «κομμάτι» της επιβάρυνσης.

«Περιμένω πάρα πολύ να γίνει κατανοητό -κι ενδεχόμενα να είναι και δικό μας καθήκον και πρέπει να το κάνουμε αυτό- να ενημερώσουμε όλους τους δημάρχους, όπως κάναμε και στους περιφερειάρχες, για το εξής απλό γεγονός: τα νησιά του Αιγαίου, βορείου και νοτίου, δέχονται μια πίεση δυσανάλογη, εξαιρετικά μεγάλη.

Στο βόρειο Αιγαίο η αναλογία προσφύγων – μεταναστών προς τον ελληνικό πληθυσμό είναι ήδη πάνω από 10%. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους 100 κατοίκους της περιοχής είναι πρόσφυγας ή μετανάστης. Και αν το δούμε στα συγκεκριμένα νησιά που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες ξεπερνάει το 15%.

Αυτό, για εθνικούς αλλά και άλλους λόγους, γιατί τα συγκεκριμένα νησιά έχουν μια συγκεκριμένη δυναμική στις υποδομές τους, δεν μπορεί να συνεχιστεί» επισήμανε ο ειδικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής.

«Ζητάμε λοιπόν από την ενδοχώρα -και όχι μόνο από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και από τη Νότια, την Πελοπόννησο, την Εύβοια, ακόμα και από την Κρήτη- να αναλάβουν ένα μικρό "κομμάτι" αυτής της επιβάρυνσης. Και το ζητάμε αυτό γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει περιοχή, περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία να έχει τώρα επιβάρυνση μεγαλύτερη του 0,7%. Υπάρχουν περιφέρειες που έχουν 0,2% ή και 0% (αναλογία πληθυσμού προς πρόσφυγες)», πρόσθεσε.

«Μία αύξηση της αναλογίας του πληθυσμού στην ενδοχώρα από 0,4% σε 0,8% αντίστοιχα μπορεί να μειώσει τον πληθυσμό στα νησιά σε πολύ σημαντικό βαθμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κινούμαστε με ρυθμούς επείγοντος»

Σε ό,τι αφορά την επικοινωνία που υπάρχει με τις τοπικές Αρχές για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, ο κ. Λογοθέτης είπε ότι έχει εγκατασταθεί ένα σύστημα επικοινωνίας. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «αυτό που πρέπει όλοι να αντιληφθούν είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε τους χρόνους που επιθυμούν οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, γιατί ακριβώς κινούμαστε με ρυθμούς επείγοντος».

«Ακόμα δεν έχει καταρτιστεί η λίστα με τα ξενοδοχεία» σημείωσε ο κ. Λογοθέτης και εξήγησε τη διαδικασία: «Υπάρχει μια ανοιχτή πρόσκληση, η οποία "κλείνει" την Παρασκευή 25/10. Στη συνέχεια θα καταρτιστεί η λίστα, θα γίνει αξιολόγηση των ξενοδοχείων […] σε αυτή τη δεύτερη φάση θα είναι εφικτό να έχουμε ακόμα καλύτερη επικοινωνία και πιο έγκαιρη με τους δημάρχους.

Σ' αυτή την πρώτη φάση, που ήμασταν αυτή την εβδομάδα, με χίλια άτομα που για λόγους ειδικούς -παρακολουθήσαμε όλοι τα γεγονότα στη Σάμο- έπρεπε να μεταφερθούν, η λύση που δώσαμε, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμα ξενοδοχεία από τον καινούργιο διαγωνισμό, ήταν να βρούμε παλιά ξενοδοχεία, που ήταν διαθέσιμα από μια λίστα από παλαιότερους διαγωνισμούς, και να τοποθετήσουμε τον κόσμο εκεί.

Αυτά τα ξενοδοχεία στα Βρασνά και όπου αλλού πήγε ο κόσμος αυτή την εβδομάδα, ήταν ξενοδοχεία που φιλοξενούσαν πρόσφυγες και μετανάστες κατά το παρελθόν. Αυτό επελέγη γιατί ήταν λύση ανάγκης».

Είπε ακόμα πως από την ενημέρωση που έχει για τον διαγωνισμό που «τρέχει» ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από την πλευρά των ξενοδόχων. «Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές –και οι οικονομικές και οι χρονικές. Είναι μέσα στον χειμώνα, έξι μήνες, φιλοξενία προσφύγων – μεταναστών, σε μία τιμή που είναι συμφέρουσα για τον ξενοδόχο» ανέφερε.


Δήμαρχος Βόλβης: Σηκώνουμε δυσανάλογο βάρος

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να εγκατασταθούν πρόσφυγες και μετανάστες στις παραθαλάσσιες, τουριστικές περιοχές του δήμου Βόλβης έλαβε -όπως ο ίδιος δήλωσε- ο δήμαρχος, Διαμαντής Λιάμας, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε στην Αθήνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μάνο Λογοθέτη και τον γενικό γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης, Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

"Κατανόησαν ότι σηκώνουμε δυσανάλογο βάρος ως περιοχή στο ζήτημα του μεταναστευτικού και πως ο αριθμός των 2.000 προσφύγων στις τρεις δομές φιλοξενίας του δήμου θα πρέπει να παραμείνει σ' αυτό το επίπεδο. Παράλληλα, (χρειάζεται) να φροντίσουμε να ενισχύσουμε τις κρατικές δομές στους τομείς της ασφάλειας, της υγείας και της εκπαίδευσης, καθώς και τις υποδομές του δήμου, για να τυγχάνουν καλύτερων υπηρεσιών οι δημότες μας και οι μετανάστες" δήλωσε στο ΑΠΕ– ΜΠΕ ο κ.Λιάμας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, τόσο ο υπουργός, όσο και ο γενικός γραμματέας, δεσμεύτηκαν ότι δεν θα κατευθυνθούν άλλοι πρόσφυγες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία του Στρυμονικού κόλπου και πως παράλληλα θα μετακινηθούν και τα περίπου 250 άτομα, που διαμένουν σήμερα στην περιοχή των Βρασνών και της Ασπροβάλτας.

Ο κ.Λιάμας ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, διότι με δική του παρέμβαση έγιναν οι συναντήσεις και δόθηκε λύση στο θέμα. Ο δήμαρχος, με την επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη, έχει προγραμματίσει για απόψε συνάντηση με αντιπροσωπεία των κατοίκων, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε με τα κυβερνητικά στελέχη.

"Η είδηση για την έλευση και νέων προσφύγων, προκάλεσε τη δικαιολογημένη αντίδραση. Οι κάτοικοι του δήμου Βόλβης είναι φιλόξενοι και έχουν δείξει πολλάκις την ευαισθησία τους σε συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται.

Εξαιρώντας μια ακραία ενέργεια, όπου κάποιος πέταξε πέτρα σε ένα λεωφορείο, οι κάτοικοι των Βρασνών δεν είναι ξενόφοβοι και ρατσιστές, αλλά αντέδρασαν σε μια παραβίαση του αυτονόητου", συμπλήρωσε ο κ.Λιάμας. Όπως είπε ο δήμαρχος, αυτή την ώρα η κατάσταση στην περιοχή "έχει αποκλιμακωθεί".

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις