Σύγχυση προκλήθηκε με την τελική διατύπωση της ΝΔ σχετικά με την πρότασή της στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος για το πώς θα εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Βουλή ώστε ένα αδιέξοδο εκλογής του να μην οδηγεί στην διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

Ο εισηγητής της ΝΔ Ιωάννης Μπούγας, κατέθεσε αρχικά πρόταση για 4 διαδοχικές ψηφοφορίες, η πρώτη και η δεύτερη θα απαιτεί την έγκριση 200 βουλευτών, η τρίτη την υπερψήφιση της από 180 βουλευτές, η τέταρτη από 151, και σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες, να εκλέγεται από σχετική πλειοψηφία.

Ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που ήταν παρών στη συνεδρίαση της Επιτροπής μίλησε για εκλογή του ΠτΔ, όπου στην τελευταία ψηφοφορία θα απαιτούνται 151 ψήφοι, δηλαδή… κάτι άλλο από αυτό που είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

Οι δύο αναφορές προκάλεσαν "αλαλούμ" όπως ήταν φυσικό. Ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ Ιωάννης Μπούγας αποσαφήνισε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι η πρόταση της ΚΟ της ΝΔ είναι να γίνονται 5 ψηφοφορίες, οι δύο πρώτες με 200 ψήφους, η τρίτη με 180, η τέταρτη με 151, και ένα πάλι δεν έχει εκλεγεί ο Πρόεδρος, θα πηγαίνουμε σε 5η ψηφοφορία όπου θα απαιτείται απλά πλειοψηφία.

Ο κ. Γεραπετρίτης, λίγο αργότερα επισκέφτηκε και αυτός την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών όπου ανέφερε ότι δεν γνώριζε τις προτάσεις της ΚΟ της ΝΔ και δήλωσε πως ακόμα είναι σε συνεννόηση με όλους τους εισηγητές των κομμάτων για την τελική διαμόρφωση της πρόταση λέγοντας ότι μπορεί σε αυτή την διαδικασία και να ξεφύγει κάτι…

Πηγές της ΝΔ επισήμαναν μετέπειτα ότι επρόκειτο για τεχνικό ζήτημα, και ένα αρχικό κείμενο, που παρερμηνεύθηκε επειδή δεν ανέφερε την παράγραφο 3 του άρθρου που δεν αναθεωρούνταν, προσθέτοντας ότι η πλειοψηφία 151 ήταν δεδομένη για τη ΝΔ.Η τελική πρόταση της ΝΔ

Αποσύνδεση σε κάθε περίπτωση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, έως πέντε ψηφοφορίες και δυνατότητα εκλογής με 151 ψήφους πριν το στάδιο της έσχατης λύσης εκλογής με σχετική πλειοψηφία, προβλέπει η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 32 παρ. 4 του Συντάγματος.

Πιο αναλυτικά, η τελική πρόταση που κατέθεσε η ΝΔ την Πέμπτη (24.10.2019) στησυνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης της Βουλής, προβλέπει σε πρώτη φάση τρεις ψηφοφορίες με στόχο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, όπου για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 – 200 – 180 βουλευτών.

Στην περίπτωση που αυτές οι ψηφοφορίες δεν τελεσφορήσουν, τότε προβλέπεται μία τέταρτη ψηφοφορία πέντε ημέρες αργότερα, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν (εάν βέβαια υπάρχουν 2 υποψήφιοι) και η εκλογή επιτυγχάνεται με τη συγκέντρωση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, 151.

Εάν και αυτή η διαδικασία αποβεί άκαρπη, τότε πέντε ημέρες μετά ακολουθεί η πέμπτη και τελευταία ψηφοφορία, η οποία κατ’ ουσίαν αποτελεί την έσχατη λύση, καθώς Πρόεδρος Δημοκρατίας εκλέγεται το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία (κάτω των 151), όπως προβλέπει και σήμερα το Σύνταγμα, αλλά πλέον χωρίς τη μεσολάβηση εκλογών.

Σε περίπτωση ισοψηφίας θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατία εκείνος που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία και εφόσον και σε εκείνη την ψηφοφορία υπήρξε ισοψηφία, τότε εκλέγεται ο πρεσβύτερος μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Μάλιστα η τελευταία πρόβλεψη τροποποιήθηκε κατόπιν εκτεταμένης συζήτησης και ενστάσεων της αντιπολίτευσης, που διαφώνησαν με την αρχική πρόταση για οριστική εκλογή με κλήρωση σε περίπτωση ισοψηφίας.

Στο αρχικό κείμενο αναφερόταν ότι εάν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία που προβλέπει το Σύνταγμα στο άρθρο 32, παρ. 3 (με πλειοψηφίες 200 – 200 – 180) η αυξημένη πλειοψηφία, τότε αυτή επαναλαμβάνεται ύστερα από 5 ημέρες μεταξύ των δυο προσώπων που πλειοψήφησαν και εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία, ενώ σε περίπτωση ισοψηφίας, προτείνεται να εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία και εφόσον υπάρχει ισοψηφία να διενεργείται κλήρωση μεταξύ των δυο υποψηφίων.

Στην αποσύνδεση της εκλογής του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής συμφώνησε το σύνολο των κομμάτων, διατυπώνοντας, ωστόσο διαφορετικές προτάσεις για τον τρόπο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις