«Αν η Επιτροπή αποφασίσει την εξαίρεση των ΤζανακόπουλοΠολάκη είναι εκτός νόμου και η διαδικασία που θα επακολουθήσει θα είναι άκυρη», τόνισε ο Δημήτρης Τσοβόλας, δικηγόρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ , ο κ. Τσοβόλας εξήγησε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει Δικαστικό Συμβούλιο για να αποφασίσει και η Επιτροπή στην Προανακριτική δεν μπορεί διότι έχει ρόλο Εισαγγελέα. «Δηλαδή αυτός που ζητάει θα αποφασίζει και την εξαίρεση;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσοβόλας.

«Όταν και αν παραπεμφθεί ο κ. Παπαγγελόπουλος σε ειδικό δικαστήριο τότε σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών κληρώνονται τα μέλη Δικαστικού Συμβουλίου και μετά το Δικαστικό Συμβούλιο λειτουργεί κανονικά και ορίζεται ανακριτής. Αυτήν τη στιγμή όμως κανείς δεν μπορεί να εξαιρεθεί», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για παλαιότερη δήλωσή του, ότι υπάρχει το όνομα πολιτικού προσώπου στη δικογραφία, ο Δ. Τσοβόλας δε θέλησε να αποκαλύψει περισσότερα. «Σέβομαι τη μυστικότητα της διαδικασίας. Δεν μπορώ να πω ποιος είναι, υπάρχει πάντα το τεκμήριο της αθωότητας, υπάρχουν οι συνέπειες του νόμου. Μην κοιτάζετε που βγαίνουν διάφοροι και λένε αυτά που λένε» ανέφερε.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας επανέλαβε τις πληροφορίες του ότι προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν καταθέσει και στις αμερικανικές αρχές. Όπως σημείωσε, πρόσφατα στάλθηκε έγγραφο από την εισαγγελία Διαφθοράς που λέει ότι υπάρχουν άκρως απόρρητα έγγραφα ξένων αρχών καθώς και των αμερικανικών που οδήγησαν στην κλήση ως μαρτύρων.

«Η νομοθεσία προβλέπει ειδικό καθεστώς προστασίας ώστε στελέχη κάποιας επιχείρησης που ενδέχεται να εμπλέκονται, να βοηθήσουν να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο. Δεν ξέρουμε αν είναι οι ίδιοι μάρτυρες. Δεν μπορεί να αποκαλυφθεί το όνομά τους» επισήμανε ο δικηγόρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ο κ. Τσοβόλας τόνισε ότι ίδια η Ελένη Ράικου στην επιστολή παραίτησής της το Μάρτιο του 2017 μιλάει για μεγάλο σκάνδαλο και για διαφθορά αξιωματούχων κρατικών και πιθανόν και πολιτικών.

«Το ότι πήγε ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος να ενημερωθεί στον Άρειο Πάγο, σημαίνει ότι η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός είχαν πλήρη άγνοια» ανέφερε σε άλλο σημείο.


ΣΥΡΙΖΑ: “Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα η εξαίρεση βουλευτών από την Προανακριτική”

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν συγκεκριμένοι βουλευτές του από την Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν σήμερα ότι «αν ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει την πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά μεθόδευση προκειμένου να εξαιρεθούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Προανακριτική Επιτροπή, θα είναι ο ίδιος υπεύθυνος για ό,τι θα ακολουθήσει».

Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν την «επιχειρούμενη εξαίρεση βουλευτών είναι καταφανώς παράνομη, αντιθεσμική και συνιστά κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και τόνισαν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του δεν πρόκειται ούτε να το αποδεχθούν ούτε να το νομιμοποιήσουν».

Τέλος, σχετικά με τη στάση και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παρείχε σήμερα το πρωί σχετική ενημέρωση στον πρόεδρο της Βουλής.