Με πορεία προς τη Βουλή ολοκληρώθηκε το φοιτητικό συλλαλητήριο.

Οι φοιτητές διεκδικούν, όπως τονίζουν, «σύγχρονες σπουδές με δικαιώματα, ένα πτυχίο υψηλού επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο που να κατοχυρώνει την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα και όχι Πανεπιστήμιο με "άσυλο"».

Μεταξύ άλλων, ζητούν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση στον νέο κρατικό προϋπολογισμό, να πραγματοποιηθούν όλες οι μετεγγραφές, λύση στο ζήτημα της στέγασης των φοιτητών με ανέγερση νέων εστιών και επινοικίαση δωματίων για όσους μείνουν εκτός. Παράλληλα, τάσσονται κατά των διαγραφών φοιτητών, της κατάργησης του ασύλου και της ισοτίμησης κολεγίων – Πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) στη συγκέντρωση μετείχαν πάνω από 78 φοιτητικοί σύλλογοι και Συνελεύσεις ετών από όλη την Ελλάδα.

Πάντως, ομάδα φοιτητών που πρόσκειται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά πραγματοποιούν αυτή την ώρα ξεχωριστή πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή.Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα έξω από τη Βουλή μέλη του ΠΑΜΕ, εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους στο «απαράδεκτο αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο για το άσυλο» που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή υπό ψήφιση νομοσχέδιο για το άσυλο, όπως τόνισε στην ομιλία της η, Χριστίνα Καραμαλίκη.

«Να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το άσυλο. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες» αναγραφόταν στο κεντρικό πανό των διαδηλωτών, οι οποίοι -όπως ανέφερε και η κ. Καραμαλίκη.- θεωρούν ότι το νομοσχέδιο «… όχι μόνο δεν διευκολύνει την παροχή ασύλου στους αιτούντες αλλά βάζει ταφόπλακα στη λήψη του», «μετατρέπει τους κατατρεγμένους από τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου γης, από πρόσφυγες σε "οικονομικούς μετανάστες" για να τους ξαναστείλει πίσω στις χώρες τους αδιαφορώντας για τις συνθήκες οι οποίες τους ανάγκασαν να ξεριζωθούν».

«Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την αντιμεταναστευτική πολιτική της προηγούμενης, αφού παραμένουν σε ισχύ όλοι οι νόμοι και οι συνθήκες που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας. Η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις είναι εναρμονισμένη με εκείνη της ΕΕ, του ΝΑΤΟ» προσέθεσε η πρόεδρος του σωματείου καθαριστριών Πειραιά

Έκανε λόγο για ψευτοαντιπαράθεση κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «ασπίδα προστασίας για τους πρόσφυγες μπορεί να υψώσει μόνο το εργατικό κίνημα, με την αλληλεγγύη και την πάλη του ενάντια στους πραγματικούς υπεύθυνους και τις αιτίες της προσφυγιάς». «Η αστική τάξη της χώρας μας παίρνει διαρκώς τα μέτρα της απέναντι σε Έλληνες και μετανάστες εργάτες, απέναντι στους πρόσφυγες. Η αντιλαϊκή επίθεση του κεφαλαίου που δεχόμαστε όλοι, στα εργασιακά μας δικαιώματα, στην Υγεία, στην Παιδεία, στη ζωή μας γενικότερα είναι η ίδια που δημιουργεί πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά».

Είπε ότι το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να βρεθούν με κάθε τρόπο στο πλευρό προσφύγων και μεταναστών, «για δράση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και την ελληνική εμπλοκή στα βρώμικα σχέδιά τους και να αγκαλιαστεί από ακόμα περισσότερους σε κάθε χώρο δουλείας, σε κάθε γειτονιά». «Αυτή είναι η μόνη απάντηση και στο ρατσισμό και την ξενοφοβία που υποδαυλίζονται από διάφορους θρασύδειλους, οι οποίοι κατά τ΄άλλα χειροκροτούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στα δολοφονικά ιμπεριαλιστικά σχέδια», τόνισε, μεταξύ άλλων η ομιλήτρια του ΠΑΜΕ.

Σχεδόν μισή ώρα μετά την έναρξη (13:00) της παράστασης διαμαρτυρίας, οι συγκεντρωμένοι υποδέχθηκαν τους φοιτητές, οι οποίοι πραγματοποίησαν τη δική τους κινητοποίηση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και την ολοκλήρωσαν με πορεία προς τη Βουλή.Εξάλλου, στις 6.00 μ.μ. αντιρατσιστικές οργανώσεις διοργανώνουν συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή.

Η Αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων για τη ρύθμιση και διαχείριση της κυκλοφορίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις