Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την απαγωγή 4 μελών του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου «ΕΛΚΑ Αριστοτέλης», που από τα ξημερώματα της Δευτέρας βρίσκονται στα χέρια πειρατών. Σημειώνεται πως πρόκειται για 3 αλλοδαπούς ναυτικούς, δυο Φιλιππινέζους κι έναν Γεωργιανό, αλλά και έναν Έλληνα, 20 ετών, που πραγματοποιούσε το πρώτο μπάρκο του.

Το πλοίο ήταν αγκυροβολημένο αρόδου στην Λομέ πρωτεύουσα του Τόγκο, ενώ μέχρι στιγμής οι πειρατές δεν έχουν επικοινωνήσει με την εταιρεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πλοίο φύλαγε εταιρεία security, ενώ αυτοί που απήχθησαν είναι όσοι, από τα 24 μέλη του πληρώματος, δεν πρόλαβαν να μπουν στις καμπίνες τους.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο πατέρας του 20χρονου Έλληνα ναυτικού θέτει σειρά ερωτημάτων για τις συνθήκες που οδήγησαν στην απαγωγή του γιού του. Επισημαίνει πως στο πλοίο υπήρχαν φύλακες και αναφέρει πως δεν μπορεί να καταλάβει πως κατάφεραν να μπουν μέσα οι πειρατές και να αρπάξουν το γιο του και τρία ακόμη μέλη του πληρώματος.

«Πως μπήκαν μέσα τη στιγμή που υπάρχουν φύλακες, και χτύπησαν λέει τους πρώτους και πήραν τα παιδιά. Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό», «Μα έχει φύλακες μέσα. Πώς μπήκαν μέσα δυο η ώρα τη νύχτα και πήραν τα παιδιά; Δωμάτιο σε δωμάτιο;», διερωτάται ο πατέρας.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, η δράση των πειρατών έχει αλλάξει και ενώ πριν από μια δεκαετία επίκεντρο ήταν η Σομαλία και η Αν. Αφρική, πλέον έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη Δ. Αφρική και συγκεκριμένα στον κόλπο της Νέας Γουινέας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Ναυτιλίας (IMB), «τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, στη Νέα Γουινέα πιάστηκαν όμηροι το 86% των ναυτικών που έπεσαν παγκοσμίως θύματα και το 86% όσων απήχθησαν. Το 2018 και ειδικότερα το τέταρτο τρίμηνο, στη θαλάσσια περιοχή της Νιγηρίας σημειώθηκαν 41 απαγωγές ναυτικών. Συνολικά στον Κόλπο της Γουινέας καταγράφηκαν 79 πειρατικές επιθέσεις την περσινή χρονιά. Το 2019 και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου στην ίδια θαλάσσια περιοχή έχουν απαχθεί 57 ναυτικοί, ενώ 42 κρατούνται ακόμη όμηροι».

Σημειώνεται πως στα νερά στον Κόλπο της Γουινέας, και ιδιαίτερα στην περιοχή που εκβάλει ο Νίγηρας, οι συνθήκες με το πέρασμα του χρόνου γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες με αποτέλεσμα το εμπόριο στη δυτική Αφρική να πλήττεται και παράλληλα η λειτουργία των λιμανιών.

Τονίζεται, δε, ότι παλαιότερα οι πειρατές καταλάμβαναν ένα πλοίο, το πήγαιναν σε συγκεκριμένους κόλπους και ζητούσαν λύτρα. Μετά άλλαξαν τακτική, έκλεβαν μόνο τα φορτία και στη συνέχεια το άφηναν να αποπλεύσει. Τώρα έχουν περάσει σε απαγωγές και ομηρίες ναυτικών.

Πηγή φωτό: Σάκης Αντωνίου, Marinetraffic.com

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις