Τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping ξενάγησε στο ελληνικό περίπτερο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετάτην τελετή έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης China International Import Expo 2019 στη Σαγκάη.

Συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, ξενάγησε τον Xi Jinping και τον υπουργό Εξωτερικών Wang Yi στο περίπτερο της χώρας μας ενώ παρόντες ήταν επίσης ο πρωθυπουργός της Τζαμάικας Andrew Holness και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Luigi di Maio.

Στο αγροδιατροφικό περίπτερο της έκθεσης, όπου εκτίθενται και ελληνικά αγροτικά προϊόντα, ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με Έλληνα παραγωγό ελαιολάδου ο οποίος εξάγει τα προϊόντα του -ελαιόλαδο και ελιές- στις ΗΠΑ χωρίς δασμούς 25% που επιβλήθηκαν για χιλιάδες προϊόντα στην Ευρώπη.

«Σας ευχαριστούμε που στηρίξατε τα ελληνικά προϊόντα», είπε στον πρωθυπουργό ενώ κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι η εξαίρεση του ελαιολάδου από τους δασμούς ήταν το αποτέλεσμα της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας και της προσωπικής παρέμβασης του πρωθυπουργού στον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Wilbur Ross, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Στη Σαγκάη, σήμερα, Τρίτη, τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στην Κίνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων και τους κάλεσε να επενδύσουν στην Ελλάδα αναλύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Συγκεκριμένα συναντήθηκε με το διευθύνοντα σύμβουλο της Ali Baba Daniel Yong Zhang και συζήτησαν την προβολή της Ελλάδας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Ali Express, η οποία έχει 700 εκατομμύρια πελάτες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Zhang του είπε ότι το ρεκόρ πωλήσεων μιας ημέρας έφτασε σε αξία τα 30 δισ. δολάρια με διακίνηση 1 δισεκατομμυρίου δεμάτων και ζήτησε να είναι εφικτή η πώληση ελληνικών προϊόντων μέσω της πλατφόρμας.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε παράλληλα την προώθηση του ελληνικού τουρισμού μέσω της πλατφόρμας, η οποία προσφέρει και τουριστικές υπηρεσίες. «Μπορείτε να πουλάτε ελληνικά προϊόντα στην Κίνα και να συμβάλλετε ώστε να έρχονται οι Κινέζοι τουρίστες στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας (ICBC) Chen Siqing. Είναι η μεγαλύτερη, σήμερα, τράπεζα στον κόσμο και πρόκειται να ανοίξει γραφεία στην Αθήνα.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η ICBC ήδη συμμετέχει σε επένδυση 300 εκατομμυρίων σε ηλιοθερμικά συστήματα στην Κρήτη και, όπως ειπώθηκε στη συνάντηση, εξετάζει τις δυνατότητες να συμμετέχει και σε άλλες επενδύσεις. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και είπε ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορεί να επενδύσει κάποιος.

Στη Σαγκάη ο πρωθυπουργός είδε και τον πρόεδρο της μεγάλης εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας ZTE, Li Zixue. Ο επικεφαλής της ZTE, η οποία διαθέτει ήδη παρουσία στην Ελλάδα, ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας τεχνολογικού πάρκου καθώς και εργοστασίου μεταποίησης το οποίο θα μπορεί να παράγει προϊόντα και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις