Η διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα αποτελεί θέμα σήμερα στα διεθνή ΜΜΕ. Στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει υπό έλεγχο τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και ειδικότερα στη νέα ελληνική νομοθεσία για το άσυλο αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung.

«[…] Για την κυβέρνηση, που ανέλαβε μόλις πριν από τρεις μήνες, το μεταναστευτικό εξελίχθηκε τάχιστα σε φλέγον ζήτημα. Σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση η επίλυσή του είναι η πιο επιτακτική απαίτηση που έχουν οι πολίτες από την πολιτική, αποδίδοντας σε αυτή μεγαλύτερη σημασία από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ή μειώσεις φόρων. Ο νέος νόμος έκτασης 237 σελίδων πέρασε κόντρα στις ψήφους και υπό τις έντονες διαμαρτυρίες του αριστερού αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηρίζει το νομοθέτημα "κακοτεχνία" που απλώς περιορίζεται στην απώθηση της παράτυπης μετανάστευσης και δεν επικεντρώνει στους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να σωθούν από πολέμους.

Για την προηγούμενη, αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα η μεταναστευτική πολιτική δεν αποτέλεσε βέβαια πεδίο δόξης λαμπρό. Ο συνδυασμός φιλελεύθερης νομοθεσίας, διοικητικής ανεπάρκειας και έλλειψης πόρων συνέβαλε σημαντικά στην καταστροφή που συντελέστηκε στα νησιά του Αιγαίου. Ακόμη πιο βαρύνουσα σημασία έχει η συλλογική ανευθυνότητα των χωρών μελών της ΕΕ οι οποίες άφησαν την Ελλάδα στη μοίρα της».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, σε αντίθεση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αλλά και οργανώσεις αρωγής που επικρίνουν τη νέα νομοθεσία, για παράδειγμα τις διατάξεις για τις συνθήκες κράτησης, ο Γκέραλντ Κνάους, εμπνευστής της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, χαιρετίζει τα νέα μέτρα εκτιμώντας ότι η επίσπευση των διαδικασιών ασύλου είναι αποφασιστικής σημασίας. «Ωστόσο ο Κνάους αμφιβάλλει εάν η Ελλάδα έχει τις αναγκαίες διοικητικές δομές για να υλοποιήσει όντως τα νομοθετικά μέτρα».

Διαβάστε: Προσφυγικό- μεταναστευτικό: Πώς θα μοιραστούν οι πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα

ΤΑΖ: Υπό μεγάλη πίεση το σύστημα χορήγησης ασύλου

Όπως αναδημοσιεύει η DW, η TAZ του Βερολίνου επιγράφει το άρθρο της «Η ελληνική αστυνομία ανακάλυψε 41 ανθρώπους σε φορτηγό-ψυγείο».

Η εφημερίδα σημειώνει «Οι άνθρωποι εντοπίστηκαν στη βόρεια Ελλάδα λίγα μόνο χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία.
Από τότε που υπεγράφη η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας το 2016 και ενισχύθηκαν οι θαλάσσιες περιπολίες στο Αιγαίο η περιοχή είναι ιδιαίτερα προσφιλής στους διακινητές. Το περιστατικό συμβαίνει σε μια περίοδο, κατά την οποία το σύστημα χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση.

35.000 πρόσφυγες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται αυτή τη στιγμή σχεδόν 35.000 πρόσφυγες. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από τότε που υπεγράφη η συμφωνία για το προσφυγικό το 2016. Δυνατότητες υπάρχουν μόνο για 7.000 και οι πρόσφυγες διαβιούν κάτω από αναξιοπρεπείς για τους ανθρώπους συνθήκες».

Διαβάστε: Καβγάς Γιαννούλη-Κυρανάκη για την κατανάλωση χοιρινού πλησίον προσφυγικής δομής

NTV: 1.000 μετανάστες μεταφέρονται στην ενδοχώρα, 1.000 έρχονται στα νησιά

Στο θέμα αναφέρεται και ο τηλεοπτικός σταθμός NTV, ο οποίος σημειώνει πως «τις προηγούμενες τρεις μέρες η κυβέρνηση στην Αθήνα μετέφερε περίπου 1.000 μετανάστες στην ενδοχώρα.

Παράλληλα όμως τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες πάνω από 1.000 μετανάστες πέρασαν από την Τουρκία σε αυτά τα νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της κυβέρνησης, μέχρι το τέλος του χρόνου θα μεταφερθούν πάνω από 20.000 μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα και θα κατανεμηθούν σε όλη τη χώρα σε κατοικίες και εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα».

.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις