Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για να οδηγηθούν σε παραγραφή τυχόν αδικήματα δωροδοκίας υπουργών, στην υπόθεση της Novartis «περνάει» μέσα από την διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος.


Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου


Αυτή την πολιτική εκτίμηση έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος και Δημήτρης Τζανακόπουλος στην συνέντευξη τύπου που έδωσε η Κ.Ο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναθεωρητική διαδικασία.

«Γίνονται προσπάθειες για να μην φτάσει η έρευνα ως το τέλος» για την υπόθεση της Novartis επισήμανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας συγκεκριμένα για την «άρνηση της Ν.Δ και του ΚΙΝ.ΑΛ να υπερψηφίσουν την ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 που επιτρέπει την διαλεύκανση υποθέσεων δωροδοκίας πολιτικών χωρίς τις ασφυκτικές προθεσμίες της παραγράφου 3».

Τόνισε πως «ειδικά ενόψει της διερεύνησης του σκανδάλου Novartis η επιλογή αυτή συνιστά προφανή απόπειρα συγκάλυψης τυχόν ποινικών ευθυνών των κομμάτων αυτών».

«Θα σας το πω ευθέως, επιδιώκεται να οδηγηθεί σε παραγραφή η υπόθεση δωροδοκίας» επισήμανε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τονίζοντας πως μετατρέπεται το Σύνταγμα «σε εργαλείο για να οδηγηθούν υποθέσεις στο αρχείο».


«Είμαστε μακριά» για την ψήφο των απόδημων

Η κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του άρθρου 54 που αφορά την ψήφο των απόδημων δεν βοηθά στην δημιουργία συναινετικού κλίματος προκειμένου να δοθεί λύση τόσο συνταγματικά όσο και νομοθετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο όσον διαμένουν στο εσωτερικό.

Αυτή ήταν η εκτίμηση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για αφού όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος «δεν προβλέπεται ως συνταγματικός περιορισμός στην αναθεώρηση η ύπαρξη πραγματικού δεσμού με την χώρα».

Επίσης είπε πως «δεν προβλέπεται διαδικασία επικαιροποίησης των ειδικών εκλογικών καταλόγων» όπως και «ειδικό όργανο, εγγυήσεις και διαδικασία για τον έλεγχο και την πιστοποίηση των προϋποθέσεων άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στο εξωτερικό».

Επίσης σημείωσε πως το νομοσχέδιο που έχει προτείνει η κυβέρνηση «περιλαμβάνει ευρύτατες εξουσιοδοτήσεις στον υπουργό Εσωτερικών για ρύθμιση βασικών θεμάτων όπως η διαδικασία εγγραφής στους καταλόγους και ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα».

Μάλιστα ο Γ. Κατρούγκαλος εστίασε ιδιαίτερα στο θέμα του πραγματικού δεσμού του ψηφοφόρου (ενεργό ΑΦΜ κ.λ.π) θυμίζοντας ότι αποτελεί προϋπόθεση συναίνεσης και για άλλα κόμματα. Συνολικά εκτίμησε ότι έτσι όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες «είμαστε μακριά» από την διαμόρφωση μιας πρότασης που θα στηριχθεί από ευρεία πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις