Σε κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης θα συνεδριάσει σήμερα στις 18.00 το απόγευμα η Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της Νοvartis.

Ενώ εκκρεμεί η κατάθεση του πρώην αντιπροέδρου της εταιρίας, Κωνσταντίνου Φρουζή, τόσο η κυβερνητική πλειοψηφία της επιτροπής όσο και βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ που μετέχουν θα κληθούν να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Τόσο για την σχέση τους με την υπόθεση Novartis όσο και για την συνέχεια των εργασιών της επιτροπής.

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Η Νέα Δημοκρατία

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας θα επιδιωχθεί να συνεχιστούν κανονικά οι συνεδριάσεις της επιτροπής και να εφαρμοστεί η απόφασή της για την εξαίρεση των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη.

Για το θέμα άλλωστε έχει τοποθετηθεί και ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας σημειώνοντας πως η συνεδρίαση «θα διεξαχθεί κανονικά η συνεδρίαση και θα προστατευθεί η αποστολή της επιτροπής με τρόπο νόμιμο θεσμικό και προβλεπόμενο». Με την θέση αυτή συντάσσεται και το Κίνημα Αλλαγής.

Ο Δ.Παπαγγελόπουλος

Από την πλευρά του εξεταζόμενου από την επιτροπή Δημήτρη Παπαγγελόπουλου έχουν κατατεθεί αιτήματα εξαίρεσης βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, των Κώστα Κυρανάκη, Αθανάσιου Πλεύρη και Βασίλη Κεγκέρογλου. Παράλληλα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης έχει ζητήσει από βουλευτές της Ν.Δ που τυχόν σχετίζονται είτε με τον Κ.Φρουζή είτε με την υπόθεση Novartis να το δηλώσουν.

Συγκεκριμένα ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως «οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχουν στην προκαταρκτική επιτροπή, που έχει συσταθεί για να διερευνήσει τη δήθεν τέλεση αξιόποινων πράξεων από εμένα, οφείλουν να δηλώσουν άμεσα εάν υπάρχουν γεγονότα που μπορούν να δικαιολογήσουν εμφανή δυσπιστία για την αμεροληψία τους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως πριν το αίτημα εξαιρέσεων που έχει καταθέσει ο Δ.Παπαγγελόπουλος, στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της επιτροπής βρίσκεται το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκληση της απόφασης περί εξαίρεσης των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη. Έτσι το προεδρείο της επιτροπής θα κληθεί να τοποθετηθεί για το θέμα.

Αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί αν θα παραβρεθούν στην συνεδρίαση της επιτροπής οι Πολάκης – Τζανακόπουλος ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να αντιμετωπίσει πολιτικά το θέμα από θέση αρχής. Έτσι αναμένεται να υπερασπιστεί την θέση του ότι δεν μπορεί να αποφασίζει η πλειοψηφία της επιτροπής για το πως θα εκπροσωπηθεί το κάθε πολιτικό κόμμα στην προανακριτική επιτροπή. Για τον λόγο αυτό άλλωστε δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αντικατάσταση των δύο εξαιρεθέντων βουλευτών του.

Παράλληλα όμως δεν αποκλείεται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καλέσουν τους βουλευτές της Ν.Δ και του ΚΙΝ.ΑΛ που φέρονται να έχουν σχετιστεί στο παρελθόν με την υπόθεση Novartis να αυτο – εξαιρεθούν. Μια και – όπως θα υποστηρίξουν-τα στοιχεία που έχουν προκύψει (ανταλλαγές e-mail και συναντήσεις με τον Κ.Φρουζή) θέτουν σε αμφιβολία την αμεροληψία τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνεται ότι το κύριο ζήτημα είναι να εξεταστεί περαιτέρω η υπόθεση του σκανδάλου Novartis. Για τον λόγο αυτό θεωρεί κομβικής σημασίας την κατάθεση του μάρτυρα – κλειδί που δεν είναι άλλος από τον Κωνσταντίνο Φρουζή.