Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μπογδάνος ανέπτυξε τη δική του συλλογιστική για το θέμα της βίας. Κατ΄αρχάς δέχεταιότι είναι αναγκαία, αλλά επειδή οι πολίτες ποινικά δεν έχουν το δικαίωμα και τα περιθώριανα την ασκούν, την ευθύνηαναλαμβάνει η εκλεγμένη κυβέρνηση. Με την ψήφο του λοιπόνο λαός, σύμφωναμε το σκεπτικό του κ Μπογδάνου, μεταξύ των άλλων "παραχωρείτο μονοπώλιο της βίας σε ένα κράτος διότι κάνει μια δοσοληψία".

Δεν γνωρίζουμε αν η ηγεσία της ΝΔ συντάσσεται επίσημα με τη γραμμή Μπογδάνου. Αξίζει όμως να διαβάσουμε το άρθρο τουΓιάννη Τριάντη με τίτλο "Όχι! Δεν είστε εσείς το κράτος", το οποίο γράφτηκε με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που έλαβαν χώρα στην ΑΣΟΕΕ.

"Το είχε πει, το 1992, ο τότε πρωθυπουργόςΚωνσταντίνος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους αστυνομικούς: «Εσείς είστε το κράτος». Δεν ήταν απλώς ατυχής έκφραση. Ηταν ανατριχιαστική. Και άκρως επικίνδυνη.

Δεν χρειάζονται αναλύσεις για το επικίνδυνον του πράγματος.Ο ρόλος της αστυνομίας είναι καθορισμένος από το Σύνταγμα. Επομένως, οποιαδήποτε θεώρηση υπερβαίνει το συνταγματικό πλαίσιο, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για λογής αυθαιρεσίες εκ μέρους της αστυνομίας και των δυνάμεων καταστολής.

Ειδικά όταν η θεώρηση αυτή προέρχεται από τον πρωθυπουργό μιάς χώρας, η οποία έχει βιώσει μεταπολεμικά ένα ζοφερό καθεστώς αστυνομοκρατίας, διώξεων και εγκληματικών ενεργειών, όπως ήταν η δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ναι, τότε ήταν (1963) που ο πρωθυπουργόςΚωνσταντίνος Καραμανλήςαναρωτήθηκε έμπλεος οργής και απορίας:«Ποιος κυβερνά αυτόν τόπο;». Βέβαια, μια συναφής ερώτηση θα ήταν «ποιός επέτρεψε να δημιουργηθεί αυτό το κλίμα», αλλά δεν είναι της παρούσης. Εξάλλου έχει απαντηθεί από την ιστορία το ερώτημα αυτό…

Δυστυχώς, σήμερα-επι κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη- τα κρούσματααυθαίρετηςκαι γενικώςαπαράδεκτης συμπεριφοράςεκ μέρους αστυνομικών οργάνων δεν είναι λίγα. Συγκεκριμένες οι καταγγελίες ακόμη και εκ μέρους βουλευτών (π.χ. Κλέων Γρηγοριάδης, του ΜεΡΑ 25), όπως και η (επίσης επώνυμη) μαρτυρία για την εισβολή οργάνων της τάξεως σε μπαρ, στου Γκύζη.

Ασφαλώς και αποτελεί υποχρέωση-κι όχι απλώς δικαίωμα- της αστυνομίας να ψάχνει για ναρκωτικά, ώστε να αντιμετωπιστούν οι υπαρκτές συμμορίες και οι έμποροι που τα διακινούν. Ασφαλώς και οι αστυνομικές εξορμήσεις απανταχού της γής δεν γίνονται με «το σείς και με το σας». Όμως η συμπεριφορά των αστυνομικών-τουλάχιστον σύμφωνα με όσα έχουν καταγγελθεί και δεν έχουν διαψευστεί- ήταν επιεικώς απαράδεκτη.

Η πιο ηχηρή στη σειρά των καταγγελιών έγινε από έναν πολίτη, ο οποίος εδάρη ανηλεώς και υπέστη ποικίλες ταπεινώσεις (τον ξεγύμνωσαν και τον χλεύαζαν). Πρόκειται για τον συλληφθέντα στα Εξάρχεια,Λάμπρο Γούλα, ο οποίος κατήγγειλε δημοσίως ότι οι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν του είπαν, μεταξύ άλλων:
«Ετσι γα@@νε οι χακί. Στα Εξάρχεια έχουμε χούντα ρε, το κατάλαβες; Οποιος δεν δέχεται φάπα και που@@α, δεν μπαίνει στα Εξάρχεια. Εμείς κάνουμε κουμάντο».

Ανατριχιαστικές κουβέντες, φρικώδης συμπεριφορά. Όμως μέχρι στιγμής ούτε εισαγγελέας παρενέβη, ούτε ο αρμόδιος υπουργός,Μιχάλης Χρυσοχοϊδηςενδιαφέρθηκε για την διερεύνηση της υποθέσεως ώστε να διαπιστωθεί αν όντως συνέβησαν όσα καταγγέλλει ο Γούλας ή συνιστούν υπερβολές, μυθεύματα και συκοφαντίες.

Η στήλη δεν παρακάμπτει το γεγονός ότι αρκετοί αστυνομικοί έχουν υπάρξει θύματα βίας. Ουτε συμμερίζεται απλοϊκές ή ιδεοληπτικές απόψεις ότι κάθε αστυνομική επιχείρηση φέρει εγγενώς απεχθή κατασταλτικό χαρακτήρα.

Όμως ο,τιδήποτε επιδοτεί την αστυνομική αυθαιρεσία -η ανοχή σε έκνομη συμπεριφορά των οργάνων, η αίσθηση οτι αυτοί είναι το κράτος κλπ -οδηγεί σε επίφοβες ατραπούς. Η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στην κοινωνία απέχει παρασάγγας από το σιδηρούν προσωπείο του αστυνομικού κράτους…"

Αναδημοσίευση από το NEWPOST

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις