Για 3η συνεχή φορά καταθέτει σήμερα στις 9.30 το πρωί, στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ο Κωνσταντίνος Φρουζής. Την προηγούμενη Τρίτη έκανε την εισηγητική του μαρτυρία, χθές Πέμπτη δέχθηκε τις ερωτήσεις των εισηγητών των κομμάτων. Σήμερα την σκυτάλη παίρνουν οι υπόλοιποι βουλευτές – μέλη της επιτροπής για να υποβάλλουν ερωτήσεις.

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Η εικόνα του μάρτυρα – κλειδί

Αν και οι συνεδριάσεις της επιτροπής γίνονται πίσω απο κλειστές πόρτες λόγω του εισαγγελικού χαρακτήρα της, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες μπορούν να ανασυνθέσουν την «εικόνα» της παρουσίας και της μαρτυρίας του. Αυτή η «εικόνα» αρκετά απέχει από το λόγο ενώς στιβαρού διευθυντή μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας που μάλιστα έχει διατελέσει επι μία 3ετία και πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας.

Σύμφωνα με περιγραφές που διέρευσαν από την Προανακριτική Επιτροπή, ο Κωνσταντίνος Φρουζής στις έως τώρα απαντήσεις του «πλατιάζει» ιδιαίτερα, χρησιμοποιώντας μεγάλες προτάσεις που δέν έχουν ώς κύριο χαρακτηριστικό την συνοχή.

Η αμήχανη παρουσία του ερμηνεύεται από πηγές εντός της προανακριτικής ώς δείγμα της δυσχερούς θέσης στην οποία έχει βρεθεί, την οποία έχει και ο ίδιος περιγράψει. Συνολικά επιχειρεί – όπως λένε- να περιγράψει τον εαυτό του ως θύμα σε όλα τα μέτωπα:

Είτε αυτό αφορά τις υποθέσεις δωροδοκιών που ο Κ.Φρουζής εκτιμά ότι τους τις έχουν προσάψει τα μέσα ενημέρωσης, είτε τον ρόλο του στην Novartis όπου δηλώνει ότι συνεργάτες του τον πρόδωσαν ή είχαν παράτυπες συμπεριφορές, είτε όσον αφορά τις εισαγγελικές αρχές.

Ειδικά για τις τελευταίες – εκτιμά ότι του άσκησαν πιέσεις, αναιρώντας όμως συνεχώς τον τρόπο με τον οποίο αυτό συνέβη. Η αρχική κατάθεσή του περί του ότι του προτάθηκε να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας για να μιλήσει για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, άλλαξε στην συνέχεια με τον ισχυρισμό ότι του προτάθηκε να αναφερθεί γενικά σε πολιτικους. Δίχως να του υποδειχθεί κάποιο όνομα και με την γενικόλογη υπόσχεσεί ότι θα έχει «ευνοϊκή μεταχείριση». Επίσης στην μαρτυρία του δεν υπάρχει κάποια αναφορά στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποιος είναι και το πολιτικό πρόσωπο για το οποίο έχει συσταθεί η Προανακριτική Επιτροπή.

Οι σχέσεις με πολιτικούς

Ιδιαίτερα «θολές» ήταν οι αναφορές του σχετικά με το ποιούς πολιτικούς γνωρίζει ή έχει συναντήσει. Ο Κ.Φρουζής παρουσίασε στην Προανακριτική μία «μίξη» πολιτικών προσώπων που έχει συναντήσει με την θεσμική του ιδιότητα, πολιτικούς που γνωρίζει λόγω οικογενειακών σχέσεων και πολιτικούς με τους οποίους είχε πιο τακτικές συνευρέσεις χωρίς όμως να οριοθετεί όλα αυτά με ακρίβεια. Ενδιαφέρουσα αναφορά είναι αυτή που φέρεται να έκανε για τις οικογενειακές σχέσεις που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και είναι κάτι που έχει αναφερθεί από τον ίδιο όσο και τα μέσα ενημέρωσης στο παρελθόν.

"Εδώ είναι Ελλάδα"

Στο μόνα θέματα που ο Κωνσταντίνος Φρουζής ήταν κρυστάλλινα σαφής αφορούσαν το αίτημα του να απελευθερωθούν τα 1.8 εκατομμύρια των λογαριασμών του και ο ισχυρισμός ότι ουδέποτε έχει εμπλακεί με δωροδοκίες ή αντίστοιχες πρακτικές.

Πάντως φαίνεται ξεκάθαρα να γνώριζε το τι επικρατεί στην φαρμακευτική αγορά και την στενή σχέση αυτής της αγοράς με την πολιτική, Αλλωστε θα ήταν παράξενο ότιδήποτε άλλο για έναν άνθρωπο με τις ιδιότητές του. Χαρακτηριστική επ' αυτού ήταν η απάντηση που έδωσε στον εισηγητή μικρότερου συγκριτικά κοινοβουλευτικού κόμματος όταν ρωτήθηκε σχετικά:

  • Βουλευτής: Πως ειναι δυνατόν στην Αμερική η υπόθεση της Novartis να είναι σκάνδαλο με γιατρούς κι εδώ να εμπλέκονται πολιτικοί;
  • Κ.Φρουζής: Γιατί εδώ είναι Ελλάδα….

Προφανώς ώς διευθυντής της Νοvartis από το 2007 έως το 2015 και πρόεδρος του ΣΦΕΕ απο το 2012 έως το 2015 ο Κωνσταντίνος Φρουζής την γνωρίζει καλά αυτή «την Ελλάδα». Το ερώτημα είναι τι από αυτά που γνωρίζει θα καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή και κατ’ επέκταση στο Κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις