Το μέρος στη Μονή  δεν θύμιζε χώρο φιλοξενίας ανθρώπων αλλά εξορία που δεν είχε ρεύμα, ούτε νερό.

Μετά  την άρνηση 60 προσφύγων  να φιλοξενηθούν στην Ι.Μ. Πορετσού, στα όρια Ηλείας – Αχαΐας, λόγω των πολύ δύσκολων -όπως είπαν- συνθηκών διαβίωσης στο απομονωμένο μοναστήρι, οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν στην Ιερά Μόνη Κάτω Δίβρης Ηλείας αλλά για μία ακόμη φορά δεν ευοδώθηκε η μετεγκατάστασή τους καθώς κι εκεί οι συνθήκες φιλοξενίας ήταν ακατάλληλες με αποτέλεσμα η δομή να αναστείλει τη λειτουργία της.

Το χρονικό

Την Πέμπτη, περίπου 60 πρόσφυγες έφτασαν στην Ι.Μ. Πορετσού, τους οποίους "υποδέχθηκαν" κάτοικοι των χωριών Πλατανίτσα και Αγράμπελα, αντιδρώντας στην απόφαση του μητροπολίτη Ηλείας να φιλοξενηθούν στον χώρο της μονής – η οποία είναι άδεια.

Ωστόσο, λόγω των συνθηκών οι πρόσφυγες αποφάσισαν από μόνοι τους να φύγουν από εκεί, λίγες ώρες μετά την άφιξή τους.

Όπως επιβεβαιώνουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, η τοποθεσία της μονής, σε απομακρυσμένη περιοχή καθώς και το ορεινό σημείο όπου βρίσκεται με έντονο το κρύο, ήταν οι λόγοι που αντέδρασαν οι πρόσφυγες

"Καλύτερα στη Μόρια" φέρεται να είπαν όταν έφτασαν στο μοναστήρι.

Τελικά, μεταφέρθηκαν στην Ιερά Μόνη Κάτω Δίβρης Ηλείας, όπου και εκεί είχε προγραμματιστεί φιλοξενία προσφύγων.

Ωστόσο, λίγο μετά και αυτή η δομή φιλοξενίας ανέστειλε την λειτουργία της.

Σύμφωνα με το ilianews.gr, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας διαπίστωσε ότι «οι συνθήκες χρειάζονται μεγάλη βελτίωση για να μπορούν τουλάχιστον ανθρώπινα να φιλοξενηθούν κάποιοι άνθρωποι εδώ, ειδικά όταν είναι γυναίκες και μικρά παιδιά».

Σύμφωνα επίσης με τον αντιδήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, Βασίλη Αρβανίτη, η κατάσταση η οποία βρίσκεται αυτήν την ώρα η δομή δεν είναι κατάλληλη για φιλοξενία προσφύγων.

Έτσι, λοιπόν, οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε άλλη δομή στη Βόρεια Ελλάδα.