Δεν πρόκειται για μία απλή σημαία. Πρόκειται για ένα χειροπιαστό αιματοβαμμένο σύμβολο. Είναι η ελληνική σημαία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που εδώ και δεκαετίες οδηγεί κάθε χρόνο την πορεία μνήμη στην επέτειο. Κι είναι γνωστό ότι χρόνια τώρα βρίσκεται υπό την κατοχή της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, την ΠΑΣΠ, παρά τη σωρεία διαμαρτυριών και τις υποσχέσεις της οργάνωσης ότι θα παραδοθεί προς φύλαξη στη Βιβλιοθήκη της Βουλής.

Ουδείς γνωρίζει πως και ποιος την βρήκε. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι κάποιοι των οποίων την ταυτότητα δεν γνωρίζουμε, την επόμενη της 17ης Νοεμβρίου του 73, την παρέδωσαν στα γραφεία της εφημερίδας «Βραδυνή». Η εφημερίδα τότε στεγαζόταν στην Ομόνοια. Ο εκδότης της εφημερίδας, Τζώρτζης Αθανασιάδης, ανέλαβε να τη φυλάξει, αλλά δεν είπε ποτέ πως ακριβώς βρέθηκε στα χέρια του.

Το 74 η σημαία πέρασε στην κατοχή της ΕΦΕΕ. Και τα επόμενα δύο χρόνια την κρατούσαν στην πορεία αντιπρόσωποι της. Από και μετά αρχίζει μια ιστορία από αυτές που μόνο εν Ελλάδι συμβαίνουν. Το δια ταύτα είναι ότι από το 1982 η σημαία βρίσκεται στην φύλαξη της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ και κυκλοφορεί από σπίτι σε σπίτι, κι από κομματικά γραφεία σε κομματικά γραφεία.
Είναι ευρέως γνωστή, αλλά ανεπιβεβαίωτη, η ιστορία πως η Σημαία του Πολυτεχνείου,κάποια στιγμή πλύθηκε από λάθος στο πλυντήριο από μητέρα φοιτητή της ΠΑΣΠ. Συγκεκριμένα η εφημερίδα Ποντίκι το 2011 είχε γράψει ότι ημητέρα του φοιτητή την έπλυνε όταν την ανακάλυψε κρυμμένη σε ένα μπαούλο επισκεπτόμενη τον γιο της για να του συγυρίσει τηγκαρσονιέρα στην οποία έμενε.

Φέτος λοιπόν «γράφτηκε» ότι το ιστορικό λάβαρο κατέχει η νεολαία του Σύριζα.

Με αφορμή αυτή τη διαρροή ο Σωτήρης Αλεξίου, γραμματέας της νεολαίας Σύριζα έγραψετα ακόλουθα:

Σχετικά με τη διακίνηση ψευδών ειδήσεων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατέχουν την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, θέλουμε να υπενθυμίσουμε κάποια πράγματα:

Το ιστορικό σύμβολο του αγώνα ανήκε και ανήκει στην Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας.

Το ιστορικό σύμβολο του αγώνα εκλάπη από την ΠΑΣΠ και τη νεολαία ΠΑΣΟΚ μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ.

Είναι γνωστό σε όλους ότι κάθε χρόνο η ΠΑΣΠ παίζει κλεφτοπόλεμο έξω από την αμερικανική πρεσβεία για να φυγαδεύσει την αιματοβαμμένη σημαία.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει στους διαρρήκτες της ιστορικής μνήμης να αμαυρώνουν την ιστορική επέτειο και τον αγώνα των νέων.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφή θέση πως το αιματοβαμμένο σύμβολο του αγώνα πρέπει, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ΕΦΕΕ, να αποδοθεί στον ΣΦΕΑ.

Τί απαντά η ΠΑΣΠ

"Μέρες μνήμης, μέρες αγωνιστικής εγρήγορσης και πάλι ανέλαβαν δράση όσοι επέλεγαν πάντα τον ρόλο του υπονομευτή και του προβοκάτορα, όσοι στέκονταν πάντα απέναντι στην ενότητα του λαϊκού και φοιτητικού κινήματος" αναφέρει ανακοίνωση των φοιτητών της ΠΑΣΠ.

"Σχετικά με τα σημερινά προβοκατόρικα δημοσιεύματα περί περιφοράς της αιματοβαμμένης σημαίας από το ένα κομματικό γραφείο στο άλλο καθώς και την κατάπτυστη δήλωση του κρατικοδίαιτου γραμματέα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ περί κλοπής, η απάντηση είναι ότι η σημαία θα είναι και φέτος στην κεφαλή της αντιιμπεριαλιστικής πορείας με κατάληξη την Αμερικάνικη πρεσβεία.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή την Nεολαία στην αυριανή παλλαϊκή πορεία".