Με δεδομένο πως τίποτε στην πολιτική δεν γίνεται τυχαία, εντύπωση προκαλεί ένα άρθρο της εφημερίδας WashingtonPost που επέλεξε να δημοσιοποιήσει στον λογαριασμό του στο twitter, o διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Ιδίως από στην στιγμή που το άρθρο έχει ώς αντικείμενο την σχέση των κυβερνήσεων με δισεκατομυριούχους που κυριαρχούν σε επιχειρηματικούς κλάδους. Όπως και για το «μέλλον του καπιταλισμού» που συναρτάται από την εξέλιξη των σχέσεων αυτών,

Στο άρθρο της WashingtonPost γίνεται λόγος για τον ρόλο των μεγάλων επιχειρηματιών στις σύγχρονες δυτικές οικονομίες. Μάλιστα με συγκεκριμένες αναφορές:

Σε περιπτώσεις που λειτούργησαν αρνητικά, όπως ο Ανταμ Νιούμαν της WeWork που οδήγησε την εταιρία στην πτώχευση.

Τις περιπτώσεις επιχειρηματιών που λειτούργησαν θετικά για την οικονομία όπως ο Μπίλ Γκέιτς της Microsoft. Αυτοί επιβεβαιώνουν –όπως λέει το άρθρο- τον γενικό κανόνα ότι ο καπιταλισμός μπορεί να δημιουργήσει ευημερία χωρίς να οδηγεί μια χώρα στην ολιχαρχία.

Επίσης γίνεται λογος για επιχειρηματίες που ενισχύσουν την αριστερά του Μπέρνι Σάντερς όπως ο Τζώρτζ Σόρος, αλλά και για επιχειρηματίες που χρηματοδοτούν την «σκληρή δεξιά» των ΗΠΑ όπως ο Τζό Ρίκετς.

Ειδική αναφορά γίνεται στους επιχειρηματίες Γιουτζίν Μέγιερ και Τζέφ Μπέζος που αγόρασαν την ιδια την WhashingtonPostόταν αυτή κατέρευσε επιχειρηματικά.

Το άρθρο αναφέρεται και σε άλλους επιχειρηματίες όπως ο Μαίκλ Μπλούμπεργκ που φέρεται ότι θα κατέβει απευθείας στον πολιτικό στίβο. Ωςπιθανός υποψήφιος μάλιστα των Δημοκρατικών απέναντι στον Ντόναλντ Τράμπ.

Στο κείμενο τέλος παρατίθεται το στατιστικό στοιχείο που λέει ότι σήμερα στις ΗΠΑ υπάρχουν 607 δισεκατομμυριούχοι και έχουν αυξηθεί κατά 50% από το 2010. Ενώ το 0,1% του πληθυσμού ελέγχει το 15% έως 20% του πλούτου.

Είναι άγνωστο τι από όλα αυτά προβληματίζει περισσότερο το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Πάντως είναι βέβαιο ότι πολλές ταυτίσεις μπορούν να γίνουν με την ελληνική πραγματικότητα. Δεν βρίσκετε;

Γ.Λ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις