Η πλήρης αντίθεση Νέα Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας, αλλά και στην συνταγματική κατοχύρωση της εξάλειψης των διακρίσεων για θρησκευτικούς λόγους ή φύλου και (-)ουαλικού προσανατολισμού καταγράφηκε στη συζήτηση στην Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Σήμερα συζητείται η πρώτη ενότητα των άρθρων του Συντάγματος που περιλαμβάνει το περίφημο άρθρο 3 για τις σχέσεις εκκλησίας και κράτους.

Ο εισηγητής της Νέας ΔημοκρατίαςΚώστας Τζαβάρας επισήμανε στην εισηγητική ομιλία του ότι δεν υφίσταται θέμα αλλαγών στο ζήτημα. Σημείωσε μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι αυτό προκύπτει και από τον ίδιο τον τίτλο του άρθρουτου υφιστάμενου Συντάγματος που αναφέρεται «σε σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους», αντιμετωπίζει δηλαδή ως δύο χωριστές οντότητες.

Ο Κ.Τζαβάρας υποστήριξε ότι το Σύνταγμα είναι εξοπλισμένο απέναντι σε οποιοδήποτε θρησκευτικό χρωματισμόενώ υπερασπίστηκε την έννοια της «επικρατούσας θρησκείας». Παράλληλα, τόνισε πως διασφαλίζεται πλήρως η συμμετοχή κάθε πολίτη στη πολιτική, πολιτιστική και οικονομική ζωή του τόπου, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.

Τηστάση της Νέας Δημοκρατίας επέκρινε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας πως δεν επιθυμεί καμία αλλαγή ούτε στα άρθρα που αφορούν την σχέση κράτους και εκκλησίας, ούτε όμως και σε αυτά που αφορούν την απαγόρευση διάκρισης λόγω φύλου ή (-)ουαλικού προσανατολισμού. Τόνισε ότι σε όλη την Ευρώπη μόνον οι κυβερνήσεις των Ορμπαν και Σαλβίνι αρνούνται αυτές τις αλλαγές και η Ν.Δ συντάσσεται με αυτές τις δυνάμεις. Μνημόνευσε, μάλιστα, ακόμη και την αναθεώρηση του 1975 όταν η τότε εισήγηση της κυβέρνησης ήταν πώς είναι ορθός ο διαχωρισμός των σχέσεων κράτους – εκκλησίας. Παραδέχονταν όμως ότι οι κοινωνικές συνθήκες δεν το επέτρεπαν. Με βάση αυτό σημείωσε ότι ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία δε λέει καν το ίδιο 45 αργότερα αλλά έχει ολισθήσει σε μία πιο συντηρητική θέση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει την αφαίρεση όλων των αναφορών θεολογικού χαρακτήρα στο άρθρο 3 του Συντάγματος και την θεσμοθέτηση για απαγόρευση διακρίσεων στο άρθρο 5 παρ. 2 του συνταγματικού κειμένου. Στην πρώτη φάση της αναθεωρητικής διαδικασίας τα άρθρα αυτά είχαν λάβει λίγο πάνω από 151 ψήφους, και έτσι για να ενταχθούν στον συνταγματικό χάρτη της χώρας οι αλλαγές, χρειάζεται από τη παρούσα αναθεωρητική Βουλή να υπερψηφιστούν από 180 βουλευτές. Υπέρ αυτών των προτάσεων έχει ταχθεί τόσο το ΚΚΕ όσο και το Μέρα25.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε στην δική του τοποθέτηση ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να ενταχθεί στην αναθεωρητική διαδικασία το άρθρο 16 παρ. 2 που αφορά τις σχέσεις εκπαίδευσης και θρησκείας στην πρώτη φάση της αναθεώρησης. Επισημαίνουμε ότι το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ τότε είναι πως αυτό θα έδινε την δυνατότητα ουσιαστικής αναθεώρησης του άρθρου 16 στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις