Το κύρος και η πολιτική λειτουργία του θεσμού του Προέρδου της Δημοκρατίας βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης στην Βουλή για την Συνταγματική Αναθεώρηση αφού στην ενότητα των άρθρων που συζητούνται περιλαμβάνεται και το άρθρο 32 που αφορά την προεδρική εκλογή.
Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Αν και κοινός τόπος για τις πολιτικές δυνάμεις είναι η αποσύνδεση της διαδικασίας του θεσμού του ΠτΔ από την διάλυση της Βουλής, σε διαφορετική κατεύθυνση κινούνται οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ν.Δ
Το κυβερνητικό κόμμα προκρίνει ώς τελική λύση, μετά τις 3 προβλεπόμενες ψηφοφορίες όπου απαιτούνται τα 3/5 της Βουλής (180 ψήφοι) την εκλογή προέδρου με την σχετική πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή ακόμη και με λιγότερους από 151 ψήφους. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας σημειώνεται ότι η πρόταση της δίνει τη δυνατότητα στις πολιτικές δυνάμεις στον πρώτο γύρο προσπαθειών με συναίσθηση πολιτικής ευθύνης και πνεύμα εθνικής συνεννόησης, χωρίς θεσμικούς καταναγκασμούς να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μία ισχυρή προσωπικότητα μεγάλου κύρους με 200ή 180 ψήφους. Επίσης σημειώνει ότι η εκλογή από τον λαό υποδαυλίζει μία θεσμική αντίφαση, να έχεις έναν ισχυρό Πρόεδρο, νομιμοποιημένο όμως από το λαό, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες. Τέλος σημειώνει πως μεταφέρει την κομματική αντιπαράθεση στο λαό, όπου είναι βέβαιο ότι ο πολιτικός διάλογος δεν θα στρέφεται γύρω από την Προσωπικότητα του Προέδρου, αλλά γύρω από τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα, μετατρέποντας την ψήφο των πολιτών σε «ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση».
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαρατάσσει την πρόταση για 6 ψηφοφορίας όπου θα αναζητηθούν συναινέσεις των πολιτικών κομμάτων και στην συνέχεια απευθείας εκλογή προέδρου από τον λαό. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ασκώντας κριτική στην Ν.Δ λέγοντας πως «όταν προτείνεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να βγαίνει και με 130 ψήφους» τότε «ακόμη και ο κηπουρός μας αν μπεί να μπορεί να βγεί πρόεδρος» μιλώντας για «εκφυλισμό του θεσμού» . Επισήμανε επίσης ότι «εμείς προβλέπαμε την δυνατότητα να εκβιαστεί θεσμικά η συναίνεση», ενώ αναφέρθηκε καις τα περιθώρια διαλόγου μεταξύ των κομμάτων θέτωντας το ερώτημα: «ανάμεσα στην επιλογή από τον λαό και να ψηφίζεται από 130 δεν υπάρχουν ενδιάμεσες λύσεις;». Επίσης εκφράστηκε θετικά για τον νύν πρόεδρο λέγοντας πως «ο Προκόπης Παυλόπουλος ειναι ένας καλός πρόεδρος που τίμησε το αξίωμά του».
Θέμα αντισυνταγματικότητας
Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή αυτό το ζήτημα κατέθεσε σήμερα ένστασηαντισυνταγματικότητας στην αναθεωρητικής διαδικασία και συγκεκριμένα για το άρθρο 32 παρ. 4 με τον εισηγητή του Γιώργο Κατρούγκαλο να σημειώνει ότι πρόκειται για «χονδροειδή προσπάθεια εργαλειοποίησης του Συντάγματος με βάση το άρθρο 110» αφου όπως σημείωσε κάποιοι «θέλουν να υποβαθμίσουν τον ρόλο του προέδρου της Δημοκρατίας»
Η πρόταση αντισυνταγματικότητας αναφέρει τα εξής:
«Η αντισυνταγματικότητα αφορά τόσο την παραβίαση της αναθεωρητικής διαδικασίας, όσο και την παραβίαση των ουσιαστικών ορίων της αναθεώρησης.
1. Η πρόταση της ΝΔ παραβιάζει τα διαδικαστικά όρια της αναθεώρησης, εφόσον είναι αντίθετη με την απόφαση της πρώτης αναθεωρητικής Βουλής με την οποία προσδιορίσθηκε η κατεύθυνση και οριοθετήθηκε το εύρος της αναθεωρητικής εξουσίας της παρούσας Βουλής, ορίζοντας σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή του Προέδρου.
2. Η πρόταση παραβιάζει και τα ουσιαστικά όρια της αναθεώρησης. Η υποβάθμιση της νομιμοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, λόγω της δυνατότητας εκλογής του ακόμη και από τη σχετική πλειοψηφία της Βουλής, παρά την εκπεφρασμένη ή έμμεση αποδοκιμασία της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών προς το πρόσωπό του, είναι ασύμβατη με την μη αναθεωρήσιμη προεδρευόμενη μορφή του πολιτεύματος, από την οποία απορρέει η υποχρέωση αυξημένης νομιμοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, επομένως και εκλογής του με αυξημένη πλειοψηφία. Η ένσταση ασκείται σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (ΚτΒ), δεδομένου ότι το άρθρο 119 ΚτΒ που ρυθμίζει τα σχετικά με την διαδικασία αναθεώρησης προβλέπει ότι η διαδικασία της συζήτησης διέπεται από αναλογική εφαρμογή των άρθρων 95 έως 104, άρα έχει έδαφος εφαρμογής σε αυτήν και το άρθρο 100, που προβλέπει την ένσταση αντισυνταγματικότητας.¨»