Βουλή: Δεκτό επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση

Βουλή: Δεκτό επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση

Δεκτό επί της αρχής, από την πλειοψηφία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, έγινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις» με το οποίο προωθείται η περαιτέρω εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της ευρωπαϊκής οδηγίας 2008/52 του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21/5/2008.

Υπέρ τάχθηκαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, την επιφύλαξή τους εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ καταψήφισαν οι αγορητές του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Ξεκάθαρος στόχος μας είναι να καταστήσουμε τη διαμεσολάβηση μια πρόσθετη μέθοδο επίλυσης διαφορών, πριν προσφύγουν οι ενδιαφερόμενοι στην κανονική διαδικασία δικαιοσύνης, τόνισε στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, επισημαίνοντας παράλληλα τη σχετική υποχρέωση της χώρας μας προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Μετά μάλιστα και τις τοποθετήσεις των εισηγητών και αγορητών των κομμάτων, ο κ. Τσιάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι το μεγαλύτερο μέρος τους «βρίσκεται πολύ κοντά στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης». Πρόκειται για προσπάθεια που έγινε και από προηγούμενες κυβερνήσεις, και που η κατάληξη της θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, θα δώσει διαφορετική νομική "κουλτούρα" στην κοινωνία, για την επίλυση διαφορών με εναλλακτικό τρόπο.

Αναφερόμενος μάλιστα στην ευρωπαϊκή εμπειρία, μίλησε για το παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία επιχείρησε και αυτή το 2010 να θεσπίσει τον θεσμό της διαμεσολάβησης, και παρά τις αντιπαραθέσεις με τον νομικό κόσμο της χώρας, κατέληξε σήμερα να έχει ενσωματώσει τον θεσμό με τέτοια επιτυχία ώστε 250.000 υποθέσεις το χρόνο να λύνονται με τη διαμεσολάβηση η οποία επιφέρει σημαντική ελάφρυνση της δικαστικής ύλης.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Διον. Καλαματιανός εκτίμησε ότι πίσω από τις δήθεν αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο στον προηγούμενο νόμο του 2018 κρύβεται η «αδυναμία έναρξης της υποχρεωτικότητας του νέου θεσμού».

Η διαμεσολάβηση εισήχθη το 2010, μεταρρυθμίστηκε το 2018 με σχέδιο δράσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με την Κομισιόν και σήμερα τον αλλάζει η κυβέρνηση για να οικειοποιηθεί το θεσμό είπε ο κ. Καλαματιανός, εκφράζοντας την επιφύλαξη του κόμματός του επί της αρχής.