Σύμφωνα με δημοσίευμα που δημοσιεύει η εφημερίδα «τα Νέα», η επιλογή των περιοχών γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια και σενάρια όπως «αναλογικότητα» στους νομούς, όχι επιβάρυνση των ήδη επιβαρυμένων περιοχών» και «προτίμηση βιομηχανικών περιοχών ή ΒΙΠΕ που έχουν εγκαταλειφθεί» καθώς ως υποδομές με εγκαταστάσεις ύδρευσης, ηλεκτρισμού κλπ προκρίνονται ως καταλληλότερες.

Έγκυρες πηγές του δημοσιεύματος αναφέρονται συγκεκριμένα σε πέντε περιοχές. Προς το παρόν προκρίνονται τα σενάρια για δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, από το βασικό σενάριο δεν λείπουν η Κρήτη (εξετάζονται χώροι στο Ρέθυμνο), η Στερεά Ελλάδα, για την οποία οι αρμόδιοι διακρίνουν περιθώρια για νέα δομή περισσότερο στη Φθιώτιδα (σε αντίθεση με τη Βοιωτία και την Εύβοια), καθώς και οι νομοί της Πελοποννήσου, πιθανότατα εκτός της Κορίνθου.

Από την αρχική επεξεργασία ίσως παραμείνουν εκτός το Βορειοανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Ιονίου, και πιθανότατα ο Νομός Έβρου στην Ανατολική Μακεδονία και οι «φορτωμένοι» νομοί της Ηπείρου. Βέβαια, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, παράλληλα εξετάζονται οι δυνατότητες της Θεσσαλίας, όπου λειτουργούν ήδη μία μεγάλη και μία μικρότερη δομή σε Λάρισα και Βόλο αντίστοιχα, καθώς και της Δυτικής Ελλάδας, που – σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες – αντιμετωπίζει το πρόβλημα των χιλιάδων μεταναστών εκτός δομών (σε Αχαΐα και Ηλεία).

Θύελλα αντιδράσεων

Την ίδια ώρα θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση στο προσφυγικό ζήτημα, με κύριους άξονες τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, τη μεταφορά 20.000 προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, την αύξηση των απελάσεων και επιστροφών και την καλύτερη φύλαξη των συνόρων για την ανάσχεση των ροών, όπως αυτός παρουσιάστηκε την Τετάρτη.

Διαβάστε: Προσφυγικό: Λουκέτο σε Μόρια, κλειστά κέντρα σε 5 νησιά- Το σχέδιο της κυβέρνησης

Ήδη, ο δήμαρχος Σάμου και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισαν να υποβάλλουν παραίτηση εάν υλοποιηθεί η απόφαση για δημιουργία κλειστού κέντρου στο νησί.

Πυρ ομαδόν δέχεται η κυβέρνηση και από την Αντιπολίτευση που την κατηγορεί για μετατροπή των νησιών σε φυλακές, προεξοφλώντας ότι τέτοια μέτρα όχι μόνο δεν λύνουν, αλλά αντιθέτως οξύνουν τα προβλήματα και επιδεινώνουν τις -ήδη άθλιες- συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Απέναντι από την κυβέρνηση και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΚΟ που ασχολούνται με τα ζητήματα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις