Μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιδοκίμασε τις επιμέρους αλλαγές στο δημόσιο συμπεριλαμβανομένης και της ολοκλήρωσης της διαδικασίας τοποθέτησης γενικών γραμματέων με την έννοια που τους δίνει ο νόμος για το επιτελικό κράτος ως τις αρχές του 2020, ωστόσο εντοπίζει προβλήματα με τις προσλήψεις.

Συγκεκριμένα σημειώνει ότι λόγω των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων την άνοιξη και το καλοκαίρι, δεν έχει γίνει μεγάλο μέρος από τις 6.628 μόνιμες προσλήψεις οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για φέτος αλλά ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Ωστόσο, ο αριθμός των συμβασιούχων, όπως τονίζεται στην έκθεση, συνέχισε να αυξάνεται σταδιακά από την αρχή του χρόνου έχοντας φτάσει κοντά στους 77.000 από 71.643 που ήταν η συμφωνημένη οροφή προσλήψεων για το φετινό χρόνο,

Προτείνεται λοιπόν οι 5.200 «υπεράριθμοι» συμβασιούχοι του δημοσίου να αποχωρήσουν με κάποιο τρόπο, ώστε η Ελλάδα να επανέλθει στα συμφωνημένα όρια σε ό,τι αφορά τον αριθμό τους προσωπικού και το μισθολόγιο για το δημόσιο.

Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί στο θέμα τονίζοντας ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, αλλά οι αριθμοί θα επανέλθουν στα συμφωνημένα επίπεδα με την μη ανανέωση συμβάσεων του προσωπικού αυτού .