Η τελική διατύπωση του νομοσχεδίου για την ψήφο των απόδημων και η αντίστοιχη προσαρμογή στο άρθρο 54 του Συντάγματος θα κρίνει τελικά αν θα περάσει από την ολομέλεια της Βουλής με τους 200 ψήφους που απαιτεί η συνταγματική επιταγή.

Πάντως έως τώρα φαίνεται πιθανή μία διακομματική σύγκλιση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην Βουλή, κάλεσε τα κόμματα «να αποδείξουν εμπράκτως ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη συμβολή των Ελλήνων του εξωτερικού στην προσπάθεια αναγέννησης που κάνει η χώρα».

Τόνισε, μάλιστα, πως τυχόν υπερψήφιση του νομοσχεδίου «θα είναι ένα μήνυμα προς τους συμπατριώτες μας ότι η πατρίδα θέλει να κρατήσει ισχυρούς δεσμούς μαζί τους».

Πάντως, ήδη έχει δηλώσει αισιόδοξος για την τελική έκβαση μετά από συνεχείς διακομματικές διαβουλεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τεθεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να υπερψηφίσει την διάταξη. Αυτές αφορούν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην υπάρξει αλλοίωση του σώματος των ψηφοφόρων και στη λογική του να τεκμηριώνεται η οργανική σχέση του ψηφοφόρου με την Ελλάδα.

Επίσης απαιτούνται ανάλογες συνταγματικές διατυπώσεις, ώστε ο νόμος να μην μπορεί να καταπέσει από τυχόν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στην ίδια περίπου στάση αναμονής βρίσκεται και το ΚΚΕ που εξαρχής είχε σαφή θέση.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Γιάννης Γκιόκας, «είναι θετικό που έγινε συζήτηση γύρω από τις προτάσεις του ΚΚΕ, όμως η τελική μας στάση θα διαμορφωθεί από την κατάθεση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης και εφόσον οι προϋποθέσεις που βάλαμε καλύπτονται και συνταγματικά στο άρθρο 54 και φυσικά νομοτεχνικά στο σχέδιο νόμου».