Κακοκαιρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Καβάλα και Θάσος- Προβλήματα σε όλη τη χώρα [vid]

Κακοκαιρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Καβάλα και Θάσος- Προβλήματα σε όλη τη χώρα [vid]

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η χθεσινή νεροποντή σε διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως στην Καβάλα, τη Λαμία και τη Θάσο όπου οι δρόμου μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Μάλιστα, με απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, περιοχές της Καβάλας και της Θάσου, που επλήγησαν από την έντονη βροχόπτωση τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Περιφέρεια έκανε δεκτό το αίτημα των δύο δήμων, Καβάλας και Θάσου, να κηρυχθούν συγκεκριμένες περιοχές τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες. Στη Θάσο, έξι περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια του νησιού, ενώ στην Καβάλα δύο περιοχές στη δημοτική ενότητα Φιλίππων.

Βελτιωμένη είναι σήμερα η κατάσταση στις αγροτικές περιοχές των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου, που την Πέμπτη αντιμετώπισαν πολλά πλημμυρικά φαινόμενα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή.

Η βροχή συνεχίστηκε καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας έως νωρίς το μεσημέρι, ωστόσο η ένταση της δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να προκαλέσει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα δημιουργώντας προβλήματα στο οδικό δίκτυο, σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Λόγω της κλίσης του εδάφους, ο μεγαλύτερος όγκος του νερού, αφού υποχώρησε από τις τοπικές κοινότητες Πολύστηλου και Δάτου, στη δημοτική ενότητα Φιλίππων του Δήμου Καβάλας, συσσωρεύτηκε στον κάμπο των Τεναγών. Μικροπροβλήματα υπήρξαν ωστόσο σε γειτονιές μέσα στην πόλη της Καβάλας με πτώσεις δέντρων και παλιών τοιχίων, ενώ έγιναν κατολισθήσεις μικρής έκτασης στην περιμετρική οδό.

Στο νησί της Θάσου, με απόφαση του δημάρχου, Λευτέρη Κυριακίδη, τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης παρέμειναν σήμερα κλειστά, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί τα δύο τελευταία 24ωρα, καθιστώντας έτσι δύσκολη την προσέλευση και παραμονή των μαθητών στα σχολεία.

Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε πολλά και εκτεταμένα προβλήματα σε περιοχές της νότιας Θάσου και ειδικότερα στα Λιμενάρια, όπου για μια ακόμη φορά κάτοικοι και επιχειρηματίες είδαν τις περιουσίες τους να βουλιάζουν μέσα στα νερά και τη λάσπη, λόγω των πολεοδομικών προβλημάτων που παρουσιάζει το χωριό. Προβλήματα όμως υπήρχαν και σε άλλες περιοχές του νησιού, όπως στον Θεολόγο, τον Ποτό και τις Μαριές.

Τα πλοία στο λιμάνι της Καβάλας παραμένουν σήμερα δεμένα, καθώς λόγω των ισχυρών θυελλωδών ανέμων, εντάσεως μέχρι και επτά μποφόρ, που πνέουν στο Θρακικό Πέλαγος, δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου. Μόνο δυο δρομολόγια πραγματοποιούνται στην πορθμειακή γραμμή Κεραμωτή – Λιμένα.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, με το οποίο συστήνει τους κυβερνήτες σκαφών και πλοίων να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Κλειστοί παραμένουν δύο επαρχιακοί δρόμοι στο νομό Χαλκιδικής λόγω συσσώρευσης υδάτων και φερτών υλικών: στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου- Ιερισσού, στο ύψος των Βραστάμων και στο 58ο χλμ της επαρχιακής οδού Μουδανιών -Σάρτης, στο ύψος του κάμπινγκ Λακάρα.

Κομοτηνή: Σχολικό κόλλησε στη λάσπη

Σημαντικά ήταν τα προβλήματα και στην Κομοτηνή, όταν ένα οδηγός λεωφορείου εγκλωβίστηκε στο όχημά του και χρειάστηκε τη συνδρομή της πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστεί. Λίγο νωρίτερα, σχολικό λεωφορείο που εκείνη την ώρα μετέφερε μαθητές, κόλλησε σε νερά και λάσπες και κατάφερε να απεγκλωβιστεί με τη βοήθεια ενός τρακτέρ.

Προβλήματα και στην Λαμία από την κακοκαιρία

Σε πισίνα μετετράπη ο προαύλιος χώρος ενός δημοτικού σχολείου στη Λαμία, ύστερα από τη βραδινή νεροποντή, παράλληλα δεκάδες κλήσεις δέχτηκε η πυροσβεστική στη Λαμία, καθώς αρκετά σπίτια πλημμύρισαν.

Η βροχή ξέσπασε στις 8 το βράδυ και λόγω της σφοδρής έντασής της πολλά σπίτια πλημμύρισαν. Παρόμοια ήταν και τα προβλήματα από την κακοκαιρία στη Βοιωτία.

Έβρεχε επί ώρες στην Αττική

Από νωρίς το πρωί οι Αθηναίοι περίμεναν τη βροχή, καθώς μαύρα σύννεφα είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί της Πέμπτης στον αττικό ουρανό. Η έντονη βροχή ξέσπασε το απόγευμα και επί ώρες έβρεχε με αμείωτη ένταση σε όλο το λεκανοπέδιο.

Ο μεγαλύτερος όγκος βροχής έπεσε στην Πάρνηθα, την Παλλήνη και την Αγία Παρασκευή, ενώ η νεροποντή διέκοψε ακόμη και αγώνα βόλεϊ του επαγγελματικού πρωταθλήματος μεταξύ Παναθηναϊκού και Φοίνικα Σύρου, καθώς έσταζε η οροφή. Όπως ήταν αναμενόμενο, πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Πηγή βίντεο: Kavalanews, Facebook- Nail Hayrullah