Στα ύψη ανέβηκε το θερμόμετρο στη Βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα να εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του απαντά σε οξείς τόνους.Τσίπρας: "Ξεπαγώνετε τους λογαριασμούς οικονομικών εγκληματιών"

«Την τελευταία φορά που ήμασταν σε αυτήν την αίθουσα, στεκόσασταν με σταυρωμένα τα χέρια και με αποκαλούσατε ψεύτη. Με καλούσατε να καταθέσω στα πρακτικά τις δηλώσεις του εκπροσώπου σας για το προσφυγικό, ότι με περισσότερες περιπολίες του Λιμενικού θα έχουμε περισσότερα δυστυχήματα στη θάλασσα. Δηλώσεις τις οποίες μας λέγατε ότι ποτέ δεν έκανε. Και στα πρακτικά τις καταθέσαμε, και τα σχετικά βίντεο είδε το πανελλήνιο. Kαι τελικά αποδείχθηκε ότι ο ψεύτης δεν ήμουν εγώ», είπε αρχικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατηγόρησε ακόμα τον πρωθυπουργό πως δεν είχε το θάρρος ούτε μία συγγνώμη να ζητήσει, ούτε να αποπέμψει τον υπουργό του.

«Όχι μόνο ψεύτης λοιπόν, αλλά και δειλός ταυτόχρονα», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα και διασύρει διεθνώς τη χώρα.

Υπογράμμισε ακόμα πως «σας υπέβαλα την επίκαιρη ερώτηση για εύνοια στους εγκληματίες του λευκού κολάρου στις 12/11, πριν ψηφίσετε τους Ποινικούς Κώδικες, ώστε να σας δώσω την ευκαιρία να το πάρετε πίσω. Ούτε που απαντήσατε και το ψηφίσατε. Είμαι σίγουρος, ότι εάν την επομένη δεν είχαν αναδείξει το θέμα μέχρι και οι βρετανικοί Financial Times, πάλι δε θα ερχόσασταν. Το δημοσίευμα σας χάλασε το σχεδιασμό. Διότι εδώ καλά το είχατε καταφέρει να περάσει στα ψιλά το θέμα από μεγάλα τηλεοπτικά μέσα».

«Το πρόβλημα κ .Μητσοτάκη δεν είναι μόνο ότι κάνετε χάρες στην παρασιτική ολιγαρχία και την επιχειρηματική ελίτ. Ούτε μόνο ότι οι χάρες αυτές, δύσκολα πείθεται κανείς ότι γίνονται άνευ αντίδωρων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα κύριοι της ΝΔ, είναι ότι τέσσερις μόλις μήνες μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, έρχεστε να κερδίσετε το χαμένο έδαφος τεσσάρων χρόνων. Και να καθαρίσετε όσους τόσα χρόνια δεν είχαν την προστασία σας, επειδή δεν ήσασταν στην εξουσία. Έρχεστε να επαναφέρετε την κανονικότητα του κόμματός σας, την κανονικότητα της διαπλοκής και της διαφθοράς που έριξε τη χώρα στα βράχια και την οδήγησε στη χρεωκοπία και τα μνημόνια», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε, «.Οφείλετε να απαντήσετε στους Έλληνες πολίτες, στους φορολογούμενους, ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε και γιατί η κυβέρνησή σας νομοθετεί με τρόπο που αποδυναμώνει τον αγώνα κατά των εγκληματιών και καθιστά τη χώρα διεθνή περίγελο. Σηκώσατε μεγάλο κουρνιαχτό για την μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ για τους Ποινικούς Κώδικες. Για πρώτη φορά μια μεταρρύθμιση έγινε όπως έπρεπε, με διαβούλευση κ.λπ., και παρήχθη αποτέλεσμα» τόνισε επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για κραυγαλέες παρεμβάσεις εξηγώντας: «Ας ξεκινήσουμε με την αποδέσμευση λογαριασμών υπόπτων, κατηγορούμενων για ξέπλυμα χρήματος. Εδώ κανονικά δε θα χρειαζόταν να πει κανείς πολλά. Αρκούν τα όσα είπε η Αρχή για το Ξέπλυμα στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Ότι υπάρχει κίνδυνος με τη παρέμβασή σας συνολικής ματαίωσης της ανάκτησης των προϊόν των εγκλήματος από το Δημόσιο. Ότι θα αποδοθούν τα προ ετών δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία των υπόπτων για βαρύτατα εγκλήματα, που εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και έτσι θα ευνοηθούν οι δράστες με την μεγαλύτερη παραβατικότητα και θα ματαιωθεί ο βασικός σκοπός της γενικής πρόληψης του βαρέως οικονομικού εγκλήματος. Αλήθεια κ. Μητσοτάκη, με ποια λογική περάσατε νόμο για να αποδεσμεύονται λογαριασμοί υπόπτων για ξέπλυμα χρήματος, πριν η υπόθεση τους τελεσιδικήσει;».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκε «ποιοι ευνοούνται από το νόμο αυτό και μπορούν να ζητήσουν την αποδέσμευση άνω του ενός δις. ευρώ» και πρόσθεσε πως «Ήδη ο βασικός κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Novartis, ο κ. Φρουζής που σας διοργάνωνε δείπνα προεκλογικά, παραδέχθηκε ότι με το νόμο σας θα κινήσει τις διαδικασίες για να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί του».

«Αλλά ο Φρουζής είναι το λιγότερο. Εδώ ευνοούνται πρόσωπα που ελέγχονται για τεράστιες υποθέσεις διαφθοράς. Που απασχολούν για χρόνια την κοινή γνώμη και τη Δικαιοσύνη και που πλέον θα έχουν πρόσβαση σε δεσμευμένους λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Και το ερώτημα είναι: Αυτό το κάνατε γιατί το είχατε στο πρόγραμμά σας; Το κάνετε από άποψη; Ψηφίσατε μία τέτοια σκανδαλώδη διάταξη με κίνδυνο να διασύρετε τη χώρα στο εξωτερικό, από άγνοια ή από αφέλεια; Δύσκολα θα το πιστέψει κανείς αυτό. Ιδίως αν υπολογίσει το ιλιγγιώδες ποσό των χρημάτων που αποδεσμεύονται σε λογαριασμούς τραπεζών της Ελβετίας», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αλλά ακόμη και αν το κάνετε από άποψη είναι ντροπή να μιλάτε για νόμο και για τάξη απέναντι στους ανήμπορους και την ίδια στιγμή να παραβιάζετε τον νόμο και την τάξη για τους μεγάλους και τους ισχυρούς. Για τους μπαχαλάκηδες με τα κουστούμια και τις γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο και περνάνε ζωή χαρισάμενη εις υγείαν των κορόιδων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι στόχος του κ. Μητσοτάκη ήταν «να ξεπαγώσει τους λογαριασμούς οικονομικών εγκληματιών και να κάνει δώρο την ποινική ασυλία στους τραπεζίτες». Και συνέχισε: «Στους τραπεζίτες εξασφαλίζετε ασυλία για μια σειρά υποθέσεων για τις οποίες ελέγχονται ποινικά, που περιλαμβάνουν θαλασσοδάνεια & δάνεια σε ΜΜΕ. Μας είπατε ότι δήθεν το κάνετε για να προχωρήσουν δίχως φόβο σε διαγραφές και μειώσεις χρεών. Καμία νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ούτε οι δανειστές ζήτησαν κάτι τέτοιο. Εμείς το ρυθμίσαμε με νόμο, να γίνεται χωρίς φόβο διώξεων».

Σε αυτό το σημείο μάλιστα αναφέρθηκε στα "θαλασσοδάνεια" των κομμάτων λέγοντας: «Μία από τις υποθέσεις των θαλασσοδανείων αφορά τα δανεικά και αγύριστα της ΝΔ καθώς και του ΠΑΣΟΚ, που μαζί αφορούν 400 εκατ. ευρώ, όπως και του Κήρυκα Χανίων» είπε ο Α. Τσίπρας.

Εξάλλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας θέμα για το άρθρο 86 που αφορά την ποινική ευθύνη υπουργών διερωτήθηκε: «Μήπως αυτό που σας καίει είναι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στελεχών σας για όζουσες υποθέσεις; Μήπως θέλετε να εξασφαλίσετε από τώρα ότι θα παραγραφεί τυχόν υπόθεση δωροδοκίας υπουργού σας για το σκάνδαλο Novartis;».

«Αν αυτό εννοείτε λοιπόν, λέγοντας επιστροφή στη κανονικότητα, αυτό είναι επιστροφή στη διαπλοκή, την ασύδοτη διαφθορά και την ατιμωρησία που μας οδήγησε στη κρίση», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.Μητσοτάκης: «Τα λευκά κολάρα μπορεί να είναι και λερωμένα και να μην φοράνε γραβάτα »

«Ξεκινήσατε την παρέμβασή σας με ύβρεις και χαρακτηρισμούς. Δεν επιδιώκατε να αξιοποιήσετε την νηφάλια συζήτηση επίκαιρης ερώτησης. Θέλετε για άλλη μια φορά να πέσουμε σε παγίδα έντασης και ανταλλαγής χαρακτηρισμών. Δικαίωμά σας. Δεν θα ακολουθήσω. Έχω μια χώρα να κυβερνήσω και έναν λαό να ενημερώσω" ξεκίνησε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Kαι συνέχισε:

Προσέρχομαι για 3η φορά σε λιγότερο από 5 μήνες από την ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή για να αξιοποιήσω την ώρα του πρωθυπουργού. Με χαρακτηρίσατε δειλό και αποφεύγω να απαντώ στα ερωτήματά σας. Για την ιστορία καταθέτω τα δικά σας στατιστικά. Είχαν κατατεθεί στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής σας 319 – μπορείτε να με παρακολουθείτε και να μην ανταλλάσσετε sms εκτός αν σας στέλνουν μηνύματα για να σας προετοιμάσουν – είχαν κατατεθεί 319 ερωτήσεις και απαντήσατε στις 11. Μια κάθε 5,5 μήνες. Ποσοστό 3,5%. Κάτι σας θυμίζει αυτό το ποσοστό. Σας καταδίωκε».

Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός σημείωσε: «To 2012 η Ελλάδα βρισκόταν στην 94η θέση της διεθνούς διαφάνειας. Το 2015 βρέθηκε στην 58η θέση για να ξανακυλήσει το 2018 στην 67η θέση. Αυτά είναι έργα και ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

«Το δημοσίευμα ήταν λανθασμένο συμβαίνει αυτό μερικές φορές και στους δημοσιογράφους των Financial Times» σχολίασε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι το τρίμηνο αποτελεί προθεσμία μόνο για να σταλούν προς κρίση οι υποθέσεις που εκκρεμούν δεν είναι διάστημα για την εξέταση τους, η οποία όπως είπε θα γίνεται εντός 18 μηνών. Είπε επίσης ότι υπάρχει μεταβατική περίοδος εφαρμογής και για την ασυλία των τραπεζιτών.

Υποστήριξε πάντως ότι «οι τράπεζες ζουν στο χώρο της ιδιωτικής οικονομίας και κάθε παράβαση που διαπράττουν τα στελέχη της τράπεζας ενδιαφέρει πρωτίστως τα ίδια τα ιδρύματα» και πως «πολλά τραπεζικά στελέχη σύρθηκαν στα δικαστήρια, ταλαιπωρήθηκαν για χρόνια για αποφάσεις επιχειρηματικές που πήραν όπως χορήγηση δανείων, διότι το να χορηγήσει κάνεις ένα δάνειο είναι μία επιχειρηματική απόφαση».

Παρέπεμψε έτσι στις εσωτερικές διαδικασίες των τραπεζών και στον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ υποστήριξε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας σήμερα είναι αυτή η τεράστια αποεπένδυση που την κρατά καθηλωμένη» διερωτώμενος «ποιο τραπεζικό στέλεχος σήμερα θα έχει το θάρρος να υπογράψει μία γενναία αναδιάρθρωση δανείων που θα σώσει μία επιχείρηση και θέσεις εργασίας» και κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «με αυτά που κάνατε καταστρεφόντουσαν επιχειρήσεις και έμεναν άνεργοι εργαζόμενοι, επειδή οι τραπεζίτες φοβόντουσαν να υπογράψουν μία αναδιάρθρωση».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε υποκριτικό να «αναμασά», όπως είπε, «ο κ.Τσίπρας την καραμέλα περί λευκών κολάρων» και πρόσθεσε: «Μας τους είπατε τώρα και μπαχαλάκηδες των λευκών κολάρων τους διακρίνεται από άλλους μπαχαλάκηδες. Εμείς θα θέλουμε ούτε μπαχαλάκηδες λευκών κολάρων, ούτε μπαχαλάκηδες και στα πανεπιστήμια. Ο νόμος σε αυτή τη χώρα που εφαρμόζεται για όλους είτε είναι δυνατοί είτε είναι αδύνατοι. Εάν σας αρέσει. Εάν βλέπετε την εφαρμογή του νόμου ως εμπόδιο, να μας το πείτε». «Μπορεί ενίοτε τα λευκά κολάρα να είναι και λερωμένα και γραβάτα να μην φοράνε», πρόσθεσε αφήνοντας αιχμές.

Στη συνέχεια κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «μετατρέψατε τη δωροδοκία από βαρύ κακούργημα σε πλημμέλημα».

«Αυτά τα κάνατε κ. Τσίπρα και αυτά τα διορθώνουμε με τους ποινικούς κώδικες», πρόσθεσε.Δευτερολογία Τσίπρα: «Τα επιχειρήματά σας είναι έωλα, φτωχά»

Στον ισχυρισμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι πρόκειται για "δημοσιογραφικό λάθος" σχετικά με το δημοσίευμα των Financial Times καθώς αποτελεί μεταβατική διάταξη, απάντησε στη δευτερολογία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς "ψευτομεταβατική" τη διάταξη. Όπως είπε, πρόκειται για μια «σκανδαλώδη υπόθεση» και γι' αυτό «δεν ανακάλεσε» η εφημερίδα παρά την επιστολή της κυβέρνησης. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει σαφώς εάν υπάρχουν τα 1,2 δισ. «σκανδαλωδών υπεξαιρέσεων συγκεκριμένων προσώπων» που με αφορμή την εν λόγω καθυστέρηση μπορούν να αποδεσμευτούν.

Ο τέως πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ευθύνη που επέρριψε στην πρώην κυβέρνηση ο Κ. Μητσοτάκης για την επιδείνωση των δεικτών διαφθοράς, αναφερόμενος σε αξιολόγηση της Financial Action Task Force που κάνει λόγο για βελτίωση της χώρας σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το άρθρο 86, ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει εάν θεωρεί ότι η δωροδοκία υπουργού γίνεται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ή επ' ευκαιρία αυτών, καθώς στην πρώτη περίπτωση θα επωφελείται από το σύντομη αποσβεστική προθεσμία παραγραφής και σημείωσε ότι εάν υπερασπιστεί την πρώτη άποψη θα πρέπει να παραδοθεί «στη χλεύη του ελληνικού λαού».

«Τα επιχειρήματά σας είναι έωλα, φτωχά», υπογράμμισε καταλήγοντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι με αυτές τις νομοθετήσεις δε «θα προσελκύσει τις επενδύσεις που επιθυμεί, καθώς οι επενδυτές πάνε σε χώρες «που έχουν νόμους» και όχι «ασυδοσία» και «ανταλλαγές κάτω από το χαλί».

«Αυτά οδήγησαν στην κρίση» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.Δευτερολογία Μητσοτάκη: Αν εσείς θέλετε να μετατρέψετε τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο, εγώ θέλω να τη μετατρέψω σε ένα απέραντο εργοτάξιο

Αν εσείς θέλετε να μετατρέψετε τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες, εγώ θέλω να τη μετατρέψω σε ένα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα η «Επιεικής στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Τσίπρα να κατονομάσει επιχειρηματίες που πιστεύει πως ωφελούνται από τις διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση, κάνοντάς του κριτική για τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση.

«Είχατε τη δυνατότητα να με ρωτήσετε για την πορεία της οικονομίας, για το προσφυγικό, για τις παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια, για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, για ένα σύνολο θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες πολύ περισσότερο. Τέσσερα χρόνια ως πρωθυπουργός, το αγαπημένο σας θέμα ήταν η διαπλοκή, τα δήθεν σκάνδαλα, για να δείξετε πως υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ με το κακό παρελθόν. Δεν σας βγήκε σε καλό αυτή η επιμονή. Ήταν οι συζητήσεις που ανέβηκαν πολύ περισσότερο, οι τόνοι με σκληρές κουβέντες. Καταλαβαίνω και συμπάσχω με τις εσωτερικές σας αντιφάσεις. Δεν είναι εύκολο να βλέπετε ανθρώπους που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ να συντάσσονται με την κυβέρνηση σε καίριες πολιτικές αποφάσεις. Κυβερνήσατε 4 χρόνια και καταδικαστήκατε από τον ελληνικό λαό. Η βολική αντιπολίτευση για εμάς είναι κακή για τον τόπο. Εύχομαι να καταφέρουμε να συμφωνήσουμε σε θέματα. Αν επιμένετε σε αυτή την ακραία διχαστική ρητορική, θα βρεθείτε σε απόλυτη σύγκρουση με μία κοινωνία που δεν είναι πια εκεί, έχει φύγει μπροστά, εμείς θα μιλάμε για το μέλλον. Αυτή την πολιτική θα υπηρετούμε» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις